Kakao ilk olarak Orta Amerika'da üretildi ve daha sonra dünya çapında popüler hale geldi ve günümüzde dünya çapında birçok bölgede üretiliyor. Kakaonun önemini anlamak için en güzel örnek ABD'de, Amerikalılar yılda 2.8 milyar kilo çikolata yiyorlar.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür.
Kakao Nerede Yetiştir? En çok kakao üretimi ve ihracatı yapan ülkelerin başında Fildişi Sahili geliyor. Kakao ihracatı, Batı Afrika'da yer alan bu ülkenin temel geçim kaynaklarından biridir. İkinci sırada ise Gana yer alıyor.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Çikolata üreten ilk fabrika olan Van Houten 1815'te Hollanda'da kurulmuş olmakla birlikte çikolatanın asıl gelişim yeri İsviçre'dir. 1819 yılında François-Louis Cailler'in Vevey'de ismini taşıyan Cailler çikolata fabrikasını açmasıyla İsviçre`nin çikolata macerası başlamış.
İlgili 44 soru bulundu
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Dünya üzerindeki varlığı milattan önceye, Olmek topluluğuna dayandığı düşünülen kakao ağaçlarından bu yana çikolata hayatımızda aslında. Ama çikolatanın bu topraklara gelmesi, Osmanlı mutfağına giriş yapması görece çok daha yeni bir tarihe, 17. yüzyıla dayanıyor.
1) Vakko Patisserie
Vakko Patisserie tarafından hazırlanan çikolataların bir numunesi İsviçre'ye onay için gönderilmektedir. Yani İsviçre çikolataları ile eş değer olan Vakko çikolata, lezzetin ve kalitenin adresidir. El yapımı çikolataları sütlü ve bitter olmak üzere İsviçre'nin en iyi firmalarından onay almıştır.
Tropik kakao ağacının çekirdek tohumlarından yapılan ve tarihi milattan öncesine dayanan çikolatanın bilinen çeşit sayısının son 12 yılda 1068 çeşit artarak 2 bin 238 çeşide ulaştığı öğrenildi.
Sıcak çikolatanın tarihi 1500'lü yıllara kadar dayanıyor. Ana vatanı Meksika olan bu içecek, soğuk olarak hazırlanabilse de bölgede daha çok sıcak olarak tüketiliyordu. Doğrudan kakao çekirdekleriyle hazırlandığında tadı oldukça acı olan bu içecek; vanilya, bal, çiçek özleri ve çili biberiyle lezzetlendiriliyordu.
Fildişi Sahili:
Birçok ülke kakao çekirdeği üretirken, en çok üretim yapan ülke Fildişi Sahili dir. Dünyanın kakao arzının% 30'unu oluşturan Fildişi Sahili, 1995'te 900.000 ton üretime sahipken, kakao üretimindeki artış güneydoğudan güneybatıya doğru kaymıştır.
Türkiye'de yetişmeyen kakaonun neredeyse tamamı, Afrika ülkeleri Fildişi Sahili ile Gana'dan ithal ediliyor.
Kakao bitkisi Amerika'nın ekvatoral bölgelerine özgü tropikal bir ağaçtır. "Theobroma cacao" ya da Hint bademi olarak da bilinir.
Milattan önce 1500'lü yıllarda Olmekler ile başlayan çikolata tarihi ve ilginç yolculuğuna gelin hep birlikte çıkalım. MÖ 1500–400 yılları arasında Meksika Körfezi'ndeki Olmekler, “kakawa” ismini verdikleri kakao ağacını ıslah eden ilk toplum olur. Böylece lezzetli çikolata tarihi başlar.
Fransızca cacao "Orta Amerika"a özgü bir bitki ve çikolata yapımında kullanılan tohumu" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İspanyolca aynı anlama gelen cacao sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Nahuatl (Aztek) dilinde cacauatl "uatl ağacı" sözcüğünden alıntıdır.
Dünya kakao ihtiyacının yüzde 75 Afrika ülkelerinden karşılanırken, geri kalan kısmının büyük çoğunluğu Latin Amerika ve Karayipler'den elde ediliyor. Dünyada yetişen 3 tür ana kakao ağacı var: Criollo, Forastero, ve Trinitario.
Frrrozen Haute Chocolate
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alan ve değeri tam 25 bin dolar olan bu çikolata La Madeleine Au Truffe ve 24 ayar altından oluşan bir üründür.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Pazar Araştırma şirketi Statista'nın verilerine göre, kişi başına yıllık çikolata tüketiminin 9 kilogram olduğu İsviçre, dünyanın en çok çikolata tüketen ülkesi.
Kuruluşundan bu yana dünyanın lider premium çikolata ve çikolatalı ürünler markasına sahip Godiva, 2007 yılı sonunda, Türkiye'nin lider gıda kuruluşu Yıldız Holding'in bünyesine katıldı.
BOLÇİ markasının sahibi BOLÇİ ÇİKOLATA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan AKSOY, çikolata ve unlu mamuller konularında dünyanın en saygın gıda eğitim merkezlerinden sertifika sahibidir.
İsviçre'de üretilen ve dünyanın ilk üçgen çikolatası olarak anılan Toblerone, sütlü özel formülü ile ağzınızda lezzetli ve unutamayacağınız bir tat bırakır.
Kakao bitkisinin üç ana çeşidi Forastero, Criollo ve Trinitario'dur. Birincisi, dünya kakao üretiminin %80-90'ını oluşturan en yaygın kullanılanıdır. Criollo çeşidinin kakao çekirdekleri daha nadirdir ve nefis bir yiyecek olarak kabul edilir.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
çikolatanın çok pahalı olmasının sebebi kakao ve kakao yağının her geçen gün daha az bulunuyor olması. endüstriyel kakao ağaçları olmadığı için ve tropikal ormanlar katledildiği için durum böyle.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri