Kakao sadece lezzetli değil aynı zamanda hafıza için besleyicidir. Flavonoid adı verilen güçlü bir antioksidan dozu sağlar. Araştırmalar flavonoidlerin özellikle beyin için faydalı olduğunu gösteriyor.
Çikolata, insanın zevk almasını sağlayacak psikoaktif bileşenlere sahiptir. En önemlisi, feniletilamin bakımından zengin, ruh halimizi ve eksikliğini düzenlemede rol oynayabilen bir nöromodülatördür ve depresyona katkıda bulunur.
Sonuç olarak; kakao ve çikolatanın insanın bilişsel fonksiyonları üzerindeki yararları araştırılırken sağlıklı ve yararlı bir gıda olarak; düşünebilme hızını, hafızayı ve dikkati geliştirdiğine işaret edilmektedir.
Kakaonun sağlık yararları arasında yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, kabızlık, diyabet, bronşiyal astım, kronik yorgunluk sendromu ve çeşitli nörodejeneratif hastalıklar bulunur. Kanser riskini azaltmaya ve beyin sağlığının yanı sıra kardiyovasküler tedaviyi geliştirmeye yardımcı olur.
BİTTER ÇİKOLATANIN BEYİN SAĞLIĞINA DİREKT FAYDALARI
Sinir hücrelerini harekete geçirerek beynin işlevselliğini artırır. Sinir, stres ve yorgunluk gibi beyinsel faaliyetleri etkileyen sağlık sorunlarının önüne geçer. Bitter çikolata kan akşını düzenleyerek beyinde tıkanmayı ve anevrizmayı engeller.
İlgili 22 soru bulundu
E vitamini: beyin sağlığı açısından en temel antioksidanlardan birini oluşturuyor. Bu vitamin özellikle tahıllarda bolca yer alıyor. Bu nedenle bulgur, esmer pirinç, karabuğday, çavdar, kinoa, yulaf gibi besinlere günlük diyetinizde mutlaka yer verin. Tam tahıllı ekmeği hayatınızdan asla çıkarmayın.
Lahana, ıspanak, brokoli yeşil yapraklı sebzeler K vitamini, lütein, folik asit ve beta karoten gibi beyin dostu besin ögelerince zengin. Araştırmalara göre, bitki bazlı bu yiyecekler, bilişsel zayıflamanın yavaşlamasına yardımcı olabiliyor.
İki yemek kaşığı kakao tozu, vücudunuzun günlük Magnezyum değerinin yaklaşık 'üne sahiptir. Magnezyumun vücudunuza doğal olarak enerji verdiği bulunmuştur. Kakao, anti-inflamatuar antioksidanlar olan flavanollerle doludur. Bu antioksidanların kalbinize ve tüm kardiyovasküler sisteminize yardımcı olur.
Kakao, hipoglisemik etkisiyle kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Mutluluk hormonunu arttırır. Bu sayede stres ve depresyon riskini düşürür. Ayrıca doğal bir antidepresan niteliğindedir.
Flavonoid bakımından zengin kakao, damarları genişletir, kötü kolesterolü düşürür ve aspirine benzer bir kan sulandırıcı etkiye sahiptir.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Sürekli bir şeyleri unutuyorsanız, beyninizi daha fazla çalıştıran balık, yaban mersini, kırmızı et, ceviz ve tahıl yemelisiniz... Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor.
Depresyona ne iyi gelir meditasyon yapmak size çok iyi gelecektir. Günlük olarak 15-20 dakikalık bir meditasyonla kas ve nefes egzersizleri yapılabilir. Böylelikle mükemmel rahatlamayı hissedeceksiniz. Depresyona ne iyi gelir sizin kötü hissetmenize sebep olan, sizi üzen kişilerden uzaklaşmayı deneyin.
Kakaonun günde bir yemek kaşığı kadar tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından söyleniyor. Son olarak kakao içerisinde bir miktar kafein barındırdığı için genellikle gündüz saatlerinde tüketilmesi öneriliyor.
Antioksidan açısından zengin olan kakao, yüksek oranda bitkisel protein ve kafein içerir. Potasyum, magnezyum gibi mineraller ve E, D, A, tiamin, riboflovin gibi vitaminler açısından zengin bir kaynaktır. Az miktarda kalsiyum ve demir de içeren kakaoda tuz ve karbonhidrat da bulunur.
Kakaoyu nasıl tüketebiliriz? - Kakao, çay gibi demlenebilir. 1 bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı kakao koyarak tüketebilirsiniz. - Süt ile içilebilir.
“Siyah çikolata ve kakao tozu, kan damarlarını rahatlatmaya, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan bitki bileşiklerini içerir. Bu özelliklerinden dolayı da tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Beyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri