Kafein, baş ağrısı tedavisinde sıklıkla kullanılan bir bileşendir. Kafeinin, baş ağrısı semptomlarını hafifletmek için etkili olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni, kafeinin beyin kan damarlarını daraltabilmesi ve ağrıyı hafifleten etkili bir ağrı kesici olan adenosin reseptörlerini bloke edebilmesidir.
Kafein kahve, çay, kakao bitkilerinde bulunan ve sinir sistemini uyarıcı özelliği olan doğal bir maddedir. Kafein ayrıca, adenozin denilen reseptörlerin faaliyetini engeller ve beyin damarlarını daraltır. Bu özellik de baş ağrısının azalmasına yardımcı olur.
Stresten kaynaklı baş ağrısı sorunu, strese iyi gelen bitkiler ile çözülebilir. Bu bitkiler melisa, adaçayı, lavanta, kediotu, kantaron ve ıhlamurdur. Şiddetli baş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı papatya çayı ve biberiye çayıdır. Baş ağrısına iyi gelen diğer bitkiler arasında nane ve zencefil öne çıkar.
Kahve, içerdiği kafein ile kan damarlarını daraltarak konsantrasyonu arttırıyor. Baş ağrısı ve migren için günde 1 fincan tüketebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Çok çay ve kahve tüketmek, migren ve fibromiyalji ağrılarını artırır, IBS bulgularını kötüleştirir. Kahvenin içerisindeki kafein: Adenozin reseptörlerini etkileyerek uyku kalitesini azaltır ve bozar, uykuya dalmayı güçleştirir. Sinir hücrelerin ve beynin uyarılabilirliğini artırarak ağrılara daha duyarlı hale getirir.
Peygamberimiz aleyhisselam: “ Çalgılı müzik dinleyen kişinin ahirette kulağına kurşun döküleceği” ni buyurmaktadır. Baş ağrısı için Nas, Felak, Ayet-el Kürsi, Fatiha, Haşr Suresinin son dört ayeti, Yasin Suresi ve Bakara Suresi okunabilir. Bu sureler bütün hastalıklar için şifadır.
Soğuk presi doğrudan şakak kısmına koyun. Bu şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Bu yöntem zonklamayı da azaltacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Soğuk ya da sıcak kompresi uygularken başınıza yine masaj da yapabilirsiniz.
Su tüketimi: Bol miktarda suyun tüketimi ağrıyı hafifletmeye ve geçirmeye yardımcı olur. Susuz kalmış bir vücut baş ağrısına neden olabilir. Bu yüzden ağrı yaşandığında ağrı kesici ilaçlardan önce su tüketilmelidir. Unutulmamalıdır ki günlük içilecek ortalama iki litre suyun beden sağlığını koruyucu etkisi vardır.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
- Baş ağrılarında ağrı kesici bir özelliği vardır. - Kemikleri kuvvetlendirici bir etkisi vardır. - Zihinsel yorgunluğu engelleyici bir şekilde etkisini gösterir. - Astım rahatsızlıkları için de tüketimi tercih edilmektedir.
Gereksinim karşılanamadığında; baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk ya da uyku hali, konsantrasyon eksikliği, iş gücü kaybı gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkarken; beraberinde depresyon, ülser başlangıcı ve çarpıntı gibi ciddi sağlık sorunları da gözlenebilir.
Günlük yaşamda su tüketiminde zorluk yaşayan kişiler için suya limon eklemek daha lezzetli olmasını sağlayarak içimi kolaylaştırır. Bu durum dehidrasyonu engelleyerek, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi semptomların azalmasında etkili olur.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Metamizol sodyum, non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) adı verilen bir gruba dahildir. Özellikle arveles, hafif veya şiddetli ağrıların tedavisinde kullanılmakta ve genellikle diş ağrısı, baş ağrısı, adet sancısı, romatoid artrit gibi durumlarda tercih edilmektedir.
Ilık duş alın: Gün içinde gerilen kasları gevşetmek için ılık bir duş yapın. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Ilık duş kasları gevşeterek baş ağrısından korunmaya yardımcı olacaktır.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
İbn-i Sina baş ağrısının hafiflemesi için pis kanın vücutta atılması gerektiğini belirtmiş ve başı ağrıyan kişilerin yumurta, safran, sirke ya da hindiba tüketmeleri gerektiğini belirtmiş. Ayrıca baş ağrısı sorunu yaşayanların, yürüyüş yapmasını tavsiye etmiştir.
En etkilisi her iki kaş ile burun kökü arasında kalan noktalar, iki kaşınızın arasında alnınızın tam ortası, ense bölgesinde kafa kemiğinizin keskinleştiği sağlı sollu bölgeler ve her iki şakak bölgenize yaklaşık 10 dakika masaj yapmak ağrıyı hafifletecektir.
Günlük içim miktarını abartmadığımız sürece adrenalin artıran, kan dolaşımını güçlendiren, zihin açan ve uyku kaçıran özellikleri bulunuyor. Şimdi kahvenin bir de ağrı kesici potansiyeli olduğu ortaya çıktı.
Ancak yeni bir çalışma, ağrı kesici ilaçlarla birlikte kahve tüketmenin bu ilaçların işleyişini bozabileceği konusunda uyardı. Çünkü kahve ağrı kesicilerin etkisini nötralize edebilir ve vücudun bunları uygun şekilde emilimini etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri