Kaygı: Kahvenin içeriğinde bulunan kafein insanların ruh sağlığı üzerinde etkili olabilmektedir. Depresyon ve panik bozukluğu olan kişilerde yüksek doz kafein semptomları tetikleyebilmektedir. Yüksek miktarda kafein alımı gergin ve kaygılı olmaya neden olabilmektedir.
Kafein, anksiyete bozukluklarının kötüleşmesi ve sürdürülmesiyle ve zaten bu tip olaylara yatkın olanlarda panikatak veya anksiyete ataklarının başlamasıyla ilişkilendirilmiştir. 200 mg'ı geçen kafein tüketiminin bir toplumda anksiyete ve panikatak olasılığını artırdığı görülmüştür.
Çünkü kafein, kalp atım hızını arttırarak metabolizmadaki stres belirtilerini tetikliyor ve beynimize daha fazla 'mücadele' sinyali göndererek anksiyete krizlerine neden olabiliyor.
Aşırı kafein, kaygıyı tetikliyor! Günde 5-10 fincandan fazla kahve tüketiminin anksiyete (kaygı) ve panik atağı tetikleyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle hamilelerin aşırı tüketimden kaçınmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.
Kafein. Anksiyetenin artmasına neden olan bir numaralı besin kafein. Kahve, sabahları sizi uyandırabilecek bir madde içerir fakat bu madde aynı zamanda anksiyeteyi tetikleyebilecek çeşitli yan etkilere de sahiptir.
İlgili 43 soru bulundu
İlişki sorunları, tartışmalar, anlaşmazlıklar - bu çatışmaların hepsi kaygıyı tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Çatışma özellikle sizi tetiklerse, çatışma çözme stratejilerini öğrenmeniz gerekebilir. Ayrıca, bu çatışmaların neden olduğu duyguları nasıl yöneteceğinizi öğrenmek oldukça faydalı olacaktır.
Anksiyetenin nedenleri nelerdir? Anksiyetenin temel tetikleyicileri arasında çevresel stres faktörleri, genetik yatkınlıklar, diğer hastalıklara bağlı komplikasyonlar ve beyin kimyasındaki düzensizlikler sayılmaktadır.
Meditasyon ve nefes egzersizleri, kaygı ile mücadele için en yaygın tavsiye ve en etkili yollardan biridir. Düzenli anksiyete nöbetleriniz varsa, bir meditasyon dersi almayı düşünün. Bu alışkanlığı edinmek, stresi azaltmanıza ve yaşam kalitenizi büyük ölçüde artırmanıza yardımcı olacaktır.
Her 4 saatte bir fincan kahve içenlerin, mevsimsel olarak yaşanan keyifsizlik, depresyon, motivasyon kaybı ve sinirlilik gibi ruh hali sorunlarından daha az etkilendiği görüldü. Araştırma, kahvenin beyinde uyarıcı işlevi bulunduğunu, dikkati artırdığını ve hafızayı desteklediğini ortaya koydu.
Kafeinin anksiyete (kaygı) ve panik atak öyküsü olanlarda anksiyeteyi ve panik atakları tetikleyebildiğini de belirten Uzbay, “Bununla beraber aşırı düzeyde tüketilmedikçe normal dozlarda alınan kafeinin anksiyete ve panik atak üzerine önemli bir yan etkisi yoktur” dedi.
AZ SU TÜKETİMİ MUTSUZLUK NEDENİ
Aynı zamanda çok fazla kafein tüketimi de mutsuzluğa neden olur.
Kaygı bozukluğu tedavisinde kişinin yaşamı düzenlenirken çay, kahve, kola vb. içeceklerin tüketimi sınırlandırılır. Günde 5 bardak çayın üzerinde tüketim kişinin anksiyete sorununu önemli ölçüde tetiklemektedir. Bu nedenle 5 bardak çaydan fazlasını kesinlikle içmemenizi önermekteyiz.
Aşırı miktarda kafein tüketimi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle kan basıncını yükseltebilir. Kan basıncının yükselmesi, zamanla arterlere zarar verebilir ve kanın kalbe ve beyne akışını kısıtlayabilir; bu nedenle kalp krizi ve felç için bir risk faktörüdür.
Panik atağın bir kaygı bozukluğu olduğunu belirten uzmanlar, tedavi süresince kafein alımının kısıtlanmasının faydalı olacağına dikkat çekiyor. “Kafein yani çay, kahve ve kola uyarıcıdır ve vücutta alarm durumu meydana getirir. Bu durumda ise stresli yaşam, daha şiddetli algılanır.”
İç sıkıntısında kişilerin kafalarını dağıtacak aktivitelerle uğraşması önerilir. Film izlemek veya spor yapmak, iç sıkıntısına yardımcı olan etkenlerdir. Kişilerin arkadaşlarıyla güzel vakitler geçirmesi, iç sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır. İnsanların her zaman kendilerini mutlu hissettiği alanları yönelmesi gerekir.
Anksiyete bozukluğu tedavisi görenlerin büyük çoğunluğu iyileşir. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Anksiyete ile nasıl başa çıkılır? Nefes egzersizleri: Doğru nefes almak, sakinleşme ve yeniden odaklanmak için yardımcı olabilir.Nefes egzersizleri: Doğru nefes almak, sakinleşme ve yeniden odaklanmak için yardımcı olabilir. Bir şeylerle ilgilenmek: Anksiyete krizi esnasında farklı şeylerle uğraşılabilir.
Anksiyete tedavi süresi, kişinin beynindeki kimyasal bozuklukların ne derece olduğuna göre değişmektedir. Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.
Anksiyeteyi tetikleyen nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz; İş hayatında yoğun stres. İşi severek yapmamak. Araç kullanmak ya da uzun seyahatler.
Kaygı bozuklukları, bozukluğun türüne, kişinin yaşamı üzerindeki etkisinin şiddetine ve kişinin diğer öznel durumlarına göre sadece psikoterapiyle tedavi edilebileceği gibi, psikoterapiye eşlik eden ilaçlar kullanılarak da tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri