Ekvatordaki ülkelerde sıklıkla yetiştirilir fakat Türkiye'de kaju yetişmesi için uygun ortam yoktur. Kaju En Çok ve En İyi Nerde Yetişir? Kaju ağacının en verimli olarak yetiştiği topraklar Brezilya'dır. Kaju ağacı tropikal iklime yakın bir iklimde yetişir bu sebeple daha çok ekvatordaki ülkelerde yetişmektedir.
Meyvesi çok çabuk çürüdüğü için genellikle fıstığı tüketilir. Tropikal iklimlerde yetişebilen bu sebeple ülkemizde görülmeyen kaju ağacından elde edilen bu kuru yemişin de fiyatları yüksektir.
Kaju ağacı beş yıl yetiştikten sonra meyve vermekte olan bir ağaç olarak ifade edilebilir.
Yetiştiği ülkeleren de anlaşılabileceği gibi kaju ağacı tropikal iklime yatkın bir meyvedir. Islak veya kuru tropik bölgelerde kaju ağaçları rahatlıkla büyüyebilir. Büyüyen kaju fıstığı için gündüz sıcaklıkları 10 °C'nin altına düşmemelidir ve kaju ağaçları 40 °C'nin üzerindeki sıcaklıkları iyi idare eder.
KAJU MEYVESİ AĞACI NEREDE YETİŞİR? Kaju meyvesi olarak bilinen bu ağaç türü daha çok Brezilya ve Hindistan'da yetiştirilmektedir. Ayrıca Brezilya dışında sadece Vietnam, Nijerya, Hindistan ve Fildişi Sahillerinde de yetiştirilmektedir. Daha çok bu ağacın meyve vermesi için ekvator iklimi gerekmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Kaju meyvesi Türkiye ikliminde yetişmez. Kajunun yetişebilmesi için oldukça sıcak bir iklim gerekmektedir. Kajunun yetişebilmesi için gerekli olan bütün koşulların bir arada bulunduğu yer ekvatordur. Ekvatordaki ülkelerde sıklıkla yetiştirilir fakat Türkiye'de kaju yetişmesi için uygun ortam yoktur.
%14 indirimle OnlineÇiftçi Kabuklu Yağsız Kavrulmuş Kaju 1kg 169 TL'ye, %14 indirimle Astronut 500 gr Odun Ateşinde ve Zarında Kavrulmuş Kaju 175 TL'ye, %7 indirimle Astronut 500 gr Çiğ Kaju 160 TL'ye, %43 indirimle Kurtuluş Kuruyemiş Tuzlu Kavrulmuş Kaju Fıstığı 500gr. 130 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Toplanan kaju elmalarından çekirdekleri ayrılarak üzerlerindeki kabuk çıkartılıp kavrularak yenilir. Dünyanın en büyük kaju ağacı Brezilya'da Parnamirim şehrinde bulunur. Aslında meyvesi de yediğimiz kavrulmuş kaju fıstığı kadar değerli. Güney Amerika' da çokça tüketilmektedir.
E vitamini açısından zengin bir yemiş olan kaju, cilt sağlığını koruma konusunda dikkat çeker. Hücre yenilenmesine yardım eder ce ciltte oluşan sivilce, yara, leke gibi sorunları iyileştirir. Düzenli tüketimde daha genç bir görünüm sağlar. Kaju tüketerek daha parlak ve temiz bir cilde sahip olabilirsiniz.
Kaju ağacı yetiştirmek için taze kaju tohumları gereklidir. Kısa sürede çimlenen kaju tohumları önce saksıya ekilir. Saksıda biraz büyüdükten sonra toprağa dikilen kaju tohumlarının ilk günlerde nemli tutulması son derece önemlidir. Nemli tutulan kaju tohumları 4 veya 5 gün içerisinde filizlenmeye başlarlar.
KAJU NE KADAR YENMELİ? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Kaju üretiminde ve ihracatında ilk sırada gelen Brezilya'da Kaju meyvesi için hasat mevsimi Ekim ayı iken Hindistan'da Mayıs ayı şeklinde bilinir.
Sıcak ve nemli iklimlerin meyvesi olan kaju, herhangi bir işlem görmeden kurutulduğunda çiğ kaju olarak tüketilmektedir. Çiğ kaju ise sağlık için oldukça faydalıdır.
Bu konuda kaju, Antep fıstığı ve badem ilk sıralarda yer alır. Bunlar içerisinde en pahalısı ise kaju olarak bilinir. Bunun için en pahalı kuruyemişin kaju olduğunu söyleyebiliriz.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Ancak uzmanlar tarafından sağlığımız için destekleyici olan kuruyemişlerin çiğ olarak tüketilmesi gerektiği görüşü bulunmaktadır. Çiğ olan kuruyemişlerin içeriğinde lipaz enzimleri ölmediğinden dolayı daha faydalı olmakta ve aynı zamanda kavrulma esnasında bitkisel yağlar trans yağa dönüşebilmektedir.
İçindeki yoğun çinko ile depresyon ve stres seviyelerinin azalmasına yardımcı olan kaju fıstığı düzenli tüketildiğinde serotonin düzeyinizin de yükselmesine destek olur.
Kaju (Anacardium occidentale), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından bir tropikal iklim bitkisi. Brezilya'da yetiştirilip Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılmıştır.
Kaju caiz mi? kaju, her ne kadar pahalı ve anamızın ak sütü gibi helal bir çerez olsa da bu durumda haramdır. allah ın laneti bu kaju nimeti yiyenlerin üzerinedir. islam'a göre haram kategorisine giricektir fakat lezzeti buğdayı andırıcak olan çerezdir.
Kavrulmuş kajunun göz sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Beyin sağlığı açısından da etkili olan kaju, ceviz ve badem kadar önemlidir. Sinir sistemi, tansiyon, kalp ve kemik sağlığı için çok faydalı olan kajunun antioksidan özelliği de bulunmaktadır.
Kaç Çeşit Kaju vardır? 2 adet Kaju çeşidi bulunmaktadır.
Kaju fıstığı, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, çinko gibi mineral maddeler ile folik asit, B1, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminlerini barındırır. Subtropikal iklimlere özgü kaju fıstığı ağaçları üzerinde yetişirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri