Bu görüntünün sebebi kök çürümesidir. Aşağıdan yumuşamaya ve sararmaya ve de sonrasında kahverengiye dönmeye başlayan kaktüsün kökleri çürümüş demektir. Kaktüslerde kök çürümesinin sebebi de genellikle fazla sulama veya yanlış toprak seçiminden dolayı toprağın nemi fazla tutmasıdır. Yani yine sulama sorunlarıdır.
Bitkiler, çok fazla veya çok az ışık alırlarsa sarı yapraklar da geliştirebilirler. Gölge sevenlerin yaprakları, güneşli bir yerde yaşamaya zorlandıklarında yavaş yavaş sararır. Öte yandan güneşe tapan iç mekan bitkileri, loş koşullarda yetiştirilirse sararmaya başlayabilir.
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Sulama periyoduna dikkat ederek, bitkinin ömrünü koruyabilirsiniz. Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir. Aksi halde çürümeye neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Kaktüsü topraktan çıkarın. Yumuşamış, sararmış kısımları keskin bir bıçakla kesin. Kesik tamamen sağlıklı olmalı. En ufak bir renk değişimi kalmayacak şekilde dilimlemeye devam edin.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Kaktüs ve sukulent bitkilerin içi su doludur. Bu bitkiler hava 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı zaman korunmalı, balkonda ise içeri alınmalı ya da dışarda kalmaları gerekirse bir poşet ile üzeri kapatılmalıdır. Havalar bu derece soğuduğunda sık ve çok sulama yapmamalısınız.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Burada yapmanız gereken bazı temel kurallar vardır.Bunlardan ilki çürüme fazla ise kaktüsü direk çöpe atmak :).Şakası bir yana iç boşalmalar meydana gelmişse kaktüsününzün topraktan çıkartınız ve kuru beton olmayan zemine bırakınız.Yaklaşık olarak 7-10 gün bu şekilde bırakınız.Artık kaktüsünün yavaş yavaş normal hale ...
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Birçok ev bitkisi musluk suyundaki klor, tuz ve florür gibi maddelere karşı hassastır. Bu hassasiyetlerini de kimi zaman sararan yapraklarıyla belli ederler. Bu durumda en iyi çözüm bitkinizi sulayacağınız suyu bir gece öncesinden musluktan alıp bekletmeniz olacak.
Yapraklarda sararma varsa, toprakta besin eksikliği olabilir. Gübre yanıklarından kaçınmak için toprağına dikkat edin. Çiçekçilerin önerdiği toprakları kullanmaya özen gösterin. Toprakta yeteri kadar vitamin ve mineral olmaması da sararmaya yol açar.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Kaktüs çiçeklerinin kış aylarında sulanmasına gerek yoktur. Eğer çok kuru olduğu düşünülüyorsa, az bir su verilebilir. Kaktüsler genellikle yaz aylarında gelişme gösteren çiçeklerden biridir. Yaz aylarında havanın ısınmasıyla birlikte sulama işlemlerine başlanabilir.
Kaktüsler sıcak iklimlerde yaşayan bitkiler olduklarından dolayı kış aylarında havadar yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Sıcak hava isteseler dahi kaloriferlerin kapalı olduğu oda ya da kapalı balkonlarda muhafaza ederek her gün havalandırılmak üzere cam-kapı açılması gerekir.
Kaktüslerin kış bakımını sağlayabilmek için onları soğuk bir ortamda bulundurmanız gerekir. Eğer bulunduğunuz bölge çok soğuk olmuyorsa, balkonda bakmaya devam edebilirsiniz. Fakat, yaşadığınız yerde don olayları çok görünüyor ve sıcaklık -5 derece altına düşüyorsa, bitkilerinizi balkonda bakmanız tehlikeli olabilir.
Kaktüs meyvesi içeriğinde bol miktarda C vitamini barındırır. Bu özelliği sayesinde güçlü bir antioksidandır. Vücudun savunma sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Nezle, grip, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonu gibi kış hastalıklarının kolay atlatılmasına yardımcı olur.
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Yılbaşı kaktüsü ya da yılbaşı çiçeği olarak bildiğimiz bu bitki de yatak odalarında bulunması faydalı bitkilerdendir. Kırmızı, pembe veya beyaz çiçekleri olan bu bitkiyi balkon veya pencere önlerinde büyütebilirsiniz. Ancak havaların soğumaya başlaması ile birlikte evlerinize, yatak odalarınıza almalısınız.
Kaktüslerin besin ihtiyacı oldukça az sukulentlerin biraz daha fazladır. İlkbahar ve yaz ayları boyunca 2-3 defa Azot oranı az Fosfor ve Potas oranı daha yüksek bir gübre verilebilir. Piyasada bu oranlarda pek ürün bulunmadığı için hayvan gübresi veya solucan gübresi verilebilir.
Kaktüs topraklarını her sene ilkbahar mevsiminde değiştirmeniz önerilir. 15 cm'den küçük bitkilere yarım derinlikteki saksıları kullanmanız daha iyi olacaktır. 15 cm'den büyük bitkiler için geniş saksılar tercih etmeniz önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri