Ahmet Çapar, aşırı çay ve kahve tüketiminin kemik erimesi riskini arttırdığını söyledi, “Kafein, sindirim sisteminden kalsiyum emilimini azaltıyor ve böbreklerden kalsiyum atılımını artırıyor. Vücutta kalsiyum miktarı azalınca kemik yapımı gerçekleşmiyor.
Günde 300 mg'den fazla kafein tüketmek kemik yapımında rol alan hücrelerin etkinliğini azaltıyor. Kafein sindirim sisteminden kalsiyum emilimini azaltmasının yanı sıra böbreklerden de kalsiyum atılımını arttırıyor.
Kafein kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açan bir maddedir. Dolayısıyla günde 3 bardaktan fazla kahve ve çay tüketmeyin.
Gerekli miktarlarda D-vitamini ve kalsiyum alımı, düzenli egzersizler, kronik hastalıklardan korunma, sigara ve alkol kullanımından uzak durulması ile kemik erimesi riskini azaltılabilir.
Kafeinin yüksek miktarda veya uzun süre alınması vücut kaslarında kramplara veya kasların istenmeyen hareketler yapmasına sebep olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kahve tüketmeyi bırakanlar depresyon, anksiyete, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkiler bildirdiler.
Açlığı bastırma konusunda bir hayli etkili olan kahveyi içmeyi bırakırsan,iştahının açılması ve daha fazla kalori alman da ihtimaller arasında. Aynı zamanda kafein metabolizmanı hızlandırıcı etkiye sahip olduğundan, kahve içmeyi bırakınca metabolizman da yavaşlayabilir.
Eklem kireçlenmesi çok yaygın ve önemli bir sağlık sorunu olmasına karşın kesin tedavi edici bir yöntem henüz yoktur. Egzersiz, kilo verme, sağlıklı beslenme, fizik tedavi yöntemleri, enjeksiyonlar tedavide kullanılır. Eklem fonksiyonlarının bozulduğu ileri vakalarda ameliyat yapılabilir.
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Yani, 1 -2 limon suyu 150-200 gr. su ile karıştırılır ve her 2 saatte bir, toplam 5-10 bardak içilir. Limon suyu içemeyenler biraz su ekleyerek 4-5 bardak greyfurt suyu da içebilir. İkindiden sonra incir, üzüm, elma, erik, vişne, kiraz yenebilir veya gilaburu suyu içilebilir.
Yaşın ilerlemesiyle birlikte kemik yapısının bozulduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, aşırı çay ve kahve tüketiminin kemik erimesi riskini arttırdığını söyledi, “Kafein, sindirim sisteminden kalsiyum emilimini azaltıyor ve böbreklerden kalsiyum atılımını artırıyor.
Kafeinin 8 Zararı
İdeal kafein alımı bağırsak hareketlerini düzenlerken, fazla kafein alımı ise ishal yani diyareye neden olabilir. Yüksek kafein alımı sinir sistemini aşırı uyarıp, kafa karışıklığına sebep olabilir. Fazla kahve tüketimi ve kafein alımı ülser veya gastirit gibi mide sorunlarına neden olabilir.
Günde 3 fincanın üzerinde kahve tüketiminin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği, 5 fincanın üzerinde kahve tüketiminin de kemik erimesine yol açabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yine aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve hassasiyet gibi olumsuzluklara yol açabilir.
'Eklem içi sıvının azalması' olarak tarif edilebilen eklem kireçlenmesi, yaş faktörünün yanı sıra; öncelikli olarak genetik yapı, hareketsiz yaşam, aşırı kilo ve sigara kullanımı gibi nedenlerde ortaya çıkmaktadır. Kireçlenmenin nedenleri, vücutta etkilediği ekleme göre de değişkenlik göstermektedir.
Yeşil çay antioksidan ve anti-iltihap özellikleriyle kemik sağlığımıza birçok katkıda bulunur. Vücuttan kireç atımı için oldukça tercih edilen yeşil çay kireçlenme kaynaklı eklem ağrılarına ve şişkinliğe iyi gelir.
Eğer kireçlenme ya da benzer kronik iltihaplanma rahatsızlıklarından şikayetiniz varsa, o zaman beslenme programınıza zeytinyağını mutlaka ilave etmeniz gerekir. Zeytinyağında bulunan mono doymamış yağlar, eklem iltihabı gibi rahatsızlıklara neden olan C-reaktif protein seviyesinin düşürmektedir.
Kireçlenme geri döndürülemez bir rahatsızlıktır fakat tedavi yöntemleri ile ağrılarınızı azaltabilir ve daha iyi hareket etmeniz sağlanabilir ve hastalığın ilerlemesi engellenebilir. Doktorunuz ağrılarınızı azaltacak ilaç, krem, losyon tedavileri üzerinde durabilir.
Egzersiz programını, vücut kitle indeksine göre düzenlemek, Fazla kilolardan kaçınmak, dizdeki yükü azaltmak için ideal kiloda kalmaya özen göstermek, Ayakta uzun süre kalmayı gerektiren işleri sık yapmamaya çalışmak, Uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınmak, düzenli egzersiz yapmayı yaşam biçimi olarak belirlemek.
Elma sirkesinin kireçlenmeye etkisi
Anti-iltihap ve alkalin yapıcı özellikler gösterdiği için elma sirkesinin kireçlenmeye etkisi oldukça fazladır. Uzmanlar kireçlenmeyi azaltmak için elma sirkesi kürü önermektedir.
Bu bakımdan C vitamini, E vitamini ve beta karoten gibi antioksidan özellikte vitamin/provitaminler kireçlenmenin önlenmesi ve şikâyetlerin hafifletilmesi bakımından önerilmektedir.
2016'da Almanya Kolajen Araştırma Enstitüsü, 2018'de Amerika Nebraska Üniversitesi'nde yapılan bilimsel çalışmalar kolajen peptitlerin kilo kontrolü sağladığı için kireçlenme tedavisinde de etkin olduğunu ortaya koydu.
D vitamini eksikliği, kireçlenme ve ayrıca romatoid artrit gibi otoimmün artrit gelişimi ile ilişkili olabilmektedir. Bu nedenle eklem ağrılarınız varsa ve kan testi sonucunda D vitamini eksikliği tespit edilirse doktorunuz vitamin takviyesi önerebilir.
Ayrıca kahve diüretik yönde etki göstermektedir. Bu sebeple vücudun susuz kalmasına sebep olmaktadır. Vücut susuz kaldığı zamanda ciltte kuruluğa ve cansızlığa sebep olur.” “Bu durumda da kuru olan cilt kırışıklıkların oluşmasını kolaylaştırır.
Sigara ve kahvenin birlikte alınmasının, ayrı ayrı alınmasına oranla daha çabuk ve şiddetli bir bağımlılığa neden olduğunu ifade eden Uzbay, nikotin ile kafeinin vücutta benzer etkiler gösterdiğini ve bağımlılık yapıcı etkiler bakımından birbirlerinin yerine geçtiklerini kaydetti.
Aşırı çay ve kahve tüketim isteği fosfor eksikliğinin bir göstergesi olabileceği gibi, sodyum ve demir eksikliğinden de kaynaklanabilir. Normalden fazla alkol tüketimi ise potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliklerinin bir sonucu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri