Kaide, asıl kaide, hattı hareket kaidesi manalarında da kullanılmıştır ki hukuki hükümleri maksada uygun ve veciz surette ifade eden şekil.
Osmanlı Türkçesinde yaygın kullanımına karşın günümüz Türkçesinde neredeyse unutulmuş olan Arapça kökenli kaim kelimesinin ilk anlamı “ayakta duran, ayakta tutan”dır. Kaim Hukuk, müvekkil ilişkilerinde ve takip ettikleri hukuki süreçlerde “adalet”i esas almayı ve adaleti ayakta tutmayı hedeflemektedir.
Kefaret suçlunun cezasını çekerek günahından arınması, toplumla arasındaki hesabın kapatılması anlamını taşımaktadır.
(11) Hukuk uygulamamızda «varit görmek», «yerinde görmek>> le eş anlamda kullanılmaktadır.
maruf (herkesçe bilinen) ve meşhur olan vakıalar çekişmeli sayılmaz. yani bu tarz bir vakıaya dayanan taraf, bunu ispat etmek için delil göstermekle yükümlü değildir. bunlar, genel olarak herkesin bildiği veya öğrenmesinin mümkün olduğu vakıalardır.
İlgili 17 soru bulundu
İyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışma yönündeki faaliyetler için kullanılan dinî, ahlâkî ve hukukî bir tabir.
Yani kadr-i mâruf dairesinde tanzim olunur demektir ve o «kadr-i mâruf» heyet-i umûmiyyesiy- le bir ıstılahtır.
Hukuk terminolojisinde ise "bir kimsenin verdiği sözü temin veya sözünün doğruluğunu tasdik için kanun ile muayyen sözleri söylemesi veya hareketleri yapması" (Türk Hukuk Lügati, 3.b., Ankara 1991, s. 363) olarak tanımlanmıştır.
İnsanın iradesi dışında zihnine gelen veya kalpte hissedilen duygu ve düşünceler anlamında bir terim.
Şahsi öç dönemi: Devletin teşkilatlanmadığı ve kamu gücünün ortaya çıkmadığı dönemlerde, ilkel toplumlar klan hâlinde yaşamaktalardı. Aynı klan dahilinde bir suç işlenmesi hâlinde ceza olarak “toplumdan kovma” yaptırımına başvurulurdu. Toplumdan kovulan kişi bütün haklarını kaybeder, korumasız kalırdı.
Kümülatif nedensellik halinde, birbirinden bağımsız olarak gerçekleşen birden fazla şartın birleşmesi, neticeyi meydana getirmektedir. Burada şartlardan hiçbirisi tek başına yeterli değildir, ancak bu şartlar bir araya geldiklerinde neticenin sebebini oluşturmaktadır.
Kusur prensibi, faili, hak etmediği aşırı müeyyidelere karşı koruyan önemli bir kalkan işle- vi üstlenmektedir; bu prensip aynı zamanda, cezanın sadece, bizzat fail tarafından işlenmiş bulunan fiilden doğan kişisel sorumluluğa da- yandırılabilmesini de ifade etmektedir.
Kavram. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 57'nci maddesinde sayılı koşulların varlığı durumunda, birden çok kimsenin davacı tarafta veya davacının isteğine bağlı olarak yine birden çok kimsenin davalı tarafta birlikte yer almasına ihtiyarî (seçimlik) dava arkadaşlığı denir.
Yabancı hukukun tamamen ya da bazı kanunlarının olduğu gibi veya değiştirilerek kabulüdür. Benimsenen hukukun, benimseyen ülke tarafından istenerek gönüllülük esasına dayalı, bilinçli olarak seçimi ve aktarılmasıdır.
İhtiva: İçine alma, içinde bulundurma, içerme. Sanık: Suç işlediği sanılan kişi. Sabıka: Geçmişte işlenmiş, mahkemece ispatlanıp cezalandırılmış olan suç.
Suçun bu şekildeki seçimlik hareketinin en önemli unsuru “icbar etme” (zorlama) fiilidir. Kamu görevlisi, görevinden dolayı sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanarak mağduru belli bir şekilde davranmaya zorlamaktadır. Kanunda icbar etme (zorlama) fiili, manevi cebir anlamında kullanılmaktadır.
kelime anlamı 'ölmüş olan kimse' olsa da, hukuk dilinde mirası bırakan kişidir müteveffa. yani bir mahkeme kararında, resmi bir belgede geçiyorsa dini, kökeni, cinsiyeti ifade etmez. yeni kanunla adı değiştirilmiş olsa da günümüzde hala bu kelimenin de kullanıldığı görülmüştür.
vuku bulan,olan,olmuş.
(ﺁﺧﺬ) sıf. (Ar. aḫẕ “almak”tan āḫiẕ) Alan, kabul eden: Âhiz-i rüşvet ve râşî vü mürteşî olup… (Latîfî Tezkiresi).
Türkçemizde "tamamlanmadan" anlamına gelir.
Hazır bulundurma, hazır hale getirme. Duruşmalarda hâkim önünde hazır bulundurma.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman matuf kelimesi, 'Bir yöne eğilmiş ya da yöneltilmiş' biçiminde anlatılmakta ve ifade edilmektedir. Yani herhangi bir konu ya da durumun belli bir noktaya yöneltilmesi şeklinde anlatmak mümkündür.
"Maruf" ismi ise, "Allah'ın kendini mahlûkata tanıttırmak istemesi" "İsim ve sıfatlarıyla bilinen" manasına geliyor. En güzel tanıtmak ise ihsan ve ikram ile olur ki, Allah sonsuz kerem ve ikramı ile mahlukata kendini tanıttırıyor. Yani Kerîm isminin tecellileri arkasında Mâruf ismi bulunuyor, diyebiliriz.
Emri bil maruf nehyi anil münker, İslam dininin temel kaidelerinden biridir. Her Müslümanın temel görevlerinden biri etrafındaki insanlara iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmaktır. Takva ehli olan kullar da sadece hayra yönelir ve küçük büyük tüm günahlardan sakınır.
Sözlükte “yasaklamak, bir işten vazgeçilmesini istemek, engellemek” anlamındaki nehy kelimesi fıkıh usulü terimi olarak “bir işten kaçınmayı buyurucu bir tarzda talep etmeye delâlet eden söz” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri