Pazı, yaban pancarı ya da yabancı ıspanak olarak da bilinen bir tür bitkidir.
Ispanak ya da pazı fark etmiyor, hangisini yerseniz yiyin yeter ki yiyin! İkisi de sağlığınıza düşündüğünüzden çok daha fazla destek verir. Bir kere her ikisi de kalorisi düşük, posası yüksek besinler. Çiğ olarak salataları ya da haşlanarak veya sulu hazırlanan yemekleri müthiş lezzetler.
Pazı (Beta vulgaris var. cicla), Ispanakgillerden, yaprakları büyük olan bir sebze bitkisidir. Ispanak benzeridir. Bol vitaminli olduğundan besleyici ve sindirimi kolaydır.
Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir.
İlgili 28 soru bulundu
Pazının Zararları
Toprakta yetişen pazı iyice temizlenmediği takdirde, üzerinde kum ya da toprak kalabilir. Bu da böbreklerde taş ve kum oluşumuna neden olur. Bu yüzden pazının iyice temizlenmesi gerekir. Pazının içinde toprakta bulunan pek çok mineral bulunur.
Pazı, basur yani hemoroid rahatsızlığına iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği olan pazı, özellikle idrar yolu iltihabına iyi gelmektedir.
Ispanağa benzeyen tadı ve görünümüyle, dolması çok lezzetli olan bir sebze desek akıllara hemen pazı gelir. Genelde kış aylarında mutfaklara konuk edilen bu sebzenin koyu yeşil yaprakları çeşitli faydalar içerir.
Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir. Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Pazı piştiğinde oldukça sulu bir yemeğe dönüşür. Ancak fazla sulu yemeklerden haz etmiyorsanız kavurarak suyunu çekene kadar pişirmeyi tercih edin! Üstelik kavurarak yaptığınız bu pazıyı ister yoğurtla yemek gibi tüketin, isterseniz üzerine yumurta kırıp afiyetle yiyin.
Yemeklerde yaprakları, sapları ve kökleri kullanılabilen, dolması, yemeği, kavurması ve salatası gibi çok şekillerde yapılabilen pazıyı mevsimi de gelmişken daha çok pişirin ve sofralarınıza davet edin diye en nefis, en farklı tariflerini bir araya getirdik. Hazırsanız başlıyoruz.
Pazı çabuk bozulan bir sebze olduğu için buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebilmektedir.
Pazı, sadece taze olduğunda ve çeşitli yapraklı yeşillikler gibi doğru şekilde hazırlanmadığında acıdır. Acılaşmamasını sağlamak için pazı pişirmenin en iyi yolu nedir? Yaprakların saplarını ayıklayıp yumuşayana kadar pişirmek, acı olmamasını sağlamanın en etkili yoludur.
Pazı kırmızı kan üretimini içeriğindeki demir ve bakır sayesinde artırır. Demir ve bakır eksikliği olan kişilerde; anemi (kansızlık), zayıflık, halsizlik, mide rahatsızlıkları ve konsantrasyon eksikliği gibi durumlar görülür. Düzenli pazı tüketimi bu sağlık sorunlarına karşı iyi gelebilir.
Pazılar doğranarak suda haşlanır.
Yaz mevsiminde bulunması güç olan ıspanak yerine marul, semizotu, maydanoz veya kıvırcık, brokoli yerine de karnabahar tercih edilebilir.
3) Sindirim Dostu
Lif içeren pazı, sindirimi rahatlatmasıyla ön plana çıkıyor. Bu nedenle pazı gaz yapar mı diye endişelenmeyin. Emziren anneler de bu sebzeyi tüketebilir.
Sağlığa oldukça yararlı etkiler veren sebzeler tansiyon hastaları tarafından sık sık tüketilmelidir. Tansiyon düşürücü etkiye sahip olan sebzelerden birkaçı şu şekildedir: Pazı bünyesinde bulunan potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi sağlıklı özellikler ile birlikte tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Pazıdaki bileşenler kandaki kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükseltir. Bu özelliğiyle pazı, damarlardaki basıncı azaltıp, hipertansiyon ve damar sertliği gibi hastalıkları engelleyici niteliktedir. Sık sık pazı suyu tüketmek damar sertliğinin önlenmesi konusunda oldukça fayda sağlar.
Yeşil mercimek, doğranmış pazı, tuz, karabiber, pul biber, sarımsak, rendelenmiş domates ve suyu ilave edip karıştırın. Bu şekilde orta ateşte 20 dakika kadar pişirin ve altını kısın.
Karalahana aslında ıspanak veya pazı yerine kullanabileceğiniz bir sebze.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 25 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 15 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik pazı kavurması içindir.
Diyabet riski altında olan yada diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız yada şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz.
Kol iskeletinin üst kısmında yer alan ve pazu kemiği olarak da adlandırılan bu kemik, üstten Scapula aracılığıyla omuzla bağlantılı olup, alttan da ön kol kemikleriyle eklem yaptığı dirseğe kadar uzanır. Döner kemik olarak ta adlandırılan Radius, ön kol kemikleri içinde kısa ve dış-yanda olanıdır.
Pazı otunu salatalar ile karıştırarak tüketildiği gibi su ile haşlayarak da tüketilebilir. Pazı böreklerin içerisinde de kullanılabilir. Çok çeşitli bir kullanım alanına sahip olan pazı sebzesi ayrıca dolması yapılarak da farklı alternatif olarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri