Kahve pişirirken; kesinlikle kaynar su değil, 90 derece sıcaklığındaki su kullanılmalı ve dört dakika demlenmeli. Aromasını kaybetmemesi için taze öğütülmüş veya çekirdek kahve alınmalı
Eğer çok harlı bir köz kullanırsanız, kahveniz hemen kaynamaya başlar.
Bu sorunun cevabı kısaca evettir. Çünkü çiğ kahve tüketmenin vücuda faydası oldukça fazladır. Dolayısıyla çiğ kahveyi gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Kahveyi (ve eklediyseniz şekeri) su ile iyice ıslanacak ve çözünecek şekilde karıştırın. Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin. Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin.
İlgili 20 soru bulundu
Kaç fincan yapılacaksa o kadar su koyuyoruz, ardından şekeri ekliyoruz. En son olarak da kahveyi koyuyoruz, kahvenin köpüklü olmasını istiyorsanız kahveyi bol koymalısınız. Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken.
İkinci kural ise kahve yaparken kullanılan suyun soğuk olması çünkü kahvede renk, aroma, tat transferi vardır. Eğer su sıcak veya ılıksa çok çabuk kaynayacak, transfer gerçekleşmeyecektir. Son olarak ateş kesinlikle çok açık olmamalı ve yaklaşık 6-7 dakika civarında bir pişirme süresi tanınmalı.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kahvenizi kısık ateşte pişirmek. Zira yüksek ateş kahvenin hemen kabarıp taşmasına neden olur. Cezvenizi ocakta tutma süreniz de önemli. Cezveyi ocaktan almak için kahvenin tamamen kabarmasını beklemeyin.
Kalp ritmi düzensizliğine yol açabiliyor
Türk kahvesinin fazla tüketimi kalp atışlarını hızlandırıp kalbi yorabiliyor. Bu da bazı durumlarda kalp krizi riskini artırıyor. Dünyanın birçok kahvesinden çok daha sert olan Türk kahvesini uzmanlar kalp hastalıkları olanlara bu yüzden pek tavsiye etmiyor.
Çiğ kahve tüketimin yarar sağlaması için düzenli olması gerekir: Diyabet Riskini Azaltır: Özellikle çiğ kahveyi çekirdek olarak ya da toz halinde tüketmek diyabet riskini düşürmektedir. Diyabet gibi önemli kronik rahatsızlıklardan kaçınmak adına insülin direncini koruduğu bilinen çiğ kahve tüketilebilir.
Mangalda veya közde pişen kahvenin çok daha güzel olmasının sebebi ağır ağır ve kısık ateşte pişmesidir. Bunun için evde kahve yaparken de kısık ateşte ve yavaş pişirin. Kahve tamamen kabarana kadar cezveyi ocakta tutmayın. Kahve kabarmaya başlayınca köpüğün bir kısmını alıp fincanlara eşit oranda dağıtın.
Partikül ne kadar küçük olursa karbondioksitin açığa çıkışı da o kadar hız kazanmaktadır. Türk kahvesi, extra fine olarak da bilinen ekstra ince şeklinde öğütüldüğü için bölünen partikül sayısı çok daha fazladır. Bu durum da daha fazla köpük oluşumuna neden olacaktır.
Kahveye ayıp etmeyin: Kaynar su kullanmayın
Kahveye suyu koymadan önce tabii ki kaynatacaksınız ancak kaynattığınız suyu mutlaka bekletmeniz gerekir. Aksi halde kahvenin üzerine doğrudan döktüğünüz sıcak su kahveyi yakar ve tadının bozulmasına neden olur.
Türk kahvesi yaparken dikkat etmeniz gereken ilk ve en önemli nokta soğuk su kullanmak olmalıdır. Türk kahvesini kaynayan su ile yapmak, kahvenin tadını bozan ve köpüksüz olmasını sağlayan en önemli hatalardan biri. Bu kahveyi kaynayan suyla bir araya getirmemek gerekir ki, acılaşmasın.
Kaynatmak mı!
Hemen şunu belirtelim; bir kahve ne kadar ince çekilirse o kadar lezzetli olacaktır ve Kahve inceldikçe pişme süresi de düşecektir. Genellikle ince çekilen Türk kahvesinin bu aşamada pişirilmesi oldukça önemli. Kahve yanlış piştiğinde ağızda o istenmeyen acı tadı bırakacak...
Yumuşak ve daha lezzetli bir Türk kahvesi için musluk suyu yerine içme suyu kullanmak gerekir. Ayrıca soğuk su kullanmak kahvenin daha fazla köpürmesini sağlar. Cezveye konulan tüm malzemeler, ocağa alınmadan önce yaklaşık 30 saniye karıştırılmalıdır. İyice karıştırılan kahve daha lezzetli ve yumuşak olur.
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin. Yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
Cezvenin bakır olması kahveden en iyi tadı almanızı sağlar. Çelik cezvelerde de iyi kahve yapabilirsiniz ancak en iyi kahveler her zaman bakır cezveden çıkar.
En iyi kahve kesinlikle kısık ateşte pişer. Böylelikle de bol köpüklü kahve olur. Eğer yüksek ateşte kahveyi kaynatırsak köpüklü olmaz.
Peki Kahve köz üzerinde neden bu kadar güzel olur ve nasıl pişirmek gereklidir. Lafı fazla uzatmadan hemen konumuza geçelim. Artık kahve makineleri 30-35 saniye içinde kahvemizi hazır hale getiriyor. Çok kolay ve pratik bir biçimde kahvemizi içebiliyoruz.
CEZVE İLE. Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir. 1)İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyunuz. 2)Her fincan için 2 çay kaşığı kahve (6 g), arzu ederseniz şeker ilave ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri