Mavi ışık, gözlerimizin engellemede kötü olduğu ve yetersiz kaldığı ışık tipidir. Dalga boyları ve enerji miktarlarından ötürü gözlere zarar verebilen ışınlardır. Mavi ışığa fazla maruz kalmak makula dejenerasyonu denilen hastalık riskini artırabilir. Mavi ekran ışığı retinaya kadar etki etmesi önemli bir faktördür.
Göktuğ Demirci, televizyon, bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlerden yayılan mavi ışığın zararlarına dikkat çekti. Doç. Dr. Demirci, yapılan bilimsel araştırmalar sonucu mavi ışığın ultraviyole ışınlarından sonra göz için en tehlikelisi olduğunu belirterek "Mavi ışık yüksek enerjili ışık olarak kabul ediliyor.
Uyku Döngüsü Bozulabilir
Gece teknolojik aletlerin yaydığı mavi ışık ise bu döngüyü bozabilmekte ve uyku problemlerine, gün içi yorgunluklara neden olabilmektedir. Ayrıca insan gözü mavi ışığı filtrelemekte yeterli değildir ve maruz kaldığımız mavi ışığın tamamı gözün sinir tabakası olan retinaya ulaşmaktadır.
Özellikle küçük çocukların göz merceklerinin pürüzsüz yapıda olması nedeniyle, retinaya mavi ışık erişimi daha hızlı ve kolay olur. Bu durumda da mavi ışığın çocukların gözlerine zararları daha ciddi seviyelerde olur. Bu durum ilerleyen yaşlarda görme kaybı da dahil büyük problemlere neden olabilir.
Mavi ışık teknolojisi ne işe yarar sorusunun cevabı ise meyve ve sebzelerin ilk günkü tazeliğini korumasını sağlayan teknoloji oluyor. Bu teknoloji sayesinde ürünler fotosenteze devam ediyor. Bireylerin mavi ışık kullanılan buzdolabı seçmeleri durumunda, meyve ve sebzeler uzun süre taze kalıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Mavi ışık, birçok bakteri ve mantar türü için öldürücüdür. Mavi ışık seansları, lezyon boyutunda ve lezyon eriteminde azalmanın yanı sıra genel cilt durumunun iyileşmesiyle sonuçlanır. Cildiniz sakinleşir ve daha az sivilce görünür.
Uyku hormonu olarak bilinen melatonin hormonunun düzenlenmesinde mavi ışığın görevi büyüktür. Gün doğumuyla birlikte güneşten gelen mavi ışık vücudumuzda melatonin hormonunu baskılamaya başlar. Bu sayede vücudumuz günün başladığından haberdar olur.
Sağlıklı bir cilt için sadece güneş ışınlarından değil, mavi ışığın da etkilerinden korunmak gerekiyor. Ancak mavi ışığın cilt üzerindeki olumsuz etkisi yeterince bilinmiyor. Mavi ışık; ton farklılıklarına, lekelere, çizgilere ve cildin daha erken yaşlanmasına neden olabilir.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Bebeğin gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır. Bazen yan etki olarak ciltte kırmızı döküntüler, bronzlaşma veya sık ve sulu dışkılamaya neden olabilir. Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin düzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir.
Gece boyunca mavi ışığa maruz kalmak, vücudun biyolojik saatini olumsuz etkileyerek uyku kalitesinde ciddi sorunlara yol açıyor. Gözü yoran ve melatonin hormonunu baskılayarak uyku kalitesini etkileyen mavi ışık, LED lambalarda, bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerden yoğun olarak yayılıyor.
Yatmadan önce kitap okumak, zihni yatıştırmanın ve huzurlu bir gece uykusuna hazırlanmanın etkili bir yolu. Ama artık birçok kişi Kindle veya iPad gibi cihazlardan kitap okumayı tercih ediyor. Oysa akıllı cihazların yaydığı mavi ışığın uykuyu bozduğu bilinmekte.
Fırat, loş aydınlatma denilen düşük dalga boyu ve gücü olan sarı ışığın, uykunun gelmesine yardımcı olacağını söyledi. Sağlıklı uykunun pek çok bileşeni olduğunun altını çizen Fırat, yatılan ortamın ışı düzeyinin de bunlardan biri olduğunu ifade etti.
Dijital ekranlara çok yakın bakan ve bu ekranlar karşısında çok fazla vakit geçiren çocuklarda mavi ışığın gözün ön ve arka çapını arttırmasıyla miyop hastalığının görülme olasılığını eskisine oranla çok fazla arttırdığı gözlenmiştir. Mavi ışığın verdiği zararlardan birisi de uyku düzeni bozukluğudur.
380 ile 500 nanometre aralığında titreşen, görünür ışık spektrumunda en kısa dalga boyuna ve en yüksek enerjiye sahip olan bu ışık, görünür ışığın yaklaşık üçte birini oluşturur. Mavi ışık bilgisayarlarda, telefonlarda, tabletlerde, televizyonlarda bulunan bir ışıktır.
Gün içerisinde dışarıda olmak ise doğrudan mavi ışık almaya yol açıyor. Ancak düz ekran televizyon, floresan, LED aydınlatma, tablet gibi birçok insan yapımı alette mavi ışık kaynağı bulunuyor.
Gözü Dinlendiren Renkler
Gözü dinlendiren renk alternatifleri; gri, beyaz, açık mavi ve mor tonları olabilir. Bu soğuk renk tonları gözünüzde dinlendirici bir etki yaratır. Göz dinlendirici renkler olarak açık ve soğuk tonları düşünebilirsiniz. Pudra pembesi gibi açık renk tonları da gözünüzün yorulmasını engeller.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Tüm Avrupa yönetmeliklerine uygundur, geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilirler, çevreye zararları bulunmaz. Bir LED lamba sadece gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi gibi ışınlar yaymaz; bu nedenle göze zararlı değildir.
Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Dilek Uzer, akıllı cihazların ekranlarından yayılan mavi ışığın gözün arka segmentinde yaşlılık pigmenti olan lipofuscin maddesinin birikimine yol açtığı ve bunun da uzun dönemde katarakt ve hatta makula ( sarı nokta ) dejenerasyonuna sebep olabileceği belirtti.
Mavi ışık, gözlerimizin engellemede kötü olduğu ve yetersiz kaldığı ışık tipidir. Dalga boyları ve enerji miktarlarından ötürü gözlere zarar verebilen ışınlardır. Mavi ışığa fazla maruz kalmak makula dejenerasyonu denilen hastalık riskini artırabilir. Mavi ekran ışığı retinaya kadar etki etmesi önemli bir faktördür.
Mavi ışık özellikle gözün retina tabakası için toksik olabilmektedir. Mavi ışığa maruz kalmak özellikle retinada fototoksiteye neden olarak yaşa bağlı maküla hastalığına (sarı nokta hastalığı olarak da bilinir) yol açar.
Saatlerce bilgisayar, tablet ya da telefon ekranına baktığımızda mavi ışığa maruz kalıyoruz. Ancak dijital cihazlardaki mavi ışığın gözümüze zarar verdiğine dair herhangi bir bilimsel kanıt yok.
Ayrıca, mavi ışık vücudun doğal uyku/uyanıklık döngüsü olan sirkadiyen ritmin düzenlenmesinde çok önemlidir. Gündüz saatlerinde mavi ışığa maruz kalmak, sağlıklı bir sirkadiyen ritmin korunmasına yardımcı olur.
Oturma odası, yemek odası, yatak odası ve evin diğer odalarında sıcak beyaz yani sarı renkte ışık yayan ampullerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü sarı ışık, daha az mavi ışık içerdiğinden, gözler için daha rahatlatıcı bir etki yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri