Gaita testi yapılmadan önce gaita kabı üzerine steril bir biçimde hastanın adı ve soyadı yazılmalıdır. Ardından hastanın doğum tarihi ve testin yapıdığı günün tarih bilgisi de eklenmelidir. Gaita tahlili alındıktan sonra kesinlikle hızlı bir şekilde soğuk ortama alınmalıdır.
Yeşil kapağı çevirip tüpü açınız. Kapağın, ucunda çıkıntılı bir kısmı olan küçük bir çubuğu vardır. Çıkıntılı kısmı dışkınızın dört (4) farklı yerine batırınız. Çubuğun çıkıntılı kısmında çok küçük miktarda dışkı bulunması yeterlidir.
Gaita örneği steril, su geçirmez, ağzı geniş bir steril kaba konulur. Gaita örneğinden kaşık yardımıyla, varsa mukuslu ve kanlı bölgeden alınarak kaba konulur. Soğuk bir ortama alınmalı ve teste tabi tutulmalıdır.
İçine gaita örneği koyduğunuz şişeyi aynı gün içinde örnek kabul sekreterliğine teslim ediniz. Aynı gün içinde şişeyi teslim edemiyorsanız +4 C de (buzdolabında) saklayıp ertesi gün teslim ediniz. Bu işlem mutlaka sabah yataktan kalktıktan hemen sonra, tuvalete gitmeden önce (makat temizliği yapılmadan) uygulanmalıdır.
Gaitaya herhangi bir su ve idrar karışmaması önemlidir. Bu nedenle tuvalet kağıdı ya da karton gibi ürünlerden yardım alarak gaitanın saflığının korunması önerilir. Toplanan numune laboratuvardan verilmiş bir kaba konur. Steril ve temiz kapta bulunan gaita, teste hazırdır.
İlgili 20 soru bulundu
Doktorun gaita testi talep edip yönlendirmesinin ardından, steril bir kap verilmektedir. Daha sonra, bu kaba büyük tuvalet yapılır. Bu işlem sırasında büyük tuvalet ile idrarın kesinlikle karışmaması gerekmektedir ve buna çok dikkat edilmelidir. Hemen sonrasında ise büyük tuvaletten örnek alınıp labaratuvara götürülür.
hükmü gereğince Tıbbi Laboratuvarlarda Numune Saklama Süreleri, Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Kapsamındaki Testler hakkında Genelgesi ile yayınlanmıştır. Genelgeye göre “Gaita ve idrar hariç tüm vücut sıvılarına ilişkin numunelerin sonuç raporlandıktan sonra en az 24 saat uygun koşullarda saklanması esastır.
Gaita testi numune tesliminden incelenme sürecine kadar şu şekilde işler: Dışkıyı teste yollayabilmek için verilen kaba incelenmeye yetecek miktarda dışkı koyulur. Örnek olarak alınan dışkı sulandırılır ve mikroskobik camda yayılarak enfeksiyon, bakteri veya gastrointestinal hastalık bulgusu için incelenir.
Gaitada Gizli Kan Test Güvenilir mi? Gaita testinin laboratuvarda profesyonel laborantlar tarafından yapılması gerekir. Bunun yanında evde genel sağlık durumunu, gebelik, kan tahlili verileri elde edilebilecek kitler bulunmakta.
Gaita ve idrar hariç tüm vücut sıvılarına ilişkin numunelerin sonuç raporlandıktan sonra en az 24 saat uygun koşullarda saklanması esastır.
Gaitada normal ph değeri 7-7,5 aralığında olmalıdır. Gaita testi sonucunda çıkan pozitif değer normal kabul edilmemektedir. Lökosit pozitif, mukus pozitif, gizli kan pozitif gibi analiz sonuçları mevcut hastalığa ilişkin bilgi verir ve doktor tarafından gerekli tedavi başlatılır.
Gaitada gizli kan testi, hiçbir sorun yok ise negatif sonuç verir. Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir.
Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) 'nizi Tüm Aile Hekimliklerinden Yaptırabilirsiniz. Bu program, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafınca yürütülen toplum tabanlı bağırsak kanseri tarama programının ulusal standartlarını kapsamaktadır.
Plastik kaşıklı kap tasarımı, örnek alımı ve transferinde kolaylık sağlar, böylece işlemlerin hızlı ve pratik şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanır. Özel dizaynı sayesinde, kaşıklı kapın sızdırmaz ve güvenli bir şekilde kapatılması mümkündür, böylece örneklerin temiz ve hijyenik bir ortamda saklanması sağlanır.
Gaitada gizli kan testinin negatif olması, normal sonuçtur ve test örneğinde kan bulunmadığı anlamına gelir. Normal sonuç, kalın bağırsak kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişiye, 2 yıl sonra tekrar kalın bağırsak kanseri taraması için başvurması önerilir.
Yine bol su ile tüketilmesi önerilen bazı doğal lif kaynakları gaitayı yumuşatıcı özellikleri ile kabızlığın giderilmesinde kullanılabilirler. Bunlar mide barsak kanalından emilmeyen lif kaynaklarıdırlar ve yapılarına su çekerek gaitayı yumuşatırlar.
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
Gaita kültürü: Özellikle kronik ishal gibi mide-bağırsak sistemine ait şikayetlerde çeşitli mikrobiyolojik hastalık etkenlerinden şüphelenildiğinde, gaita kültürüne başvurulur. Bu yolla, gaita içinde ishale yol açabilecek enfeksiyon etkenleri kültürde çoğaltılarak tanı konur.
Test öncesi 7 gün süresince alkol kullanılmamalıdır. Kanamalı hemoroid, idrar yollarında kanama varlığında hatalı pozitif sonuçlar görülebilmektedir. Adet kanaması olan bayan hastalar, GGK testi için kanama bitiminden sonra örnek vermelidir.
Kolorektal kanser taramaları;
50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması, 50-70 yaş arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.
İç hastalıkları, Gastroenteroloji, Kardiyoloji.
“İşleyen bir köy sağlık ocağı”olma hedefiyle, birinci basamak için gerekli laboratuvar testleri (hemoglobin, hematokrit, kan grubu, gebelik testi, TİT, dışkıda parazit, ASO, CRP, RF, EKG, açlık kan şekeri, kolestrol, trigliserid) ocağımızdaki tüm sağlık çalışanları tarafından aynı kalitede yapılmaktadır.
Ancak açlık süresi, 16 saatten uzun olmamalıdır. Kan vermeye gelmeden önceki gece saat 21:00'den sonra, suyun dışında, çay ve kahve dahil, hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz; sigara da kullanmayınız.
Bu sayede bu dışkı testinin size ait olduğunu biliriz. Bu test, sizin haricinizdeki kişiler tarafından kullanılamaz. Testi, kullanmadan önce 2 ila 30 derece arasında muhafaza etmenizi öneririz, örneğin buzdolabında.
Parazitolojik incelemeler ve kültür testi için diski örneği laboratuvara ne kadar sürede ulaştırılmalıdır? Parazitolojik incelemeler için fındık büyüklüğünde dışkı örneğinin, özel kabında en geç 30 dakika içinde laboratuvara ulaştırılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri