Halk arasında kahve içmenin kalp ritmini olumsuz etkilediğine dair yaygın bir inanış vardı. Fakat Jama Internal Medicine Dergisinde yayınlanan bir araştırma ile bu durumun gerçeği yansıtmadığı ortaya konuldu.
Kafein vücuda girdiğinde, sempatik sinir sistemini uyarıyor. Bu, kan basıncının yükselmesine, adrenalinin salınmasına neden oluyor; kalbin daha sert ve daha hızlı atmasını sağlıyor.
Ritm bozukluğu olan insanlarda kalp istemsiz olarak hızlı çalışıyor. Dolayısıyla bu kişiler de çay ya da kahvenin fazla tüketilmesi sonucu hastalarda çarpıntı şikayetleri artıyor” dedi.
Hem çay hem kahve içeriğindeki kafein çarpıntıya neden olabilir. Özellikle kalp yetersizliği veya ritm problemi olanlarda taşikardi gelişebilir. Kafein içeriği daha yüksek olan kahve, kan basıncını da yükseltebilir. Bu grup hastalar kendi doktorlarına danışarak tüketecekleri miktarlar konusunda bilgi almalıdırlar.
Fazla miktarda tüketilen kahve ise çarpıntıya ve tansiyon fırlamalarına sebep olabiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Ritim bozukluğuna neden olan bir başka etken ise çay ve kahve tüketmek. Bazen sadece çay ve kahveyi kesmek, ritim bozukluğunu tedavi etmeye yetebiliyor. Ani Ölümlere Yol Açabilir!
Kalp ritim bozukluğu tedavisi için kullanılan ilaçlar, çok hızlı atan kalbi yavaşlatarak ritmi tamamen normale döndürebilir. Bu tip ilaçlara ''antiaritmikler'' adı verilir. Kalp hızını düşürmek için en sık kullanılan ilaçlar; beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve digoxin'dir.
Kalp çarpıntısı olduğunda derin nefes alıp sakin bir yerde oturup dinlenin. Çarpıntı hissi devam ediyorsa su içip sakinleşmeye çalışın. Kalp çarpıntısı şikayetiniz devam ederken nefes darlığı, baş dönmesi, göz kararması ve fenalık hissi başladıysa mutlaka bir uzman doktora başvurun. tarafından sağlanmaktadır.
Aklınıza gelecek çoğu hastalığın temel sebepleri arasında yer alan sigara ve alkol tüketimi kalbinize doğrudan zarar vermektedir. Aşırı yemenin dışında yağlı ve tuzlu yemek tüketimi de kalp rahatsızlıklarını tetiklemektedir.
Ritim Bozukluğu (aritmi) Belirtileri Nelerdir? Ritim bozukluğunun en sık belirtisi çarpıntıdır. Bundan başka tekleme hissi, kalp vuruşlarının düzensiz hissedilmesi, baş dönmesi, göz kararması, fenalık, göğüste sıkıntı hissi, baskı veya ağrı, “senkop” diye ifade edilen şuur kaybı sık belirtiler arasındadır.
KALICI RİTİM BOZUKLUĞUNU TETİKLEYEN DURUMLAR
Dr. Tolga Aksu, obezite, spor yapmamak, kolesterole dikkat etmemek, sigara içmek, alkol tüketmek gibi durumların kalıcı ritim bozukluğunu tetiklediğini belirterek özellikle alkol kullanmanın tedavide başarıyı büyük oranda azalttığını söyledi.
Yaygın inanışın aksine orta düzeyde, düzenli kahve tüketimi, ritim bozukluğu riskini artırmadığı gibi azaltıyor. 390 bine yakın hastanın 4.5 yıl takip edildiği bir çalışmada; tüketilen her bir fincan kahvenin, yüzde 3 oranında daha düşük ritim bozukluğu riski ile ilişkilendirildi.
"Kahve, kalp hastalığı ve krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor" sonucuna varıldı. Araştırmaya göre günde 3 fincan kahve tüketmek kalp hastalıklarından kaynaklı ölüm riskini yüzde 17, kalp krizi geçirme riskini de yüzde 21 düşürüyor.
Yüksek kafein alımının uyarıcı etkileri, kalbinizin daha hızlı atmasına neden olabilir. Ayrıca aşırı yüksek dozda kafein içeren enerji içecekleri tüketen gençlerde rapor edilen atriyal fibrilasyon adı verilen kalp atışı ritminin değişmesine de yol açabilir.
“Ben almayayım, çarpıntı yapıyor.” Çoğu kahve ikramı bu gerekçeyle kabul edilmiyorsa da bilim tersini söylüyor: Kahve çarpıntı yapmaz. Hatta kahve tüketimi düşük aritmi riskiyle bile ilişkilendiriliyor.
Kalp atışınızı duyuyorsanız…
Ek olarak, kansızlık ve ilaç kullanımı gibi bazı etkenler güçlü kalp atım hissi doğurarak kişinin çarpıntı hissetmesine neden olabilir. Yine heyecanlanma, egzersiz, aşırı çay - kahve tüketimi, sigara / nikotin, alkol alımı kalpte güçlü ve hızlı atıma neden olarak çarpıntıya yol açabilir.
Kalp çarpıntısı genellikle stres, egzersiz, soğuk algınlığı, panik atak ya da bazı ilaçların yan etkileri gibi durumlarda, kalbin normalden daha hızlı atmasıdır. Genelde birkaç saniye süren bu tür çarpıntıların nedeni önemsizdir.
Kalp atım hızının dakikada 100'ün üzerinde olması durumuna taşikardi (kalp çarpıntısı) denir. Bu durum birkaç saniye kadar sürebileceği gibi saatlerce de sürebilir. Kalp bu şekilde hızlı hızlı attığında normalde atımlar arasında kanla dolan yeteri kadar kanla dolamaz.
Belirtileri keskin olmadığı için genellikle muayene sırasında farkedilebilir. EKG, EKO, efor testi gibi tanı yöntemleriyle teşhis edilir. Çoğu ritim bozukluğu zararsız olduğu için kardiyoloji uzmanı tarafından sadece takip bile edilebilir.
Buna göre günde 1 saat bisiklet kullanan ya da yürüyüş yapan yaşlıların ritim bozukluğuna yakalanma riski yapmayanlara göre yüzde 13 azalıyor. Egzersiz süresinin ve yoğunluğunun ritim bozukluğu gelişme riski üzerinde son derece etkili olduğunun bu araştırmayla ortaya konuldu.
Hastanın yaşı, ritim bozukluğunun tipi ve derecesine göre ilaç tedavisi verilir ya da ablasyon adı verilen çoğu hastada şifa ile neticelenen işlem yapılır. Ritim bozukluklarının bir kısmı,-özellikle süt çocukluğu döneminde ortaya çıkan ritim bozuklukları- zamanla düzelme eğilimi vardır.
Yüzmek, hızlı yürümek, aerobik yapmak, kürek çekmek, koşmak, bisiklete binmek, tırmanmak, basketbol oynamak gibi kalp atışlarının hızlanmasına yol açan egzersiz ve sporların tamamı kardiyo egzersizleri arasında yer alır.
Sağlıklı bir kalp bir dakikada yaklaşık 70-80 kez ve bir günde yaklaşık 100.000 kez kasılır. Bu sayede tüm vücuda her saatte 300 litreye yakın kan pompalar. Normal bir kalpte dört boşluk vardır. Üst iki boşluk sağ ve sol kulakçıklar, alt iki boşluk ise sağ ve sol karıncıklar olarak isimlendirilir.
''Araştırmamız sonucunda cep telefonlarının yaydığı radyasyonun kalp hızı değişkenliğini bir miktar etkilediğini gözlemledik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri