Kalamar büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balıktır. 4-5m derinlikte, zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgeler kalamarın verimli av vereceği yerlerdir.
Bu şekilde günün her saati kalamar almanız mümkün. Temmuz, Ağustos, Eylül üreme aylarında genelde 30 metre derinlikten sonra av vermiyor. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında 70 metreye kadar derinlikte, hatta söylendiğine göre 200 metre derinliğe kadar avlanılabilmekteymiş.
Kalamar Karadeniz haricinde Marmara, Ege ve Akdeniz'in hemen hemen tüm bölgelerinde bulunur. Büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balık olduğundan zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgelerde yaşarlar.
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor.
Kalamar balıkları dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
4-5m derinlikte, zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgeler kalamarın verimli av vereceği yerlerdir. Çünkü bu tür yerler, kalamarın beslendiği balıkların yoğun olduğu ve kalamarın pusu özelliğini kullanabileceği bölgelerdir.
Kalamar balıkçılığı gece yarısı saatleri şansınızı denemek için en iyi zamanlardan bazıları. Kalamar özellikle süper parlak ışığa düşkündür, bu yüzden onları çekmek için led yeşil su altı aydınlatma armatürleri önerilmektedir.
Kalamar avı sabah erken saatlerde ya da akşam hava kararmaya yakın, yani karanlık saatlerde yapıldığı için ektra ışık kullanmak her zaman kullanıcıya avantaj sağlar.
Ekimde ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar ocak ayında daha da büyümüş olur. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmezler. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçerler. Kalamar akşam güneş batmaya yakın, sabah da güneş doğumu saatlerinde daha çok yakalanır.
Tüm denizlerimizde kalamar bulmak mümkün olsa en çok Akdeniz'de görülür. Kalamar hangi balık diye düşünenler görüntüsü ve tadıyla farkı anlayabilir. Kalamar yetiştiriciliği ülkemizde tercih edilen bir aktivitedir.
Bizim burada hava durgunken verim daha çok alınıyor... Bana hep böyle denk geliyor. Ama kalamar avında oldukça tecrübeli bir arkadaşımda dalgalı havalarda da güzel kalamar yaptığını söylüyor.
Bugüne kadar canlı olarak görüntülenmiş en büyük kalamar, Japonya'nın batı kıyısında kayda alındı. Boyu 4 metre genişliği yaklaşık bir metre olduğu söylenen kalamar liman boyunca ilerledi.
Bir zamanlar efsanevi yaratıklar olduğu sanılan dev kalamarlar, derin okyanuslarda yaşayıp, çok büyük boyutlara ulaşabilen "Architeuthidae" familyasına ait deniz yumuşakçalarıdır. Erkek kalamarların boyu 10 metreye kadar ulaşabilirken, dişiler için bu oran 13 metreye kadar çıkmaktadır.
Levreğin av mevsimi her ne kadar mayıs ortası-eylül sonu olarak tespit edilmişse de kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında kısa akışlar yaptığı için aralıklı olarak av verebilir.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Ocak, Şubat, Mart: Kışın soğuk aylarında hamsi, kefal, mezgit, palamut, çipura, levrek ve barbunya balıkları avlanabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, sardalya, barbunya, karagöz, kalamar ve ahtapot gibi balıklar avlanabilir.
Kalamarın Temizlenmesi
Kalamarın gövde kısmı bir elle tutulurken, diğer el ile tentakülleri (kafa kısmında bulunan kolları) ile birlikte baş bölümü tutulur ve çekilerek iç organları ile birlikte baş kısmı gövdeden ayrılır.
Büyük yüzgeçli kalamar iki ayda ergin safhaya erişir ve 3-4 ayda da cinsel olgunluğa ulaşır. Eşleşme ve yumurtiama bir hafta sonra başlar. Bu iki türün ömrü 4-5 ay kadar ürmektedir. Pharaoch mürekkep balığının ise 8 ay ömrü olduğu kaydedilmektedir.
Ama fikir vermek açısından açık havada açık renk seçimi daha uygun olacaktır. Kalamar zokaları kullanıldıkça renklerinde solmalar başlar. Kimi kalamar avcılarına göre solmuş renkli kalamar zokaları daha doğal göründüğünden daha etkili sonuçlar vermektedir.
Derin bir tavada yağı iyice kızdırın.
Buzdolabından çıkardığınız halka kalamarları yıkamadan önce mısır ununa bulayıp hafif sallayarak fazlalıklardan arınmasını sağlayın ve yumurta+sarımsak kabına atın.
Balık avı için 3-5 m/s belki korunaklı yerlerde 4-6 m/s rüzgar şiddetinin üzeri artık sizi çok zorlayabilir. Tekne ile balık avı için en uygun rüzgar hafif bir esintinin olduğu zamanlardır.
Kalamar pişirirken birkaç seferde pişirmeniz yağın soğumasını önler ve kalamarımız sertleşmez. Kızan yağa, una bulanmış kalamarları altın rengi dönene kadar yaklaşık 2 dk. boyunca pişirip alın fazla tutarsanız lastik gibi olur.
Teke ile yapacağımız levrek avcılığında iskele gibi yüksek bir zeminde isek farkılı metod,kıyı sularına sıfır seviyede av yapacak isek farklı medot uygulamakta fayda vardır.Her iki avlanma şeklinde de unutulmamalıdır ki levrek avcılığının en verimli zaman dilimi gece yapacağımız avlanmadır.
Ay karanlığının bir diğer önemli noktası ise, balığın gece görüşü fazla olmamasından dolayı yeterince avlanamamasıdır. Ay karanlığında sabah saatleri her zaman verimli olur. Dolunayda ise gece görüşü olduğundan dolayı, balık gece avlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri