Kaktüs topraklarını her sene ilkbahar mevsiminde değiştirmeniz önerilir. 15 cm'den küçük bitkilere yarım derinlikteki saksıları kullanmanız daha iyi olacaktır. 15 cm'den büyük bitkiler için geniş saksılar tercih etmeniz önerilmektedir.
Kaktüs saksı seçimi: Kaktüsünüzü aldığınız kaptan çıkardıktan sonra çıkardığınız o saksıdan biraz daha büyük ama yine küçük sayılabilecek bir saksıya dikmelisiniz. Saksının mutlaka drenajlı olmasına, yani alt kısmında delikler olmasına ve alt tablası olmasına dikkat etmelisiniz.
Kaktüs bitkilerine kullanılması gereken toprak ince kumlu karışım topraktır. Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu almanız tavsiye edilir. Kaktüs toprağında kum, taş parçaları, odun kömürü gibi malzemeler suyun uzun süre tutulmasını önler.
Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir.
Toprak, kalın kumlu, torf ve pomzalı olmalıdır. Gevşek yapılı topraklar, kaktüs köklerinin daha iyi büyümesini sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Sukulent ve kaktüsler hemen her türlü saksı ve kapta yetiştirilebilir. Geniş cam kadehlerden tutun da artık kullanmadığınız eski bir sos kabını bile kullanabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz tepsi benzeri geniş ve alçak bir saksı kullanmanız.
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Taşların üzerine, saksının yarısına kadar toprak döktükten sonra kaktüsünüzü toprağın üzerine yerleştirmelisiniz. Ardından kalan toprağı da kaktüsün gövdesini kaplayacak şekilde eklemeli ve can suyu vermelisiniz. Kaktüs Dibine Ne Konur? Kaktüs dibine humuslu ve asidik olan toprakları yerleştirebilirsiniz.
Gübredeki en uygun N: P2O5:K2O oranı 6:4:6 şeklinde olmalıdır. Kaktüslerde ve diğer sukkulent bitkilerde ise 4:7:5 oranı daha uygundur. Yani bu bitkilere daha az N, buna karşılık daha fazla P ve K verilmelidir.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Ziraa saksının delikleri, aslında saksının su tahliye yollarıdır. Zaten fazla sulamadan çürüyecek olan kaktüsleri birde deliksiz saksı içerisinde yetiştirmeye kalkarsanız kaktüslerinin ölmesi yakındır.Bu yüzden kaktüs saksıları muhakkak delikli olmalıdır.
Isı: Kaktüsler ve bütün sukkulentler sıcağı sever. Yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam ederler ancak daha sıcakta büyüme durur. Kışın sulanmamak kaydıyla soğuğa da dayanıklıdırlar. Sıcaklık -15 derecenin altına düşmemelidir ve çok nadir de olsa biraz su verilmelidir.
Uygun koşullar sağlanan bir kaktüs 150 ila 200 yıl arasında yaşayabilir. 1750 tane bilinen türü vardır. Kaktüs ismi Yunancadan gelmiştir ve Yunanca dikenli demektir. Kaktüsler sıcak ortamlarda, sıcak iklimlerde yetişir.
Kaktüslerin çiçeğinin ömrü ise 3 ile 4 hafta arasında değişmektedir.
Kaktüslerin çok sulanması çiçeğe her zaman zarar verecektir ve onları öldürecektir. Sulama yapılacağı zamanlar genellikle ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sürekli olarak kaktüslerin sulanması onlara zarar verecektir. Kaktüsler susuzluğa uzun süre dayanabilen bitkilerdir.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Kaktüslerin kış bakımını sağlayabilmek için onları soğuk bir ortamda bulundurmanız gerekir. Eğer bulunduğunuz bölge çok soğuk olmuyorsa, balkonda bakmaya devam edebilirsiniz. Fakat, yaşadığınız yerde don olayları çok görünüyor ve sıcaklık -5 derece altına düşüyorsa, bitkilerinizi balkonda bakmanız tehlikeli olabilir.
Kaktüsler sıcak iklimlerde yaşayan bitkiler olduklarından dolayı kış aylarında havadar yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Sıcak hava isteseler dahi kaloriferlerin kapalı olduğu oda ya da kapalı balkonlarda muhafaza ederek her gün havalandırılmak üzere cam-kapı açılması gerekir.
Tavşan kulağı, bol miktarda güneş ışığı almaktan çok hoşlanır. Bu yüzden günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır. Mümkünse güneye bakan ve doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınında konumlandırılmalıdır.
Altı delik olmayan saksılar, suyun birikmesine neden olabilir ve bu, toprağın aşırı nemlenmesine neden olabilir. Bu da bitkilerin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, altı delik olmayan saksılarda, toprağın havalandırılması mümkün değildir ve bu da bitkilerin sağlıklı büyümesini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri