Kaju (Anacardium occidentale), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından bir tropikal iklim bitkisi. Brezilya'da yetiştirilip Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılmıştır. En yoğun bulunduğu bölge Ekvator çevresidir.
Sakız ağacıgiller ailesinden olan bir tropikal iklim bitkisine Kaju adı verilir. Kaju ağacı daha çok Brezilya'da yetiştirilip Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılan bir bitki çeşididir. Bu bitki çeşidinin en yoğun bulunduğu bölge Ekvator ve çevresi olarak bilinmektedir.
Bugüne kadar ne olduğunu düşünmeden afiyetle yemiş olduğunuz kaju fıstığı aslında bildiğimiz Amasya elmasının kardeşi olan Kaju elmasının çekirdeği. Kaju elmasının içinde çekirdeği bulunmuyor. Çünkü bu elmanın çekirdeği bildiğimiz elmalardan farklı olarak meyvenin dışında gelişiyor.
Kaju ağacı sakız ağacı familyasından olan tropikal iklim bitkilerinden biridir. İlk olarak Brezilya'da yetiştirilmiştir ardından Portekizliler kaju meyvesini tüm dünyaya tanıtmışlardır.
"Tropikal bir bitki olan kaju ağacı, meyvesi ile dikkat çeken bir ağaçtır. Oldukça besleyici ve faydalı bir meyve olan kaju meyvesi de kaju ağacında yetişir.
İlgili 30 soru bulundu
Kaju ağacının meyvesine kaju denir. Yani kuru yemiş olarak tükettiğimiz kaju fıstığı aslında bir çeşit meyvedir. Meyvenin uç bölümünde yer alan kabuklu yapının içinde yer.
Kaju tohumları oldukça kolay çimlenir. Bu sebeple yaşanılan bölgede kaju ağacı var ise taze olan tohumların alıp çimlendirilmesi oldukça kolaydır. Bazı meyve ağaçlarının fidanlarında kaju fidesi ya da asılı olan ağaçlarda bulunabilir. Ticari olarak yetiştiriciler genel olarak kendi ürünleri ile çoğaltma yapılır.
Söz konusu olan kaju, kaju ağacının meyvesi değil, kaju ağacının tohum kısmıdır. Kaju ağacının tohum kısmı, asıl kıymetli olan kısmıdır. Kaju meyvesinin içerisinde yetişerek, küçük böbrek görünümlü şeklini almaktadır. Bu kaju ağacının tohumu da kaju kuruyemişinin de asıl maddesini oluşturur.
Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir.
Kaju yemek caiz mi? kaju, her ne kadar pahalı ve anamızın ak sütü gibi helal bir çerez olsa da bu durumda haramdır. allah ın laneti bu kaju nimeti yiyenlerin üzerinedir. islam'a göre haram kategorisine giricektir fakat lezzeti buğdayı andırıcak olan çerezdir.
E vitamini açısından zengin bir yemiş olan kaju, cilt sağlığını koruma konusunda dikkat çeker. Hücre yenilenmesine yardım eder ce ciltte oluşan sivilce, yara, leke gibi sorunları iyileştirir. Düzenli tüketimde daha genç bir görünüm sağlar. Kaju tüketerek daha parlak ve temiz bir cilde sahip olabilirsiniz.
Yetiştiği ülkeleren de anlaşılabileceği gibi kaju ağacı tropikal iklime yatkın bir meyvedir. Islak veya kuru tropik bölgelerde kaju ağaçları rahatlıkla büyüyebilir. Büyüyen kaju fıstığı için gündüz sıcaklıkları 10 °C'nin altına düşmemelidir ve kaju ağaçları 40 °C'nin üzerindeki sıcaklıkları iyi idare eder.
Kaju Besin Değerleri
Kuru yemiş grubunda besin değeri yüksek olan bir tür de kajudur.
Kaju fıstığının kabuğu, esas olarak fenolik lipidlerden kaynaklanan zehirli sarmaşıklarınkine benzer şekilde yağ bileşikleri içerebilmektedir. Bu yüzden kaju fıstığı genellikle kabuklu halde tüketicilere sunulmaz. Kolay ve ekonomik bir şekilde atık, kabuklarından ayrıştırılarak tüketilebilir hale getirilmektedir.
Kaç Çeşit Kaju vardır? 2 adet Kaju çeşidi bulunmaktadır.
Sakız ağacıgiller familasına ait olan kaju yetişme koşulları, daha çok tropikal iklim bölgelerinde bulunur. O nedenle bu şifa kaynağı meyvenin daha çok ekvatora yakın sıcak ülkelerden ithal edildiğine rastlayabiliyoruz.
Bitkinin uzunluğu yaklaşık 10-12 metredir. İklim koşulları ve bakımı: Sağlıklı bir kaju tohumu su dolu bir kabın içerisine konulur ve toprağa ekilir. Bu bitkinin filizleri 4-5 gün içinde yetişecektir. Bu yemiş kuraklığa dayanabilir ancak soğuk iklimlere dayanmaz.
KAJU NE KADAR YENMELİ? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Kaju ağacı beş yıl yetiştikten sonra meyve vermekte olan bir ağaç olarak ifade edilebilir.
İçindeki yoğun çinko ile depresyon ve stres seviyelerinin azalmasına yardımcı olan kaju fıstığı düzenli tüketildiğinde serotonin düzeyinizin de yükselmesine destek olur. Kaju fıstığı içerisindeki kalsiyum ve magnezyım gibi mineraller sayesinde kemik sağlığına yardımcı olur.
%14 indirimle OnlineÇiftçi Kabuklu Yağsız Kavrulmuş Kaju 1kg 169 TL'ye, %14 indirimle Astronut 500 gr Odun Ateşinde ve Zarında Kavrulmuş Kaju 175 TL'ye, %7 indirimle Astronut 500 gr Çiğ Kaju 160 TL'ye, %43 indirimle Kurtuluş Kuruyemiş Tuzlu Kavrulmuş Kaju Fıstığı 500gr. 130 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kavrulmuş kajunun göz sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Beyin sağlığı açısından da etkili olan kaju, ceviz ve badem kadar önemlidir. Sinir sistemi, tansiyon, kalp ve kemik sağlığı için çok faydalı olan kajunun antioksidan özelliği de bulunmaktadır.
Kaju, önceden 180 santigrat dereceye ısıtılmış bir fırında yaklaşık 12 ila 15 dakika boyunca kavrulabilir, basit bir çeşitlilik için yağ ve tuzla karıştırılabilir. Farklı tatlar için ballı kavrulmuş, biberiyeli kavrulmuş veya tatlı ve baharatlı kavrulmuş kajuyu da deneyebilirsin.
Bu konuda kaju, Antep fıstığı ve badem ilk sıralarda yer alır. Bunlar içerisinde en pahalısı ise kaju olarak bilinir. Bunun için en pahalı kuruyemişin kaju olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri