İslam dinine göre adet bittikten sonra gelen kahverengi veya pembe gibi lekeler adetten sayılır. Yani bu lekeler adet kanaması olarak sayıldığı için ibadet yapılmaması uygun olur. Oruç da tutulmaz ve adet bittikten sonra gelen leke orucu da doğal olarak bozar.
Ancak adet öncesi meydana gelen kahverengi akıntılar adet döneminin başlangıcına işaret eder. Bu yüzden de eğer oruçlu iken kahverengi akıntı meydana geldiği görülür ise oruç bozulur.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz. Adet süresi içinde kanama 3 günün sonunda kesilmiş iki gün sonra yeniden gelmişse kadın yine de adetli sayılır. Kadının adetinin bitmesi için 10 günlük süre içinde akıntının bembeyaz olması gerekir. Pembe, kahverengi lekeler adetten sayılır ve oruç tutulmaz.
İlgili 24 soru bulundu
Kahverengi adet kanamasının nedeni eski kan olması olabilir. Kan oksijenle temas ettiğinde rengi değişir. Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz. Mesela adetin 5. günü demek adetin bittiği günden sonraki 5. gün değildir, anlatılmak istenen ilk başladığı günden itibaren sayılan 5. günüdür.
Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Kadınların adet olmaya başladıktan sonra oruca ara vermeleri gerekir. 10 güne kadar kanamaları normaldir. 10 günden sonrası ise özür kabul edilir. Kahverengi leke görülmesi 10 günlük sürenin içerisinde ise oruç bozulur. 10 günden sonraki lekeler adet bitmiş sayılacağı için orucu bozmaz.
Eğer kahverengi leke görülmesi 10 günlük süre içindeyse orucu bozar. 10 günden sonraki lekeler ise artık adet bitmiş kabul edileceğinden orucu bozmaz.
Abdestliyken kahverengi akıntılar meydana gelirse, abdest bozulmaktadır. Eski dönemlerde tıp bilgisinin yetersiz olmasından dolayı beyaz akıntı yanlış bir şekilde yorumlanmıştır. Ön taraftan şehvet zevki olmadan sızan beyazımsı ve renksiz akıntı, namaz için herhangi bir engel teşkil etmemektedir.
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir? Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
Mâlikîler ve Şâfiîler gibi başka âlimlerin görüşleri ise şöyledir: "Sarılık ve bulanıklık, mutlak olarak hayız sayılır veyahut da hayız vukû bulduğu zamanda sarılık ve bulanıklık hayızdan sayılır. Sarı ve bulanık akıntının gelmesi, açıkça belli olduğu üzere hayızdan önceki durumu da kapsar.
Kahverengi olan bulanık sıvıya gelince, -bildiğimiz gibi- eğer âdetten temizlendikten sonra bu sıvıyı görürse, bu takdirde o, temiz hükmündedir. Fakat bu, sadece abdest almayı gerektirir. Yok eğer âdet günlerinde bu sıvıyı görürse, bu takdirde o, âdet kanı hükmündedir.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Kadın, adetten temizlendiğine dair kesin bir şekilde emin olmadan yıkanıp namaz kılması ve oruç tutması caiz değildir.
Hayız ve nifas halleri, kan akmaya devam ettikçe ve kanın kesilmesinden sonra boy abdesti alınmadıkça ibadete engel iken istihâze yalnızca abdesti bozan bir durum olup gusül gerektirmez.
Adet sonrası lekelenmenin nedenleri arasında hormonal değişiklikler, stres, düzensiz adet döngüsü, polip veya fibroid gibi rahim problemleri, enfeksiyonlar ve hormonal ilaçlar yer alabilir. Bu nedenlerden dolayı lekelenme sıklıkla görülebilmektedir.
Kahverengi adet kanaması nedenleri genel olarak eski kan olmasıdır. Yani kan oksijen ile tepkimeye girdiği anda renginde koyulaşma yani kahverengi tonlara gelme görülür. Adet döneminin başında ve sonunda kahverengi adet kanaması tehlikeli olmaz. Adet döneminde kan vücuttan uzun sürede çıkarsa kahverengiye dönebilir.
Yerleşme kanaması, kadınlarda adet döneminden 2-5 gün evvel ortaya çıkan, leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında yaşanan kanamaya verilen isimdir. Bu durum halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilmektedir. Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Buna göre deriz ki: Hayızdan temizlendiğine kesin kanaat getirdikten sonra meydana gelen bu gibi şeylerin hiçbirisi kadına bir zarar vermez, namazına, orucuna ve kocasıyla cinsel ilişkiye girmesine engel olmaz.
a) Büluğ (ergenlik) yaşından önce kanaması olan ve büluğa erdikten sonra da kanaması kesintisiz olarak devam eden kızın âdeti, Hanefî mezhebine göre her aydan on gün, temizlik dönemi de yirmi gün kabul edilir. Yani on günü âdet, yirmi günü de istihâze (özür) olarak kabul edilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/286).
Hata vakit girdikten sonra abdest ya gusül alarak veya teyemmümle bir namaz kılabilme imkanı olmasına rağmen kılmazsa, diğer şartlar için vakit yeterli olmasa da, farz ihtiyat gereği o namazı kaza etmelidir.
Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri