Kahvenizi nemden, ışıktan ve havayla temas etme olasılığından korumak için, metal ya da cam kaplar kullanabilirsiniz. Kahve saklama kapları kapaklı, hava geçirmez ve ışık almaz bir tasarıma sahip. Bu nedenle öğütülmüş kahve çeşitlerini, paketlerini açtıktan hemen sonra kahve kaplarına koymanızı öneriyoruz.
Teneke kutulara oranla cam kavanozlar kahve saklama konusunda daha iyi bir seçimdir. Çünkü teneke kutu içinde uzun süre bekleyen kahve çekirdeklerinin aroması zamanla kaybolabilir. Günlük kahve tüketimi yüksek olan bir ofiste çalışıyorsanız teneke kutuda kahve kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Kahve de diğer tüm gıdalar gibi kuru yerlerde saklanmalıdır. Yüksek veya düşük sıcaklık, kahvenin aromasını yitirmesine ve hatta bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle oda sıcaklığından biraz yüksek bir sıcaklıkta, serin bir yerde saklanmalıdır.
Kahvenin uzun süre taze kalması için buzdolabında saklamayın. Satın aldığınız taze kahveyi cam bir kavanoza dökerek içerisinde kesme şeker ya da kahve çekirdeği atın. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın ve bu şekilde muhafaza edin. Öğütülmüş kahve daha çabuk bayatlar.
Filtre kahve nasıl saklanır: Açılmış pakette saklanan çekilmiş kahve oda sıcaklığında yaklaşık yedi gün kadar tazeliğini korur. Buzdolabında saklandığında bu süre iki katına kadar uzar. Derin dondurucuda ise üç ila dört haftaya kadar aromasının tazeliğini koruyabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Saklama konusunda ise kahveyi ne koşulda olursa olsun hava, ışık ve nemden uzak tutmalısınız. Bu yüzden kahveyi mümkünse cam kavanoz gibi ağzı sıkıca kapanmış bir saklama kabında, serin ve karanlık bir yerde saklamalısınız.
Çekirdek olarak saklayacaksanız, kahveyi daha uzun süre koruyabilirsiniz. Ancak öğütülmüş kahve çekirdeği satın aldıysanız, bunları en kısa sürede bitirmeniz gerekir. Kahve çekirdeklerini cam bir kavanoz içerisinde mutfağın ışık almayan bölümünde saklayabilirsiniz.
Bir keyfiniz var, onu da mahvetmeyin: Kahve
Zira buzdolabında bekletilen kahve tüm tadını kaybeder ve hatta buzdolabındaki tüm diğer kokuları içine çeker. Eğer çok fazla kahveniz varsa onları derin dondurucuda saklamanızı öneririz.
10) Kahve. Son kullanma tarihi geçmiş kahve, eğer serin ve kuru bir yerde saklanıyorsa, 2-20 yıl kadar dayanabilir. Derin dondurucuda saklanan kahveler ise neredeyse sonsuza kadar bozulmadan kalabilir.
Kahve Ne Kadar Sürede Bayatlar? Çoğu kahve üreticisinin satın aldığınız kahveyi tüketmek için önerdiği ortalama süre 2 haftadır. Paketi açılmış olan ürünler, her ne kadar ağzı sıkı sıkı kapalı kavanoz veya kaplarda saklanıyor olursa olsun bir kez oksijenle temasa geçtiği için raf ömrü için geri sayım başlamış olur.
Piyasadan aldığımız Türk kahvesinin ömrü en fazla 15 gündür. Bayatlayan Türk kahvesi içene de içirene de eziyet verir. Uzun süre rafta bekleyen kahveniz varsa aşağıdaki yöntemleri kullanarak ömrünü biraz daha uzatabilirsiniz.
Hava almayacak şekilde kuru ve serin yerde saklanan kahvelerin ortalama ömrü 3 aya kadar çıkabilir. Çekirdek kahveler ise 12 aya kadar, granül yapıda olanlar ise 20 yıl kadar dayanabilir.
Çekilmiş kahve, çekirdek kahveye göre daha az tazelik oranına sahiptir. Yaklaşık olarak açılmış bir paket içerisinde tutulan çekilmiş kahve 7 gün civarında tazeliğini muhafaza etmektedir. Buzdolabında ise daha uzun süre tazeliğini korumakta, dondurucu da ise bu süre çok daha uzun sürelere çıkmaktadır.
Eğer sizin için önemli olan tat ise, hava geçirmeyen bir kap içerisinde, serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Bu şekilde saklandığında çekilmiş kahve 1 ila 3 ay, çekirdek kahve 9 ila 12 ay ve suda çözülebilen granül kahveler ise 20 yıla kadar tazeliğini koruyacaktır.
Termosta bulunan kahve genelde çekilmiş kahve olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı belirli bir zaman içerisinde bozulabilir. Ortalama 1 gün boyunca kapalı bir ortamda çekilmiş kahve saklanmaktadır. Bunun dışında termosta da olsa kahve bir günden sonra bozulma durumu gösterecektir.
Öğütülmüş fakat paketi açılmamış kahve buzlukta 1-2 yıl aralığında saklanabiliyorken paketi açılmış, öğütülmüş kahve ortalama 3-5 ay buzlukta saklanabilmektedir. Kahvenizi taze, hoş aroma kokusu eşliğinde tüketmek istiyorsanız haftalık veya aylık tüketeceğiniz şekilde kahve satın alabilirsiniz.
Granül, zerrecik anlamına gelir. Granül kahve yapımı, kahve aromasının ve tadının suya aktarıldıktan sonra kristal zerreciklerle dönüştürülmesi işlemidir. Öncelikle taze kahve çekirdekleri kavrularak aroması ve tadı canlandırılır. Çekirdekler su ile demlenerek konsantre kahve elde edilir.
Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Kahvenin yapısında kafeinden ziyade diğer bileşiklerin de antioksidan, antibakteriyel, kan şekeri dengeleyici, kan yağları düzenleyici etkileri bulunuyor. Bu faydalı etkileri günlük 2-3 fincanı aşmamak üzere tespit edilmiş.
Kahve çekirdeği veya kahve tozu, hava basıncı veya vakum ile taşınabilmektedir. Tane kahve, hava ile taşındığı takdirde helezon, konveyör veya kovalı elevatör gibi makina veya mekanizmalarda oluşan kırma problemi oluşmamaktadır. Kahve tozu kapalı borular içinde iletildiği için ortama toz yayılmamaktadır.
Kahvenin tazeliğini koruması için sakın buzdolabında saklamayın. Kahve buzdolabında nemlenir. Taze kahveyi cam bir kavanozda içerisine kesme şeker ya da kahve çekirdeği atarak saklayın.
Size en iyi kahveyi sunmak için dünyanın önde gelen kahve çekirdeği üreticileriyle çalışıyor, Brezilya, Kolombiya, Guatemala, Kosta Rika ve Kenya gibi dünyanın farklı coğrafyalarında yetişen, kendine has aroması ve karakteristik özellikleri olan yöresel kahve çekirdeklerini özenle topluyoruz.
Gazların salınımı her geçen gün gittikçe azalır ve kavrulduktan sonraki beşinci günde içilen filtre kahvede tazelik kaynaklı olumsuz tatlar iyice azalmış olur. Bu yüzden filtre kavurma profillerimizde en az 5 gün, espressoda ise en az 10 gün gaz salınımı (degassing) için beklemenizi öneriyoruz.
Kahve meyvesi kurdu kahve çekirdeklerine giren bir haşeredir, ve bir çok kahve türünün ana problemlerindendir. Latin Amerika'da Broca olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri