Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar.
Kural: Hamurunuzun her yanının eşit miktarda karbonat içermesini sağlamak için hamurunuzu iyi yoğurun veya iyi karıştırın. Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar.
Birçoğumuz karbonat ve kabartma tozunu karıştırır görünüş ve özelliklerinin aynı olduğunu düşünürüz. Aslında bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından ikisi farklı ürünlerdir.
Kabartma tozu yerine karbonat olur mu diyenlere yanıtımız evet olacak. Ama nasıl kullanılır? Kabartma tozu yerine karbonat kullanılır mı diye merak ettiğinizde öncelikle karbonatın tadının hafiften tuzlu olduğunu unutmayınız. 1 çay kaşığı kabartma tozuna 3 kaşığı karbonat denk gelmektedir.
1 su bardağı dolusu toz şeker. 1 su bardağı yoğurt. 1/2 su bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı karbonat.
İlgili 42 soru bulundu
Genelde kek harçlarında kabartma tozu kullanılır ancak karbonat sayesinde de kekler çok güzel kabarır. Karbonat kullanacağınız kek harçlarınızda içerisine limon suyu ya da soda gibi asidik yapılı malzemeler ilave etmeyi unutmayın.
Karbonattan farklı olarak limon gibi asidik bir desteğe ihtiyaç duymuyor ve tariflere doğrudan eklenebiliyor. Kabartma konusuna gelecek olursak; Kek ve pastalarınızın daha pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozunu tercih etmeniz gerekir. Çünkü kabartma tozu daha yumuşak dokular hazırlamanıza yardımcı olur.
Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır. Bazı uygulamalarda kabartma tozu ve karbonat aynı anda kullanılır. Bu gibi durumlarda siz de ikisini aynı anda tercih edebilirsiniz.
1 çay kaşığı kabartma tozu yerine, 2 buçuk çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz. Hazır olarak alınan ayran, içinde fermente bakteriler barındırır. Unlu karışımlarda yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım, tarifinizde 1 paket kabartma tozu etkisi yaratacaktır.
Karbonatlı Kurabiye Tarifinin Püf Noktası
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
Bir yemek kaşığı pekmez ile 1 çay kaşığı karbonatı karıştırıp farklı bir kabartma tozu elde edebilirsiniz. Sirke börek ve kurabiyelerin kıyır kıyır olmasını sağlar. 1 yemek kaşığı sirke ile 1 çay kaşığı karbonatı karıştırarak güzel bir kabartma malzemesi hazırlayabilirsiniz.
Karbonat ve soda aynı şey mi? Doğrulanmış Cevap. Cevap: Eğer ev sodasından kastın yemeklerde kullanılan soda ise, evet karbonat ile yemek sodası aynı şeydir. Açıklama: Merhabalar, Kabartma tozu olarak da bilinen karbonat, (CO3)-2 formülü ile gösterilir.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Karbonat kullanımı sonucunda herhangi bir toksik etkisi yoktur. Ancak gıda olarak tüketilecekse 'fazla karbonatın zararları' söz konusu olabilir. Sodyum açısından zengin olan karbonatın aşırı tüketilmesi vücuttaki potasyum seviyesini etkileyebilir ve potasyum eksikliğine yol açabilir.
1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz. 1 paket kabartma tozu yerine yaklaşık 2 çay kaşığı karbonat ve etkisini göstermesi için üzerine birkaç damla limon suyu ilave edebilirsiniz.
Evde kabartma tozunuz, sütünüz yoksa, yumuşacık kabarmış, lezzeti çok hafif bir kek tarifi arayışı içerisindeyseniz bu tarif tam size göre.
Kabartma tozu, karbonat veya bikarbonat ve bir zayıf asit karışımı kuru kimyasal bir mayalandırma maddesidir.
Karbonatı buzdolabına koymanız da temizlik yapmadan bile tüm kötü kokuların gitmesine yardım eder. Ayrıca karbonat iyi bir leke çıkarıcıdır. Elbise ya da halılarda oluşan lekelere karbonat sürüp bekletince sorun çözülür. Mutfak tezgahlarını ve kirli banyo lavabolarını karbonatla ovmak iyi bir seçenektir.
Hem kabartma tozu hem maya ile hazırlanan gerçekten pastane poğaçaları lezzetinde olan bir tarif geliyor! Lezzetine bayılacaksınız. Maya ve kabartma tozunun birlikte kullanılması kafanızı karıştırmasın, tadı nefis oluyor. Üstelik mayalanma süresi de oldukça kısa.
Kimyasal bir tepkime sonucu üretilen karbonat, doğada beyaz renkte, şeffaf ve taş halde bulunmaktadır.
Bunlar kekin tadında, dokusunda bazı farklılıklar yaratsa da keki tamamen bozmaz. Sadece malzemeye göre farklı durumlar ile karşı karşıya getirir. Keke yarım ölçü fazla kabartma tozu eklemiş olmanız tadında bir bozulma vsye sebep olmamakta.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kabartma tozu keki acı yapar mı? Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır. Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor.
Mutfakta pek çok işlevi bulunan karbonat tabii ki tencere ve tavaların temizliğinde de kullanılıyor. Yağlı kalan tencere ve tavalar için bulaşık deterjanınıza biraz karbonat ekleyin. Bu işlem yapışmış kirlerin daha çabuk çıkmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri