Bu yöntemde çekirdekler toprağa gömülür ve muz yaprakları kullanılarak fermente edilir. Kakaonun cinsine, miktarına, mevsime ve fermantasyon tekniğine bağlı olarak bu süre genellikle 5-7 gün arasında sürmektedir. Sonuç olarak çekirdeğin nem oranı %60'tan %30 oranına kadar düşer.
Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir. Çikolata üretmek için Kakao kitlesine kakao yağı eklenir. Karıştırma, İnceltme, Konçlama ve Temperleme (Şekil Verme) işleminden sonra çikolatamız hazırdır.
Kakao Neden Yapılır? Kakao ağacından toplanan kakao çekirdekleri kurutulur ve işlenmesi için fabrikaya gelir. Yabancı maddelerden arındırmak için eleklerden geçirilir ve kabuklarından ayrılması için yüksek ısıya maruz bırakılır.
Kakao çekirdekleri kavrulduktan sonra kırılır, dış zarlarından ayrıştırılır ve ezilerek kakao kitlesi elde edilir. Yani aslında kakao kitlesi %100 kakao çekirdeğidir. Kakao kitlesi cinsine ve menşeisine göre ufak değişiklikler göstermekle birlikle %50-%55 kakao yağı içerir.
Çikolata bitkisel bir besindir. Kakao ağacından toplanan tanelerden yapılır. Taneler önce kabuğundan çıkarılır, fermente edilip, kavrulur ve sonra öğütülür.
İlgili 33 soru bulundu
Yoğurt, peynir, ekmek, kefir, sosis, turşu, sirke ve ekmek gibi gün içerisinde çok fazla tükettiğimiz gıdalar da fermente gıdalar arasındadır. Fermente gıdaların sağlığa zararlı olduğu yönünde bazı görüşler oluşmuştur ancak fermantasyon yöntemi, sanıldığının aksine faydalı bir işlemdir.
Fermantasyon, besleyiciliği yüksek olan yiyeceklerin çabuk bozulmaktan uzak tutulmasıdır. Fermente gıdalar, sağlık için yararlı gıdalar arasında da popülerdir.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Kakaonun başlangıçta az miktarda sütle karıştırılmasının nedeni de budur. Eğer tozu doğrudan büyük miktarda sütle karıştırmaya kalkarsanız, viskozite hiç bir zaman yeterli seviyeye ulaşmayacaktır, bu durumda sütü karıştırmanız yeterli kayma kuvvetinin oluşmasına neden olamayacağı için işe yaramayacaktır.
Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahili'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir.
Kakaonun en fazla yetiştirildiği diğer ülkeler: Kamerun, Nijerya ve Brezilya'dır. Kakao Türkiye'de nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemizde dört mevsim yaşanıyor olmasına rağmen kakao üretilmemektedir. Bunun en büyük nedeni arada yüksek sıcak farklılıkları ve nem oranıdır.
Kakaonun sağlık yararları arasında yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, kabızlık, diyabet, bronşiyal astım, kronik yorgunluk sendromu ve çeşitli nörodejeneratif hastalıklar bulunur. Kanser riskini azaltmaya ve beyin sağlığının yanı sıra kardiyovasküler tedaviyi geliştirmeye yardımcı olur.
Bitter çikolata için, kakao kütlesi, kakao yağı ve şeker karıştırılır. Sütlü çikolata elde etmek için kakao kütlesi, kakao yağı, şeker ve süt tozu karıştırılır. Beyaz çikolata yapımında ise, çikolatanın kararmasına neden olacağından kakao kütlesi kullanılmaz. Bunun yerine kakao yağı, şeker ve süt tozu kullanılır.
1. Fildişi Sahili. Fildişi Sahili, dünyadaki toplam kakaonun yüzde 30'unu sağlıyor ve dünyanın geri kalanına, toplam 1.448.992 ton mahsulle birlikte yarım milyon metrik ton civarında bir önderlik etmektedir.
Kakao nibi, kakao çekirdeklerinin kavrulduktan sonra kırılıp kabuklarından ayrılmasıyla elde ediliyor. Parçacık halinde bir ürün olan kakao nibi iyi bir lif, protein ve sağlıklı yağ kaynağı, bu sayede de doygunluk hissi veriyor ve özellikle diyet yapanların sıkça karşılaştığı bağırsak problemlerinin önüne geçiyor.
Kakao dolaşım sistemine endorfin enjekte ediyor ve kişilerde mutluluk hissine yol açıyor. Ayrıca kakaonun içindeki yüksek magnezyum miktarı kasların gevşemesini sağlıyor.
Kakao bitkisinin üç ana çeşidi Forastero, Criollo ve Trinitario'dur. Birincisi, dünya kakao üretiminin %80-90'ını oluşturan en yaygın kullanılanıdır. Criollo çeşidinin kakao çekirdekleri daha nadirdir ve nefis bir yiyecek olarak kabul edilir.
Doğal yollardan fermente edilip, yüksek ısı işlemine tabi tutulmayan kakaoya 'çiğ kakao' deniyor. Çiğ kakao, işlenmiş siyah çikolatanın 4 katı daha fazla flavanol içeriyor. Eğer kakaonun faydalarından maksimum oranda yararlanmak isterseniz en iyi seçenek çiğ kakao tüketmek.
Bitter çikolata en az 35% oranında kakao içermelidir.
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır. Kuruyemiş ya da meyve içermedikçe dolgulu olanlardan kaçının.
Ham kakaolar, üretilen kakao çekirdeklerinin herhangi bir fabrikasyon ve ısıl işleme maruz kalmadan, saf olarak tüketilen kakao çeşididir. Hamur işleri, tatlılar, kek ve pasta gibi besinlerde kullanılan normal kakao tozu ise, fabrikada üretilen ve içerisinde birçok katkı maddesi bulunan bir üründür.
Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Sonuç olarak; her fermente yiyecek sağlığa yararlı yaşayan mikroorganizmayı bulundurmadığı için probiyotik değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri