Günümüzde ise 100 kakao çekirdeğinden ortalama 110 gram yani bir tablet çikolata elde ediliyor.
Criollo ağacında yetiştirilen kakao çekirdekleri, en lezzetli ve aynı zamanda en pahalı çikolataların üretiminde kullanılır. Dünya genelinde satışa sunulan çikolataların büyük bir kısmı ise Forastero adı verilen ağaçların çekirdeğinden üretilir.
Kakao çekirdeği, kakao çekirdeği yutulabilir fakat kakao çekirdeği smoothie gibi içeceklerde, ekmek ya da kek gibi yiyeceklerin yapımında kullanmak daha çok tercih ediliyor. Aynı zamanda kakao çekirdeğini fındık ezmesine, yulaf ezmesine ya da kuruyemişlerin arasına karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Öğütme öncesinde çekirdekler kırılır, kabuklar eleme ve üfleme ile uzaklaştırılarak kakao nibi elde edilir. Tablomuzu özetlemek istersek : Kakao Çekirdeği, temizlenir, kavrulur, kabuklarına ayrılır, 2 kez öğütülür ve Çikolata Kitlesi NİBS elde edilir. Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir.
Kakao tohumları önce bir çiftlikte ekilir, 3-6 ay sonra fide haline gelince de alınıp tarlalara dikilir. Kakao fidelerinin aşırı güneşten ve şiddetli rüzgarlardan korunması gerekir. Bunun için kakao fidelerinin muz gibi geniş yapraklı bir bitkinin gölgesinde yetiştirilmesi yaygın bir uygulamadır.
İlgili 21 soru bulundu
Kakao tozu, kakao ağacının tohum kabukları olan kakao çekirdeklerinden gelir. Çekirdekler hasat edilir, kurutulur ve yağlı dış tabakayı (kakao yağı haline getirilebilir) çıkarmak için preslenir ve geriye kalanlar öğütülerek kakao tozu elde edilir.
İki çenekli bir bitki olan kakao meyvesi, çikolata yapımında kullanılan tropikal bir bitkidir. Criollo ağacında yetişen kakao çekirdekleri, lezzetli olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça pahalıdır. Özellikle Güney Amerika ile beraber Afrika kıtasında yetişen bir ağaç türüdür.
Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Kakao meyvesinin içerisinde çeşidine bağlı olarak 20 ila 40 arasında çekirdek bulunuyor. Kakao meyvesi yılda iki kez hasat ediliyor. Meyve kırılarak içerisindeki çekirdekler alınıyor. Kakao çekirdekleri ağaç kasalarda 5-7 gün arası, gün aşırı bekletilerek ve gün aşırı karıştırılarak fermente ediliyor.
Kakao yağı kakao ağacının meyvesinden üretilir. Kakao çekirdekleri kabuklarından tamamen ayrılarak temizlenir. Daha sonra bu kakao çekirdekleri özel bir presleme aracından geçirilerek iyice sıkıştırılır. Presten çıkan sıvı kakao yağıdır.
Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir.
Tohumlar dallarında iyice olgunlaşınca, henüz kurumadan dallarıyla kesilerek baş aşağı gelecek şekilde bir kesekağıdına yerleştirilir. Dallarla birlikte ağzı bağlanan kesekağıdı havadar bir yere asılır. Sonuçta dallar kurudukça kesekağıdının içine dökülen tohumlar kolayca toplanır.
Şarap yapımında olduğu gibi kakao tarımında da toprak çeşidi kakao çekirdeklerinin tadını etkiler. Kakao ağacının meyve vermesi 3-5 yılı bulur ve her ağaç yılda ortalama 1000 çekirdek verir. 1000 çekirdek ile üretilebilen çikolata miktarı ise sadece 1 kilogram civarındadır.
Tropikal iklimde yetişen ve bol güneş alması gereken bir ağaçtır. Saksıda veya belli dar bir alanda kakao ağacının yetiştirilmesi mümkün değildir.
Fabrikaya giren kakao çekirdekleri parlak ve iyi havalandırılmış bir alanda saklanmalıdır. Kakao çekirdekleri nakliye sırasında ıslaksa, küf ve bozulmayı önlemek için derhal torbalardan boşaltılmalı, parlak, kuru ve iyi havalandırılmış bir alanın zeminine dağılmalı ve sık sık karıştırılarak kurutulmalıdır.
Kakao yağı, cildi nemlendirir, cilde parlaklık verir ve antioksidan özelliği görür. Cildinizde oluşan açık yaraların kısa süre içinde onarılmasında büyük rol oynar. Güneş yanığı oluşumundan sonra ciltteki yanma, gerilme, çatlama ve kurumanın tedavisinde kullanılır. Cildi bronzlaştırıcı bir özelliği vardır.
Kakao çekirdeklerinin bitter çikolatamsı bir aroması mevcuttur ancak çikolata gibi şeker eklenmediği için tatlı değildir. Bu nedenle başlarda tükettiğinizde garip bir tadı varmış gibi hissedeceksiniz ancak alıştığınız zaman kakao çekirdeği kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecek.
Kısacası kendisi sadece kozmetik ürünlerde değil yiyeceklerin içinde de kendine yer buluyor, doğru şekilde ve doğru miktarda kullanıldığında yenmesinde bir sakınca olmadığı da biliniyor. Kakao yağı, içerdiği yağ asitleri nedeniyle doğal ve faydalı yağların başında geliyor.
Peki kakao yağı bronzlaşmak için nasıl kullanılır, biliyor musun? Kakao yağını güneşleneceğin zaman doğrudan cildine ve bronzlaştırmak istediğin bölgelere sürebilirsin. Katı hâlde sürsen bile bu yağ, vücut ısınla kolayca eriyecektir.
Kakao bitkisinin büyümesi ve gelişmesi, bizler için lezzetli birer çikolata hâline dönüşmesi için gerekli iklim şartları ağırlıklı olarak Afrika ve Güney Amerika kıtalarında bulunuyor.
Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir.
Beyaz çikolatanın yapımında bildiğiniz çikolatalardan farklı olarak direkt kakao kullanılmaz. Kakao çekirdeğinin yağı alınarak kullanılır ve çikolata tadı verilir. Kakao yağının içine şeker ve süt ilave edilir ve beyaz çikolata elde edilir. Beyaz çikolatada kakao bulunmaması nedeniyle bazılarına tadı farklı gelebilir.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri