İsmini pişirilme usulünde kullanılan tastan alan bu kuzu etli susuz yemek Osmanlı'dan günümüze ulaşmış, halen yapılan nadir tariflerden biri.
Tas Kebabı Tarihi
18. yüzyıla bakıldığında saray ve İstanbul yemekleri arasında taskebabına rastlanır. Tas kebabı önceleri kendi suyu ile ağır ateşte pişermiş ve bu kebabı yapmak ayrı bir beceri gerektirirmiş. Varlıklı aileler evlerine aşçı almak istediklerinde sınav yemeği olarak tas kebabı yaptırırlarmış.
Diyarbakır Üsküre Kebabı / Diyarbakır Tas Kebabı 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Tas kebabı ile Orman kebabı genelde karıştırılsa da tas kebabı daha büyük küpler halinde kesilmiş patates ve havuç ile pişen bir tarif. Orman kebabının içeriğinde bezelye de dahil oluyor ve daha küçük kesiliyor, çeşitli baharatlar ekleniyor.
En iyi tas kebabını yapmak için mutlaka orta yağlı kuşbaşı dana eti kullanmalısınız.
İlgili 42 soru bulundu
Tas kebabının yanına ilk olarak pirinç pilavını tercih edebilirsiniz. Bulgur pilavı da tas kebabınız için oldukça uygundur. Çorba olarak tas kebabınızdan önce mercimek çorbasını tercih edebilirsiniz. Zeytinyağlı enginar gibi sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz.
Bazıları yemeğin suyu daha kıvamlı olsun diye kavrulan etlere un da ekliyorlar. Bu noktada kokusu çıkana kadar kavurmak yeterli. Bazı yerlerde ise etin daha yumuşak olması için şu malzemeleri de kavrulan etlere son aşamada ekliyorlar: Sıcak su, limon suyu, sarımsak, karabiber ve süt.
Osmanlı Mutfağında orman kebabı, çoban kebabı, çömlek kebabı, çevirme kebap, Hacı Osman kebabı, süt kebabı, şiş kebabı, tas kebabı, kuşbaşı kebap, kuyu kebabı, kırma kebap, külbastı kebap, muhzır kebabı gibi kebaplar kebap sınıfından sayılmıştır.
Tokat kebabı; taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir.
Orman kebabının adı nereden gelir? İçinde birçok sebzeyi, çeşit çeşit besin maddesini bulunduruyor olması sebebiyle ormanı çağrıştırdığından rman kebabı denmiştir.
- Eğer düdüklü tencerede pişirecekseniz az su ekleyip 20-25 dakikada pişecektir. - Eğer normal tencere kullanacaksanız yine az su ekleyin ama ocağınızın en küçük kısmında en kısık ateşte 1 saat pişirin.
İstanbul'da lezzetli tas kebabı yemek istiyorsanız eğer; Hacı Abdullah Lokantası, Kanaat Lokantası, Balkan Lokantası, Bizim Lokanta, Bankalar Lokantası ve Tarihi Subaşı Lokantası İstanbul'da tas kebabı yiyebileceğiniz en iyi mekanlardır. Tas kebabı nerede meşhurdur? Tas kebabının meşhur olduğu yer Diyarbakır'dır.
Bir tencere kebabı olan tas kebabı normal veya düdüklü tencerede yapılabilir.
İlk olarak, dokusu ve piştiğinde oluşan pembemsi görüntüsü ile şeftali meyvesine benzetilmektedir.
Büryan (Perive) çamur ile kapağı kapatılmış bir kuyuda odun ateşi ile pişirilmesi ile olur. Kızgın kuyularda pişirilen "Büryan" genelde yazın tüketilen bir et yemeğidir. Et çengellerle önceden kızdırılan yeraltı kuyularına sarkıtılır ve kuyunun ağzı kapatılır.
Konya'nın etliekmekten sonra en bilinen yemeklerinden olan, koyun veya kuzu etinin, kendi yağında, bakır kazanlarda yaklaşık 7 saatte pişirilmesiyle yapılan fırın kebabı, tadanların iştahını kabartıyor.
Kuşbaşı büyüklüğündeki 5 tike ciğer ve 1 çözü; her şişe iki tike ciğer, 1 tike çöz, 3 tike ciğer olacak şekilde saplayın. Şişlere geçirilmiş ciğerleri harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan çevire çevire pişirin. Pişerken üzerine damak zevkinize göre tuz, biber, kimyon atın.
Fırın kebabı, yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etiyle yapılır. Ama en makbulu kuzu etidir. Fırın kebabında sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılır.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Eski Sovyetler Birliği topraklarında bulunan ülkelerin ve Moğolistan'ın mutfaklarının başlıca yemeklerinden biridir.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Eti son süzüşte etlerin 3 parmak üzerine gelecek kadar su konularak ocağa alınır. Bu su kaynayana kadar ayrı bir tavada yeşil biber, soğan, havuç kavrulur. Havuçların rengi değişince salça konulur.
Siz etler suyunu çekerken soğanları küçük bir tencereye rendeleyin soğanların suyunu sıkın atın daha sonra soğanların üstüne de domates soslarınızı ekleyin. Sirkenizi ve istediğiniz kadar tuzunuzu, karabiberinizi ekleyin hepsini harmanlayın karıştırın. .
Kasabınıza ya da et aldığınız marketteki reyon görevlisine tas kebabı yapacağınızı belirttiğinizde yardımcı olacaktır. Yemeğinizi yaparken kullandığınız yağ da tas kebabının lezzetinde etkilidir. Yemeğinize tereyağı eklediğinizde ortaya çıkacak sonuç çok daha lezzetli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri