Kakao çekirdekleri, kakao ağacı olarak da bilinen “Theobroma cacao” ağacından elde edilen taneler ile üretilir. Bu taneler hasat yapıldıktan sonra kurutulur ve fermente edilir. Koyu renkli ve küçük renkli kakao çekirdeklerini üretmek için kırılır. Bazı çekirdekler kavrulur bazıları ise çiğ olarak satılır.
Kakao meyvesi, dallardan ve gövdeden bir pala ile sapı kesilerek elle toplanır. Meyvelerin hepsi aynı anda olgunlaşmaz. Bunun için hasat birkaç ay sürer, 2-3 haftada bir hasat yapılır. Afrika'daki hasat Ekim ayı başından Aralık ayına kadar devam eder.
Kakao çekirdekleri, çikolatanın temelidir. Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir.
Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Kakao çekirdeklerinin bitter çikolatamsı bir aroması mevcuttur ancak çikolata gibi şeker eklenmediği için tatlı değildir. Bu nedenle başlarda tükettiğinizde garip bir tadı varmış gibi hissedeceksiniz ancak alıştığınız zaman kakao çekirdeği kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecek.
Günlük beslenmenize 5-20gr arasında kakao dahil etmek, hem sizi diğer endüstriyel tatlılardan uzak tutacak hem de sahip olduğu besin değerleriyle günlük beslenmenizi destekleyecektir.
Kakaonun en fazla yetiştirildiği diğer ülkeler: Kamerun, Nijerya ve Brezilya'dır. Kakao Türkiye'de nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemizde dört mevsim yaşanıyor olmasına rağmen kakao üretilmemektedir.
Üretim. Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahili'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir.
Kakao çekirdeklerinin bitter çikolatamsı bir aroması mevcuttur ancak çikolata gibi şeker eklenmediği için tatlı değildir. Bu nedenle başlarda tükettiğinizde garip bir tadı varmış gibi hissedeceksiniz ancak alıştığınız zaman kakao çekirdeği kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecek.
İki çenekli bir bitki olan kakao meyvesi, çikolata yapımında kullanılan tropikal bir bitkidir. Criollo ağacında yetişen kakao çekirdekleri, lezzetli olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça pahalıdır. Özellikle Güney Amerika ile beraber Afrika kıtasında yetişen bir ağaç türüdür.
Kakao meyvesinin içerisinde çeşidine bağlı olarak 20 ila 40 arasında çekirdek bulunuyor. Kakao meyvesi yılda iki kez hasat ediliyor. Meyve kırılarak içerisindeki çekirdekler alınıyor. Kakao çekirdekleri ağaç kasalarda 5-7 gün arası, gün aşırı bekletilerek ve gün aşırı karıştırılarak fermente ediliyor.
Kakao Neden Yapılır? Kakao ağacından toplanan kakao çekirdekleri kurutulur ve işlenmesi için fabrikaya gelir. Yabancı maddelerden arındırmak için eleklerden geçirilir ve kabuklarından ayrılması için yüksek ısıya maruz bırakılır.
Öğütme öncesinde çekirdekler kırılır, kabuklar eleme ve üfleme ile uzaklaştırılarak kakao nibi elde edilir. Tablomuzu özetlemek istersek : Kakao Çekirdeği, temizlenir, kavrulur, kabuklarına ayrılır, 2 kez öğütülür ve Çikolata Kitlesi NİBS elde edilir. Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir.
Özellikle aktarlarda sıklıkla kakao çekirdeğine rastlamak mümkündür. Kakao çekirdeğinin 200 gramı 25 TL civarındaki fiyatlar karşılığında satın alınabilir.
Çikolata yapımı için kakao çeşitleri arasında 3 farklı tür kullanılır. Bu kakao türleri Criollo, Forastero ve Trinitario'dur. Hadi, bu türleri yakından tanıyalım!
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür.
Kakao Sıkça Sorulan Sorular
Oetker 25 gr 2'li Paket Kakao 12 TL'ye, %7 indirimle Katsan Ovalette Toz Kakao 1 KG 134 TL'ye, %18 indirimle Hershey's 226 gr Şekersiz Kakao 199 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Türkiye'de yetişmeyen kakaonun neredeyse tamamı, Afrika ülkeleri Fildişi Sahili ile Gana'dan ithal ediliyor.
Çikolatanın hammaddesi, kakao çekirdeğidir ve kakao ağacının meyvelerinden elde edilir. Kakao ağacı nerede yetişir? Kakao ağacı (The Theobroma) tropik iklimi ekvatorun 20 derece kuzeyinde veya güneyinde yetişemeyecek kadar çok sever. Yani dünya yüzeyinin yalnızca %8'i kakao ağacının yetişmesi için elverişlidir.
Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır.
Çikolatanın asıl sırrı kavruluş ve mayalanmış 'tanrıların meyvesi 'olarak adlandırılan sihirli çekirdek yani kakaodur. Araştırmalara göre, ilk kez Aztekler tarafından ekilmiş. Yediğimiz çikolata ise kakao, süt, şeker, yağdan oluşmaktadır.
Lezzetli kakao çekirdeğinin en büyük üreticisi yıllık 70 bin ton ile Ekvator. Lezzet söz konusu olduğunda; Afrika en kaliteli kakao çekirdeklerinin üretildiği yer olarak biliniyor. Türlerin tümünün kökeni Amazon ve Orinoco havzası.
Damar tıkanıklığına iyi gelen kakao tam bir kalp dostudur. Özellikle idrar söktürücü etkisi olmakla beraber bağırsak ve böbreklere de iyi geliyor.
Çikolatadaki kafein miktarı nedir? Kakao çekirdeğinin kafein oranı %0.1 ile 0.7 arasındadır. Yani aslında kakao çekirdeğinde az miktarda kafein bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri