Sıcak su kullanarak kahvenin çözünmesini artırmayı ve demleme süresini kısaltmayı amaçlar. Bu nedenle nitelikli kahve yapanlar genellikle 65-70 derece arasında sıcak su kullanarak Türk kahvesi yapar.
Türk kahvesinde öncelikle soğuk su değil, sıcak suyu kullanmamız gerekiyor. Türk kahvesi ince öğütüldüğü için çabuk demlenmesi gerekiyor. Bunun için de sıcak suyla kaynatılması çözüm noktası. Kahve ateşe konmadan karıştırılmalı, pişerken asla dokunulmamalı.
Ancak standart demleme işlemi gibi sıcak suyla ya da kaynatılarak değil tamamen soğuk su kullanılarak hazırlanır. Demleme işlemi uzun sürdüğü için cold brew yumuşak içimli bir kahve deneyimi sunar. Kahve içmeyi çok sevmeyenlerin bile kolaylıkla tüketebildiği tarifler arasında bulunur.
Türk kahvesinde bol köpük isteniyorsa, soğuk suyla pişirmeye başlamak, bakır cezve kullanmak ve sert su kullanmak esastır. Kahvenin soğuk suyla yapılmasının nedeni, soğuk suyun kehve içindeki kafein yoğunluğunu arttırmasıdır.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kahvenizi kısık ateşte pişirmek. Zira yüksek ateş kahvenin hemen kabarıp taşmasına neden olur. Cezvenizi ocakta tutma süreniz de önemli. Cezveyi ocaktan almak için kahvenin tamamen kabarmasını beklemeyin.
İlgili 36 soru bulundu
Suyun soğuk olması, kahvenin köpürtülmesi için püf noktalardan biridir. Cezvenizi ocağa almadan önce kahve, şeker ve suyunuzu yaklaşık 35 saniye kadar karıştırırsanız daha yumuşak ve lezzetli bir kıvam elde edersiniz. Daha sonra cezveyi ocağın üzerine koyun ve kahve pişene kadar hassas şekilde karıştırın.
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
"Kahvede lezzet aranıyorsa sıcak su ile hazırlamak, yumuşak su ve bakır cezve kullanmak daha iyi sonuç vermektedir. Türk kahvesinde fazla ve uzun süre köpük isteniyorsa, soğuk suyla pişirmeye başlamak, bakır cezve kullanmak ve sert su kullanmak gerekiyor."
Sıcak su kullanarak kahvenin çözünmesini artırmayı ve demleme süresini kısaltmayı amaçlar. Bu nedenle nitelikli kahve yapanlar genellikle 65-70 derece arasında sıcak su kullanarak Türk kahvesi yapar.
Kıvamında kavrulmuş kahve çekirdeklerinin aromasını ve kafeini çıkarmak için sıcak su kullanmak yerine, çekirdekleri 12 ile 24 saat soğuk suda bekleterek demliyorlar. Bu yöntem kahvenin aromasını daha az acı yaparken diğer yandan da daha sağlıklı yapıyor.
Kahveyi sıcak su ile demlediğinizde daha çok kafein çözündüğü söylenir fakat soğuk demlemede (cold brew) kahve suya oranla bi ya da iki kat daha yoğundur. Bu da geleneksel kahve-su oranı kullanımından daha sert kahve anlamına geliyor.
Sütsüz soğuk kahve tarifi de evde süt olmadığında ya da daha sert kahveler tüketmek istediğimizde deneyebileceğimiz bir tarif. Sütsüz soğuk kahve yapmak için daha önceden kaynattığımız 2 su bardağı suya, 4 çorba kaşığı granül kahveyi ekleyip iyice karıştırıyoruz. Kahvemiz ılıyınca içine 3 tatlı kaşığı şeker ekliyoruz.
ABD'deki Tomas Jefferson Üniversitesi'nden kimyagerler, kahvenin soğuk suyla demlenmesinin içerisindeki kafein yoğunluğunu arttırdığını saptadı.
Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
En iyi lezzet aktarımı için suyun sıcaklığının 90 derece ile 96 derece arasında olması önemlidir. Daha soğuk su kullanımı düz ve aromasız bir lezzet ile sonuçlanırken, çok sıcak olan su da kahvenin tadında ve kalitesinde bir kayba neden olacaktır. (Ancak, soğuk demleme herhangi bir ısıya ihtiyaç duymaz.)
Bu nedenle kaybedilen sıvının mutlaka yerine konması gerekir. Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri çay, kahve ve bitki çaylarının sıvı ihtiyacını karşılamadığı ve su yerine geçmediğidir. Aksine bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için vücuttan daha fazla sıvı atılmasına neden olurlar.
Soğuk Türk Kahvesi
Bunun için 1 kaşık Türk kahvesine 150 ml kaynar su ekleyin. Daha sonra üzerine 5-6 adet buz küpü atın. Bütün bunları karıştırdıktan sonra servis edeceğiniz bardağa alabilirsiniz. Üzerine dilediğiniz gibi süt ekleyerek tadını yumuşatabilirsiniz.
Yumuşak ve daha lezzetli bir Türk kahvesi için musluk suyu yerine içme suyu kullanmak gerekir. Ayrıca soğuk su kullanmak kahvenin daha fazla köpürmesini sağlar.
Normal pişirme tekniği ile pişirdiğiniz Türk kahvesini bir fincana alın. Sonrasında soğuk süt ve buz ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra servis edeceğiniz bardağa alın. Evet, bu kadar kolay bir şekilde hemen hazırlayabilirsiniz.
Eğer Türk kahvesi yaparken kahve-su oranı doğru ayarlanmazsa kahve köpüksüz olabilir. Klasik 90 ml fincanlar için 1 tatlı kaşığı ya da 2 çay kaşığı kahve konulmalıdır. Bu miktardan az kahve koymak, piştiğinde kahvenin köpüksüz olmasına neden olur.
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin. Yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
Bakır bir cezvenin içerisine ilk önce 7 gram kahve ve ardından 35-40 derece olan 1 fincan su eklenir ve orta ateşte pişirilmeye başlar. 1 fincan kahve orta ateşte yaklaşık 2-3 dakikaya pişmektedir ve pişip köpürmeye başlayan kahve direkt olarak cezveye dökülür ve servis yapılabilir.
Kahvenin yanında neden maden suyu içilir sorusunun cevaplarından biri de ağız kokusunu gidermesidir. Konsantrasyonu artırır, halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir. Kahve ile soda neden içilir? Kahve ile içilen soda, gün içindeki tatlı krizlerini engeller.
Kahvenin hafif idrar söktürücü özelliği olması nedeniyle küçük bir bardak su ve lokum ile ikram edilir. Böylece kahvenin zararlı etkisi önlenmiş olur. Kahve içerdiği kafeinden dolayı kandaki şekerin beyine taşınmasını sağlayan madde ile yarışarak beyin dokusunda şeker gereksinimini artırır.
Önce suyu değil, nescafeyi koymalısınız.
Nescafe hazırlarken yapılan hataların başında, bardağa önce su koyup ardından nescafeyi eklemek geliyor. Oysa önce suyu değil de nescafeyi koyar ve suyla iyi karıştırırsanız, nescafe daha iyi çözünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri