Kalamarlar orta boy bir tencereye koyulup üzerine 6 su bardağı sıcak su ilave edilir. 30-40 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar haşlanıp süzülür.
Marine ettiğiniz kalamarları yıkamadan un ve tuz karışımına bulayın. Ardından derin bir kapın içerisinde bol kızgın yağda 2 ila 3 dakika kızartın. 3 dakikayı geçmeyin, zira kalamar kuruyacaktır. 3 dakika kızaran kalamarlarınızı, kağıt havluların serili olduğu bir tabağa alın ve yağdan kurtulmasını sağlayın.
Geniş bir kap içerisinde 1 çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı karbonat, 1 adet limon suyu içerisinde karıştırın. Bu karışımı mümkün olduğunca sıkarak 20 dk kadar yoğurun. Köpürecektir ve elleriniz yorulmaya başlayacaktır. Unutmayın ne kadar yoğurursanız kalamarlar o kadar yumuşayacaktır.
Kalamarları una bulayın. Tavaya yağı alıp kızdırın. Kızgın yağda 5 dakika Kızartın.
Buzdolabında bekleme süresi yarım saat kadar olmalıdır. Bekleme esnasında ızgara ısıtılmaya başlanır. Sonrasında kalamarlar bu ızgarada 7- 8 dakika kadar pişirilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kalamar Tava Püf Noktaları
Kalamarın yumuşacık olması için terbiye edilmeli ve mutlaka buzdolabında bir süre bekletilmelidir. Terbiye ederken ovalayarak yumuşatılmalıdır. Bu işlem en önemli konudur. Eğer yeterince yumuşatamazsanız maalesef sert bir kalamarınız olur.
Dondurulmuş ya da taze kalamarın marinesi gibi yine karbonat, şeker ve limon suyu karışımı ile yoğurup, soda ilave ederek dinlendirin ve bol, kızgın yağda kızartın. Tüp kalamarı en iyi nasıl servis ederim diyorsanız; halkalar halinde kesip kızartabilirsiniz. Tabi kızartmadan önce sosla harmanlamayı unutmamalısınız.
Taze veya dondurulmuş aldığınız kalamarları önce iyice yıkayınız. Daha sonra derince bir tencereye su, tuz ve kalamarları alıp, haşlayın. Haşlanan kalamarları uzunlamasına ince şeritler halinde kesin. Kalamar sosunun içine kalamarları ekleyip, iyice sosu yemesini sağlayın.
Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, Kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Konuya ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamaları ise vatandaşlarımızın dini sorularını cevaplıyor. Diyanet açıklamasına göre hakkında açık bir hüküm bulunmayan ve insan sağlığına zararı olmayan kalamar gibi deniz canlılarının tüketiminin helal olduğu belirtilmiştir.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Ayrı bir kapta maden suyu, yumurta un ve tercih miktarda tuz ilavesi ile koyu kıvam mayi elde edilir. Yıkanan kalamarlar bu yumurtalı karışıma batırılarak kızgın sıvı yağda kızartılır.
Tarator sos evinizdeki malzemelerle kolayca hazırlandığı için ve lezzetli olduğu için kalamarın yanında en çok servis edilen soslardan biridir. Tarator sosun özünü bayat ekmek kırıntısı, süzme yoğurt ve ceviz oluşturur. Diğer malzemeler ise lezzeti ve aromayı artırmak için kullanılır.
Hatta size tavsiyem kalamar yapmaya karar verirseniz 1 gün önceden alıp soslayıp buzdolabında 1 gün boyunca terbiye etmenizdir. Ama o kadar vaktiniz yoksa en azından 2 saat kadar dinlendirmeniz gerekir.
Kalamar dondurucu saklama derecesi -18 olması gerekir. Derin dondurucu içerisinde 3-6 aya kadar saklanabilir.
- Protein ve mineraller yönünden zengin olduğu için, vücut direncini yükselterek, uzun süreli enerji verir. - Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırmasının yanı sıra, beyin aktivesini destekler. - Bu son derece faydalı besin, aynı zamanda iyi bir iştah açıcıdır.
Kalamar mürekkebinin kendi başına çok nötr bir tadı vardır, bu nedenle tadı çoğunlukla çevresinden gelir. Nötr bir tadı tanımlamak gerekirse, yoğurt ve tahini aklımıza getirebiliriz. Her türlü diğer tatla mükemel uyum sağlar.
1 bardak un (beyaz un kullanabileceğiniz gibi mısır unu veya galeta unu da kullanabilirsiniz.)
Kalamar, yaklaşık 300 farklı türü barındıran Teuthida takımını oluşturan uzunca, ovalimsi bedenli kafadan bacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır.
Türkiye'de balık marketlerde ve balıkçılarda yerli kalamar bulabileceğiniz gibi daha yoğunlukla ithal kalamarlar satılmaktadır. Yerli kalamarların kaliteli olan türleri az yakalandığı için arz-talep dengesinden dolayı fiyatları ithal kalamara nazaran daha pahalı olmaktadır.
Kalamarın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır? Kalamarın renginin parlak olması, kokusuz olması ve dondurulmamış olması gerekir. Rengi parlak değilse ve kokuyorsa kalamarınız bayatlamıştır. Dondurulmuş kalamarlar ise sert olduğu için tercih edilmemektedir.
Denizlerimizde en çok bulunan ve sofralarımızda yer alan tür ise loligo vulgaris yani adi kalamar. Adi kakalamarın ekonomik değerinin yüksek olmasının başlıca nedeni ise etinin çok lezzetli ve yumuşak olması.
Deniz ürünleri kategorisinde yer aldığı için ve balık restoranlarında sıklıkla görülmesi nedeniyle balık olarak görülen kalamar aslında bir tür deniz canlısıdır. Yine de ürünü kalamar balığı olarak isimlendirmek de mümkündür.
Kalamarı tavada pişirmeden önce mutlaka marine etmek gerekir. Marine işlemi için 1 adet limon, 1 şişe maden suyu, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın. Çözünen kalamarları marine sosunun içerisine yatırın. Sosa bulanan kalamarları bu şekilde buzdolabında 2 saat dinlendirin.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri