İçeriğinde yer alan manganez açlık hissinin kontrol altına alınmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur. Kepekli pirinç diyette tüketildiğinde ideal kiloya ulaşmayı destekleyebilir.
Hangi pirinç kullanılır diye merak ediyorsanız dilediğiniz pirinç türünü tercih edebilirsiniz. Esmer pirinç daha düşük kaloriye sahip olduğu için esmer pirinç de tüketebilirsiniz. Zaman zaman bu metod ile zayıflamak isterseniz en son yapılan uygulamadan sonra 30 günün geçmesini beklemelisiniz.
Çünkü tavuklu pilav kalorisi yüksek olan yemekler listesinde yer alır. Pilavın üzerinde tavuk miktarı fazlaysa, pilav da yağlı ve tuzluysa kilo almanız çok normaldir. Eğer yarım porsiyon yemek isterseniz; bu konuda hiçbir sakınca olmayacaktır. Çünkü 220 gramlık tavuklu pilavın kalorisi ortalama 335 kaloridir.
Kahverengi pirinç, daha yavaş sindirime izin veren lifler açısından özellikle zengindir. Çok besleyici ve doyurucu bir pirinçtir. Tüketimi, öğünler arasında ufak atıştırmaları önler. Esmer pirinç de düşük glisemik indeksli diyetin bir parçası olarak tüketilir.
Siyah pirinç ve yabani pirinç de sağlıklı türler arasında değerlendirilen seçenekler. Çünkü her iki türün de içerdiği antioksidan oranı yüksek. Beyaz pirinç ise yüksek oranda karbonhidrat içermesi ve glisemik indeksinin fazla olması nedeniyle daha az sağlıklı olarak değerlendiriliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Esmer pirinç , beyaz pirinçten daha fazla lif ve proteine sahiptir, bu iyidir, ancak kahverengi pirinç de beyaz pirince göre daha fazla kalori, daha fazla karbonhidrat ve daha fazla yağ içerir. Sadece rakamlara bakarsanız, beyaz pirinç biraz daha sağlıklı gibi görünür.
Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir. Sporcuların tercih etmelerin nedeni de bu besin değerleridir. Basmati pirinç vücutta hızlı enerji üretimi sağlarken glimesik indeksi düşük olduğu ve lif içerdiği için oldukça uzun süre tokluk hissi yaratır.
Dünyada yasak pirinç olarak adlandırılan siyah pirinç, beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum ve demir içerir. Magnezyum zenginliğinin dışında, lif ve mineralleri bakımından vücudun kemik, kas çalışması ve kan basıncının dengelenmesinde de rol sahibi.
Yöntem: Kepekli pirinçi yıkadıktan sonra 3 katı kadar sıcak suyun içinde kaynatarak pişiriniz. Pişmeye yakın tereyağı/sıvı yağı, tuz ekleyin ve altını kapatıp 10-15 dk bekletin. Ardından pirinçi yavaşça karıştırarak kabartın, biraz daha dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Siyah pirinç kilo aldırmaz aksine vermeyi sağlar. İştahın azalmasına ve doygunluk hissinin artmasına yardımcı olur. Bu şekilde kilo vermeyi kolaylaştırır. Yüksek protein ve lif değerleri sayesinde sağlıklı zayıflamaya destek olur.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
pirinç yutmak zayıflatır mı? Zayıflama diyetlerinde olduğu gibi direkt olarak kilo verdirmeyen ancak çiğ olarak yutulduğunda iştah kapatma etkisi olan pirinç, sabahın erken vakitlerinde tüketildiği zaman gün boyu iştah kesmeye yardımcı olacaktır.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Esmer Pirincin 100 gramında 112 kcal kalori, ayrıca 1 Çorba Kaşığı yani 20 gram Esmer Pirinçte 22 kalori bulunmaktadır. Esmer Pirinç, beyaz pirincin daha az işlenmesi sonucu elde edilir ve lif içeriği daha yüksektir. B grubu vitaminlerinin ve potasyum, magnezyum,fosfor minerallerinin iyi bir kaynağıdır.
Esmer pirinç, beyaz pirinç gibi yüksek karbonhidrata sahip değildir. Kandaki glukoz değerinin düşmesine, insülin direncinin kırılmasına yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde diyabet rahatsızlığı olan insanlar için şahane bir seçenek sayılır.
Eski Çin'de Siyah Pirinç Pilavı sadece İmparator için yapılırmış. Siyah pirincin yüksek besin değeri ve onun etkilerini keşfeden İmparator kendisine rakip istemediği için tebasının siyah pirinç yemesini yasaklamış ve bundan dolayı Siyah Pirinç'in diğer bir adı da Yasaklı Pirinç olmuş.
Aynı şekilde yüksek besin değerleri sayesinde özellikle vegan ve vejetaryenler için önemli bir besin kaynağı olarak görülüyor. Siyah pirinç , sindirilebilir besin lifi içerdiğinden sindirim sistemine de iyi geliyor, hazımsızlık, mide krampları gibi sorunlara sebep olmuyor.
Siyah pirincin, beyaz pirinçten farkı dış kabuğundan ayrıştırılmamış olmasıdır. Bu sebeple vitamin, mineral, antioksidan ve lif açısından daha zengindir. Beyaz pirince oranla özellikle daha fazla magnezyum ve antioksidan içerir. Posa ve protein içeriği de daha yüksektir.
Pirincin ülkemizde çoğu ana yemeğin yanında sıkça tercih edilen bir besin olduğunu ifade eden Diyetisyen Yaprak, "İçeriği bulgur kadar zengin olmasa da nişasta, B vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor ve çözünmez diyet lifi açısından zengindir. Sporcuların sıklıkla tercih ettiği bir karbonhidrat kaynağıdır.
Bulgur listede ilk sırada.
Lif içeriği beyaz pirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri