Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarında hava karardıktan sonra sakin, kuytu, rüzgar almayan yerlerde aynı rapalaları direk bir klipsli fırdöndüye bağlayarak, sırtı çekmek suretiyle de kalamar avlanılabilir.
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor.
Ocak, Şubat, Mart: Kışın soğuk aylarında hamsi, kefal, mezgit, palamut, çipura, levrek ve barbunya balıkları avlanabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, sardalya, barbunya, karagöz, kalamar ve ahtapot gibi balıklar avlanabilir.
En iyi sonucu bu tür yerlerde elde edeceksiniz. Otlukların bulunduğu bölgelere genellikle akşam hava karardığında yaklaştığı için av bu saatlerde ya da sabah alaca karanlıkta yapılmalı. Gündüz vakti teknenin etrafında balık varsa kalamar yakalamanız da olası. Sonuçta balık olan her yerde kalamar da olur.
Kalamar balıkçılığı gece yarısı saatleri şansınızı denemek için en iyi zamanlardan bazıları. Kalamar özellikle süper parlak ışığa düşkündür, bu yüzden onları çekmek için led yeşil su altı aydınlatma armatürleri önerilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Ekimde ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar ocak ayında daha da büyümüş olur. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmezler. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçerler. Kalamar akşam güneş batmaya yakın, sabah da güneş doğumu saatlerinde daha çok yakalanır.
Genelde kalamarlar 100gr ile 4kg arasında olmaktadır. Bu nedenle maksimum 6kg çekerli, hafif, avlandığınız doğaya uygun renklere sahip mavi, yeşil veya şeffaf misinilar etkili olacaktır.
Ticari olarak oldukça değerli bir tür olan kalamar; trança , akya, mercan, sinarit gibi pek çok balığın avlanmasında yem olarak kullanıldığı için balıkçılık yönünden de oldukça değerli bir türdür. Kalamar avı hem tekneden hem de kıyıdan yapılabilir. En popüler yöntem kalamar zokası ile yapılan avlardır.
Kalamarın Temizlenmesi
Kalamarın gövde kısmı bir elle tutulurken, diğer el ile tentakülleri (kafa kısmında bulunan kolları) ile birlikte baş bölümü tutulur ve çekilerek iç organları ile birlikte baş kısmı gövdeden ayrılır.
Kalamar avı genelde hava karardığında ya da sabah alaca karanlıkta yapılır.
Bizim burada hava durgunken verim daha çok alınıyor... Bana hep böyle denk geliyor. Ama kalamar avında oldukça tecrübeli bir arkadaşımda dalgalı havalarda da güzel kalamar yaptığını söylüyor.
Ama fikir vermek açısından açık havada açık renk seçimi daha uygun olacaktır. Kalamar zokaları kullanıldıkça renklerinde solmalar başlar. Kimi kalamar avcılarına göre solmuş renkli kalamar zokaları daha doğal göründüğünden daha etkili sonuçlar vermektedir.
Büyük yüzgeçli kalamar iki ayda ergin safhaya erişir ve 3-4 ayda da cinsel olgunluğa ulaşır. Eşleşme ve yumurtiama bir hafta sonra başlar. Bu iki türün ömrü 4-5 ay kadar ürmektedir. Pharaoch mürekkep balığının ise 8 ay ömrü olduğu kaydedilmektedir.
Kalamar balıkları dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
Kış ayları boyunca denizin diplerinde bulunan karidesler, baharın gelmesi ile birlikte sahillere doğru göç etmeye başlar. Karides mevsimi karideslerin göç ettiği nisan aylarında başlar.
Çok sert rüzgarlı havalar balık avı turları için uygun değildir. Hele ki tekneyle gittiğiniz avlak yerlerinde ağır rüzgarlara ve yüksek dalgalara maruz kalmak hem avınızı hem de konforunuzu oldukça etkiler. Balık avı için 3-5 m/s belki korunaklı yerlerde 4-6 m/s rüzgar şiddetinin üzeri artık sizi çok zorlayabilir.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Konuya ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamaları ise vatandaşlarımızın dini sorularını cevaplıyor. Diyanet açıklamasına göre hakkında açık bir hüküm bulunmayan ve insan sağlığına zararı olmayan kalamar gibi deniz canlılarının tüketiminin helal olduğu belirtilmiştir.
Kolesterole iyi gelen kalamar kalp ve damar dostudur. Kalp rahatsızlıklarını önlemede önemli rol oynayan kalamar, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de engelliyor. Kalamar kas ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İçeriğindeki yüksek oranda protein sayesinde kasların hızlı gelişimine yardımcı oluyor.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Bir tabağa yarı yarıya mısır unu ve normal unu koyun. Bir tutam da tuz ekleyin. Buzdolabından kalamarları çıkarıp un karışımına bulayıp fazlalıklarını alın. Unlar kalamarın üzerinde topak topak kalmasın.
Ayrı bir kapta maden suyu, yumurta un ve tercih miktarda tuz ilavesi ile koyu kıvam mayi elde edilir. Yıkanan kalamarlar bu yumurtalı karışıma batırılarak kızgın sıvı yağda kızartılır. Kızartma işlemi 15 -20 saniye ile sınırlı olmalı fazlası kalamarları sertleştirir. Afiyet olsun.
Yem seçimi de yine hedef balığa göre farklılık göstermektedir. Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır.
Ay karanlığının bir diğer önemli noktası ise, balığın gece görüşü fazla olmamasından dolayı yeterince avlanamamasıdır. Ay karanlığında sabah saatleri her zaman verimli olur. Dolunayda ise gece görüşü olduğundan dolayı, balık gece avlanabilir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri