Kahve çeşitleri ise temelde üçe ayrılır; Espresso bazlı kahveler, filtre kahve ve çözünebilir kahve. Son yıllarda zenginleşen kahve kültürüyle birlikte soğuk kahveyi de bu üçlünün yanına ekleyebiliriz.
100'den fazla kahve türü vardır, ancak günlük bir fincan kahvemize gelince, önemli olan yalnızca iki tane vardır: Arabica ve Robusta (Coffea Canephora olarak da bilinir).
Robusta Kahve Çekirdeği
İçerdiği kafein oranı, Arabica kahve çekirdeklerinden neredeyse iki kat daha fazla olan Robusta, yetiştirildiği toprağın kendisine kazandırmış olduğu aroma ve içimi nedeniyle özellikle de espresso yapımında en çok tercih edilen kahve çekirdeği olarak ön plana çıkmaktadır.
Kahveyi genel olarak üç ana bölgede değerlendirdiğimizde, çiçeksi aromalara sahip olan Afrika'dan gelen kahveler daha yumuşak içimlidir. Orta içim derecesine sahip olan kahveler ise Güney Amerika'dan, özellikle Brezilya ve Kolombiya'dan gelen kahvelerdir.
İlgili 29 soru bulundu
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
"Filtrelenmemiş (Türk kahvesi, Espresso, French press vb.) kahveler kolesterolü artıracak kimyasallar içermekte. Kullanacağımız filtre ise erken ölüm ve kalp krizi riskini azaltıyor" şklinde ekleme yapan profesör, filtre kahvenin sağlık için daha faydalı olacağını belirtti.
Arabica kahvesi acı ve keskin bir lezzete sahipken Robusta daha yumuşak ve tatlı olarak nitelendirilir. Arabica'yı yetiştirmek iklim ve coğrafi konum sebebiyle zahmetliyken Robusta kahve birçok yerde daha kolay yetiştirilebilir. Robusta kahvesi, Arabica'dan daha yüksek kafein oranına sahiptir.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Böyle zamanlarda kahvenin aromasını seyrelterek yumuşak içimli bir hâle getirmek daha kolay bir tüketimi mümkün kılar. Peki, yumuşak içim nedir? İçeceklere kolaylıkla kazandırabileceğiniz bu özellik, kahvenin sert aromasını azaltmak için başka ürünler kullanarak elde ettiğiniz tada verilen isimdir.
Espresso. Dünya üzerinde kahve denince akla ilk gelen isimlerin başında yer alan Espresso, İtalya'da doğmuş ve hızla tüm dünyaya yayılmış olan bir çeşit. Latte ve Cappucino gibi pek çok sütlü kahvenin bazını da oluşturan Espresso, oldukça sert ve yoğun kıvamlı bir çeşit.
İçimi oldukça hafif olan Latte, 1/3 veya 1/5 oranında Espresso'ya süt eklenmesiyle hazırlanır. Üzerine de süt köpüğü konularak servis edilir. İlk olarak buharda ısıtılmış süt bardağa konulur.
Espresso shot'ın kısa çekimle, yani daha az su ile temas etmesi sağlanarak hazırlanması anlamına gelen Ristretto, bu sayede daha yoğun ve konsantre bir espresso tadı sunuyor. Özel bir latte deneyimi sağlayan, Ristretto Bianco, daha yoğun espresso lezzeti, süt ve kadifemsi süt köpüğünün birleşiminden oluşuyor.
CAPPUCINO. Cappucino için latteyle beraber en meşhur iki espresso bazlı içecekten biri diyebiliriz. Bir shot espressoya süt eklenerek yapılır. En büyük özelliği köpüklü olmasıdır, bu yüzden sütten elde edilen köpüğü olmazsa olmazıdır.
Kahve'yi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen'deki Sufi tarikatıdır. Buradan 1470'li yıllarda Aden'de, 1510'da Kahire'de 1511'de Mekke'de görülmüştür .
Cappuccino kahvesi espresso kahvesine göre son derece yumuşak bir seçim olmak ile beraber latte kahve çeşidine nazaran serttir. Süt ve süt köpüğü karışımı ile hazırlanan kahve de kullanılan kahve içeriği ve fazlalığı da kahvenin sertlik ayarının belirlenmesini sağlayacaktır.
Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir.
Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdeklerinden elde edilen Kopi Luwak (Luwak kahvesi) dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor.
1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Türk kahvesinin de, Güney Amerika'dan gelen filtre kahvenin de çekirdeğinin kökeni olan Arabica, üçüncü dalga kahve kültürü ile daha da yaygınlaşarak evimize kadar girmiştir. Arabica cinsi kahve bitkisinin en belirgin özelliği oldukça hassas olmasıdır.
Filtre kahve, öğütülmüş ve kahve makinelerinde kullanılan kavrulmuş filtre kahve çekirdeklerini ifade eder. Basitçe, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak su ile demlenmesi sonucu elde edilen bir kahve türüdür diyebiliriz. Demlenen kahve kağıt veya metal filtreden süzülür ve servise hazır hale gelir.
En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Kahve tesirini tam gösteremez ve vücut birçok yapay-zararlı madde almış olur. Bu yüzden sabah kahvesi tercih ederken çekirdekten çekilmiş doğal kahveler tercih edilmelidir. Filtre kahve, espresso gibi kahve türleri makine yahut french press gibi aletler yardımıyla demleme yöntemiyle hazırlanır.
Kahvenin zararları
Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri