Kahve falının hikayesi ise oldukça ilginç. Osmanlı'da sarayda yaşayan cariyelerin dedikodu yapması ve birbirleriyle kavga etmesi yasaktı. Cariyeler de bu yasağı kahve falı ile deldiler. Korktukları, söyleyemedikleri şeyleri kahve fincanına bakarak dile getirdiler.
“Nasıl oluyor o?” derseniz şöyle oluyor; Kahve içip, kahvenin telvesiyle birbirini sevmeyen cariyeler 'laf sokmak' için karşısındakini hayvana benzetiyordu. Böylece kahve falı doğmuş oldu. Sarayda başlayan bu adet kısa sürede her yere yayıldı.
Kahve falı ise Eski Çin Uygarlığı'ndan gelen bir kültür olarak kayıtlarda yer almaktadır. Demir aletlerde oluşan pas lekelerini şekillere benzetmek, kahvenin keşfinden sonra kahve telvesi üzerinde devam etmiştir.
Türk kahve ritüelinin önemli bir parçası olan kahve falının kökeninin de saraya dayandığı rivayet edilir. Haremdeki cariyeler, canları sıkıldığında hem sohbet etmek hem de etrafa fazla renk vermeden dedikodu yapmak için Türk kahvesi içer, birbirlerine fal bakarlarmış.
Ancak falda çıkan şekillerin doğru ve net bir şekilde yorumlanması için herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Bundan ötürü fal bakan kişinin bilinçdışı süreçleri, yaşamış olduğu olumlu/olumsuz deneyimler tam anlamı ile anlaşılıp, yorumlanamaz.
İlgili 19 soru bulundu
Falcılıkla ilgili yapılan araştırmalar, hiç tanımadığınız bir kişiyi "okurken" yaklaşık yüzde 80'lik bir doğruluk sağlayabileceğinizi gösteriyor. Birçoğumuz için bu durum büyülü görünse de falcıların yaptıkları tek şey; beden dilini gözlemlemek, insan doğasını bilmek ve olasılık istatistiklerini kullanmaktır.
Maide Suresi, 90. ayet: Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse bun(lar)dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz.
Fal bakan kişiye falcı denir. Yüz falı, tarot, iskambil falı, bakla falı, el falı, kahve falı gibi birçok fal çeşidi bulunur.
Kahve falının Osmanlı topraklarındaki kökeninin ise saraya dayandığına dair söylentiler vardır. Cariyeler kahvelerini içtikten sonra birbirlerinin kahve falına bakar, tahminlerde bulunurlarmış. Kahve falına baktırmak için fincan tabağa ters olarak çevrilir, dilek tutulur ve soğuması beklenir.
Fal bakan kişi fincanın içerisinde gördüğü şekilleri bazı nesnelere ve canlılara benzeterek yorumlar yapar. Kahve falı hem geçmişi hem geleceği haber veren bir fal olarak bilinir. Olacak olaylar konusunda kişiyi bilgilendirip uyardığına inanılır.
Fincan soğuduğu halde tabaktan ayrılmıyorsa, tabağa yapışmışsa, o falın “Peygamber falı” olduğuna ve kişinin tüm dileklerinin kabul olacağına inanılır. Açılmadığı halde fincanı zorlayarak açan ve fal bakan kişinin içinde büyük bir sıkıntı ve huzursuzluk oluşacağına inanılır [Dinç].
Çeşitli falların, Türk boyları arasında da yaygın olduğu bilinmektedir. Fal için kullanılan araçlar arasında, az sayıda saygın kitap da yer almaktadır. Bu kitapların başında da Kur'ân-ı Kerim gelmektedir. Araç olarak Kur'ân-ı Kerim'in kullanıldığı fala da “Kur'ân Falı” adı verilmektedir.
Yıldız falı, kahve falı, el falı gibi her çeşit fal hurafedir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: (Falcının, büyücünün söylediklerine inanan, Kur'an-ı kerime inanmamış olur.) Cinci hocanın cinden kurtardığına inanarak, ona ücret vermek caiz değildir.
Yapılan araştırmalarda fal ile ilgili bilgiler M.Ö. 4000 yılına dayanmaktadır. Mezopotamya'da ortaya çıktığı varsayımı bulunmakta ancak fal tarihinin daha da eski olduğu düşünülmektedir. İlk olarak yıldızların hareketleri baz alınarak gelecekte neler olacağı tahmin edilmiştir.
Milâttan önce 4000 yıllarında Mısır'da, Çin'de, Bâbil'de ve Kalde'de falcılık-kâhinlik yapıldığını bugün bazı belgeler ortaya koymaktadır. Falın en eski menşei muhtemelen Mezopotamya'dır. Geleceği bilmeye yönelik çok sayıdaki teknik Akkadlar döneminde gelişmiş, daha sonra bütün Asya ve Akdeniz bölgelerine yayılmıştır.
Mesela fincanın ağız kısmı, içinde bulunduğumuz zamanı ya da birkaç gün veya hafta içinde gerçekleşebilecek şeyleri temsil eder. Kenar kısımları geleceği tahmin etmede kullanılır. Fincanın dibi ise çok yakın bir geleceği temsil eder.
Fincan 10 dakika sonra açılır. Işık, bakan kişinin arkasından gelecek şekilde oturulur. İlk önce fincanın orta noktasına doğru bakılır.
1. Önce inanç: Fincanı kapattıktan sonra başımızın üstünde saat yönünün tersine 3 kere çeviriyoruz. Daha sonra fincanı ters çeviriyoruz ters çevirirken de 'Kahve-i pir kalbime gir, kalbimden çık falıma gir' diyerek dilek tutuyoruz.
Yine aynı haberde Abdülhamid oldukça endişelidir ve köşkteki kadınlara geleceği ile ilgili fal baktırdığı söylenmektedir.
Falda 7 rakamı görmek gerçekler ile yüzleşmek anlamına gelmektedir. Fincanında 7 rakamı çıkması fal sahibinin kendi ayakları üzerinde durabilecek güce sahip olmasına, tabakta 7 rakamı çıkması ise 7 vakte kadar bir gerçeği öğreneceğine işaret eder.
Tarot falı, eski bir kehanet sanatı olan tarot kartları kullanılarak yapılan bir fal türüdür. Tarot kartları ile yapılan falda, kartların anlamları ve konumlarına göre yorumlar yapılarak gelecekle ilgili kehanetlerde bulunulur. Bu kartlar, farklı semboller ve resimler içeren 78 kartlık bir desteden oluşur.
Âlimler, arrâfa gidip, onu tasdik edenlerin namazının kabul edilmemesinden maksadı, namazın sevabından mahrum kalması olduğunu belirtirler. Yani, böyle birisi kâfir olmuş değildir. "Kırk gün boyu kıldığı namaz makbul değildir, bunu iâde etmesi gerekir." diye bir hükme varılmamıştır.
Rüyada Falcı ile Konuşmak
Ayrıca rüya sahibinin çevresinde haset, fesat ve çekemeyen bazı kişi ya da kişilerin olduğu yönünde delalet eder. Rüya sahibinin bu tür insanlara karşı dikkat etmesi gerektiğini anlatan uyarı niteliğinde bir rüyadır.
Bu konudaki birçok hadiste Peygamberimiz (a.s.m.), fal ve benzeri işlemlerin sonucuna inananların “Muhammed'e indirileni inkâr etmiş sayılacağını, bunların cennete giremeyeceklerini, inanmayıp da bu işi yapanların namazlarının kırk gün kabul olmayacağını” haber verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri