Batum Camii veya Orta Cami (Gürcüce: ბათუმის მეჩეთი veya ორთა-ჯამე; okunuşu: "batumis meçeti" veya "orta came") Gürcistan'ın Batum şehrinde yer alan bir camidir. 1886 yılında Hamşioğlu (Khimshiashvili) ailesinden Aslan Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
"Gürcistan'da 300'den fazla cami vardır maalesef Türkiye'de açık olan bir tek Gürcü kilisesi yoktur.
Batum'da bir tek cami var. Orta Cami ve Batum'un köylerinde 170 cami var.
Günümüzde Tiflis şehir merkezinde tek bir camii bulunmaktadır. İbadete açık olan bu yapının serdar-ı Ekrem Lala Mustafa Paşa adına yaptırılan camii olduğu tahmin edilmektedir. Camii ilk aslı ile kubbeli bir yapı iken yapılan tadilatlar ile günümüzdeki halini almıştır.
Gürcistan'ın Siyasi Görünümü / T.C. Dışişleri Bakanlığı Gürcistan, 24 Ağustos 1995'te kabul edilen Anayasaya göre, 31 Mart 1991'da yapılan referandum ve 9 Nisan 1991'da kabul edilen bağımsızlık yasası ile bağımsız, üniter ve bölünmez bir devlet olarak kurulmuştur. Ülkenin yönetim şekli demokratik cumhuriyettir.
İlgili 26 soru bulundu
Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Şehir, bir İslam merkezidir. Fakat Bakü'deki Müslüman nüfusun Tiflis'tekinin neredeyse iki katı olduğu söylenebilir. Bakü'deki Müslü- manlar genel olarak Tatar ırkına mensupturlar, fakat Tiflis'te, hemen bütün İslâm ülkelerinden gelmiş Müslümanlar bulunmaktadır.
Tiflis, şehrin sakinlerinin büyük çoğunlukla Doğu Ortodoks Hristiyan olmasına karşın, çok sayıda farklı kültür, etnik ve dinlerin oluşturduğu mozaik bir kültüre tarih boyunca ve günümüzde de ev sahipliği yapmaktadır.
Batum (Gürcüce-Lazca: ბათუმი / Batumi), Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 169.100 (2020 sayımı) olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir.
Gürcü vakayinamesi Kartlis Tshovreba'da yazılan bilgiye göre, 40.000 Kıpçak ve 5000 kölemen/köle sipahi (monaspa) Gürcistan'a göç etmiştir. Gürcistan topraklarına ilk dalga olarak gelen bu Kıpçaklara, yetmiş yıl sonra gelen ikinci dalga Kıpçaklardan ayırmak için Gürcü kaynaklarında Eski Kıpçaklar denir.
Bu topluluklar içerisinde büyük çoğunluğu oluşturanlardan birisi, Osmanlı Arşivinde Borçalı Terâkimesi olarak kayıtlara geçen ve Karapapak olarak da adlandırılan Borçalı Türkleridir. Bugün yaklaşık olarak 4,5 milyon olan Gürcistan nüfûsunun takrîben 600 binini Borçalı Türkleri oluşturmaktadır.
2.Türkiye ile Gürcistan arasında mevcut vize rejimine göre, iki ülke vatandaşları her girişte 90 günü aşmayan turistik amaçlı seyahatleri için Gürcistan'a vizesiz olarak girecek ve bu süre bitmesinden önce çıkış yapacaktır.
Gürcüce (Gürcüce: ქართული ენა / Kartuli ena), bir Kafkas halkı olan Gürcülerin konuştuğu dil. Gürcistan'ın resmî ve öğretim dilidir. Modern Gürcüce, Kartli diyalekti (Doğu Gürcücesi) temelinde gelişmiş ve 5. yüzyıldan (Eski Gürcüce) itibaren Gürcü edebiyatının tek dili olmuştur.
Tiflis pahalı bir şehir değil, aşırı ucuz değil ama Avrupa'ya kıyasla tabii ki çok ucuz. Vizesiz, Euro kullanmayan, Türkiye'ye yakın bir ülke olduğu için çok vaktiniz veya çok bütçeniz olmadığında rahatlıkla tercih edilebilir.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir. Güney Kafkas dillerini konuşan nüfusun oranı % 83'8dir (Buna Gürcüce, Megrelce, Lazcave Svanca dahildir). Kalan nüfusun % 6,5'i Azerice, % 5,7'si Ermenice ve % 4,5'i başka dilleri konuşur.
Tiflis'te her bütçeye ve zevke uygun hediyelik eşyalar bulunabilmektedir. Yerel yiyeceklerin yanı sıra yöresel kıyafetler, mavi masa örtüleri, Gürcü bıçağı, şarap boynuzu ve kvevri gibi çoğu el yapımı ürünler, Tiflis seyahatinden unutulmaz bir hatıra saklamak için satın alınabilecek hediyeliklerdendir.
Günümüzde Gürcistan'da meskûn olan Azerî / Karapapak Türkleri zengin halk edebiyatı ürünlerine sahiptirler. Bu halk edebiyatının özgünlüğü ve kendine has özellikleri dikkat çekicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri