Yer fıstığı alerjisi olan çocukların ve bebeklerin diğer baklagillere ve yemişlere de alerjisi olabilir. Fındık, fıstık, ceviz, badem, kaju ve benzeri kuru yemiş alerjisi de bu kişilerde sık sık görülmektedir.
Kaju alerjisinin belirtileri şunları içerebilir:
Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, Nefes darlığı, Mide bulantısı, mide krampları veya ishal, Anafilaksi.
Bunun sebebi olarak ise kajunun tüketiminin artması ve yaygınlaşması gösterilebilir. Kaju alerjisi, ağaç yemişleri alerjilerinin tümünde olduğu gibi, ömür boyu devam etme eğilimindedir.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Kuruyemiş alerjileri, çocuklarda ve yetişkinlerde en yaygın görülen alerji türlerinden biridir. Besin alerjileri içerisinde yer alan ve 8 yaygın besin alerjenlerinden olan kuruyemiş alerjileri, çoğu çocukta ilerleyen yaşlarda da düzelme göstermez. Kuruyemiş alerjileri genel olarak ömür boyu sürebilen alerjilerdendir.
İlgili 40 soru bulundu
Kaju fıstığı en iyi bakır kaynaklarından biridir. Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan selenyum içerir. Günlük 4 tane kaju fıstığı blenderdan çekilerek, aynı şekilde brenderdan çekilmiş kuru üzümlerle birleştirilip şekil verilerek bebeklere yedirilebilir.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.
Besin alerjisi semptomları alerjik gıdanın alımından sonraki 2 saat içinde görülebileceği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra dahi görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir.
Bebeklerde besin alerjisi kaç günde geçer? “Bebeklerde besin alerjisi ne zaman geçer?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Birçok çocuk, erken çocukluk döneminde gıda alerjisinden kurtulabilir. Yumurta, süt, buğday ve soya alerjilerinin %80 ile %90'ının çocuk 5 yaşına gelene kadar ortadan kalkacağı tahmin edilmektedir.
Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir.
Küfün sağlığa zararı bilinirken, bakterilere karşı dikkatli olunması, kajunun taze yenmesi durumunda küflü olup olmadığının kontrolü şarttır. Kajunun çok yenmesi yağ içeriği nedeniyle ishal oluşturabilir. Kajunun fazla tüketimi alerji oluşturabilir, tansiyonu yükseltebilir. Yüksek kalori kilo alımını artırır.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Bu besinlerden uzak durmak egzama hastalarının şikayetlerini azaltmadan etkili olabilir. Egzamayı tetikleyebilecek olan besinler şu şekilde sıralanabilir: Yer fıstığı, süt, greyfurt, limon gibi asidik meyveler, ceviz, buğday ve kaju.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Bebek alerjisinin ana tedavisi, alerjene maruziyeti ortadan kaldırmaktır. Örneğin, suçlu kedi tüyü ise, bebeğinizi kediden uzak tutmanız gerekir. Sorun süt ise, bebeğinizin diyetini buna göre ayarlamanız gerekecektir. Emziriyorsanız, diyetinizdeki bazı alerjenler bebeğinize anne sütü yoluyla ulaşabilir.
Bebeklerin bağışıklık sistemi tehdit olarak algıladığı herhangi bir dışsal faktöre reaksiyon gösterebilir. Hapşırma, deride döküntüler, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde yaşarma ve kaşıntı en sık görülen alerji belirtileridir. Bu alerjik reaksiyonların her biri farklı sebeplerle görülüyor olabilir.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerji testleri, kan örneklerinden ve cilt üzerine alerji damlaları kullanılarak yapılabilir. Her iki test de doğumundan itibaren tüm yaş grubunda güvenle uygulanabilir. Özellikle testin doğruluğu 3 aylıktan itibaren yaşla beraber artar.
Bebek alerjik olduğu besini ya hazır formüla mamalar yolu ile veya annenin yedikleri besinlerin alerjenlerinin anne sütü ile alınması yolu ile duyarlanır. Bu nedenle bebek doğar doğmaz besin alerjisi olmasını beklenmez. Genellikle 2-3 aylıktan sonra besin alerjisi belirtilerini görülmeye başlar.
Alerjik olduğunuz bir madde ile karşılaştığınız zaman immun sistem onu tehlikeli görerek histamin adı verilen kimyasal ajanı salıyor. Bu histamin deride döküntü, baş ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı ve diareye neden oluyor. En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur.
Besin alerjisi olan hastalarda ortaya çıkan hafif reaksiyonlarda antihistaminik ilaçlar ve kortikosteroidler kullanılabilir. Anafilaksi öyküsü olan ve/veya yüksek riskli besin alerjili hastalara adrenalin oto-enjektör verilmeli ve kullanımı hakkında bilgilendirilmelidir.
Alerjik kaşıntı ve kabarma nasıl geçer diyorsanız papatya suyu size iyi gelebilir. Şayet kaşıntı durumunda elinizde papatya taneleri yoksa papatya çayını da kullanabilirsiniz. Antioksidan etkiye sahip olan bu bitki sayesinde kaşıntı kızarma ve kabarmaları önlemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri