Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor. Ekim'de ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar bu ay yarım kiloya kadar çıkıyor. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmüyorlar. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçiyorlar.
Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Balık ve deniz ürünleri
Balık önemli bir omega 3 kaynağı olsa da, alerji riski nedeniyle beslenmeye 17-18. aydan sonra dahil edilmeli. Karides, kalamar gibi diğer deniz ürünleri ise 1 yaşından önce verilmemeli.
Mayıs ayı bolluk ayı olarak da ifade edilebilmektedir. Su ürünlerinin en çok çeşitlilik gösterdiği bu ayın en lezzetli balıkları; Gümüş,Mersin,Mercan,Mezgit,İzmarit,Levrek,Kaya Balığı ve Kefal şeklindedir. Bu ayda pekçok su ürünlerini dilediğinizce tüketebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Çıtır kalamar tava yanında damak tazeleyici, kıvamlı bir dip sostur.
Yılın ilk ayında havanın iyice soğumasıyla birlikte balıkçı tezgahlarında hamsi ve tekirin bol olduğunu görürsün. Büyük balık tercih edip menünü zenginleştirmek istersen de uskumru, torik, lüfer veya palamut tercih edebilirsin. Balık büyüyüp yağlandıkça lezzeti de artar.
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor.
Aslında bu tür ihtilaflar meselelerin daha iyi anlaşılmasına katkı sunduğu gibi mükellefler için uygulamada kolaylık da sağlamaktadır. Yukarıda verilen bilgiler çerçevesinde yengeç, ıstakoz, karides, kalamar ve midye gibi ürünlerin üretimi ve tüketiminin helal olduğu söylenebilir.
Konuya ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamaları ise vatandaşlarımızın dini sorularını cevaplıyor. Diyanet açıklamasına göre hakkında açık bir hüküm bulunmayan ve insan sağlığına zararı olmayan kalamar gibi deniz canlılarının tüketiminin helal olduğu belirtilmiştir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Somon başta olmak üzere uskumru, hamsi, istavrit, sardalya çocuklar tarafından tüketilebilmesi uygun olan balıklardır. Ancak ülkemizde genellikle dondurulmuş somon bulunabildiğinden hamsi, sardalya gibi balıkların tüketilmesi daha uygun olabilir. Balık alırken mevsim ve deniz balığı olmasına da dikkat edilmelidir.
Somon, alabalık ve saithe gibi yüksek yağlı balıklarda özellikle büyük miktarda omega-3 vardır. Omega-3 yağ asitleri önemlidir ve vücut bunları kendi üretemediğinden yiyecekler yoluyla almaktadır. Bu nedenle çocuklar ve yetişkinler için balık haftada bir veya iki kez sofrada olmalıdır.
Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Kaju diğer çerezler gibi helaldir, haram olmasını gerektirecek herhangi bir sebep yoktur, haram olduğunu iddia edenler varsa onlardan bunun delilini talep etmeniz uygun olur.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Kalamar tava, balık menüsüne çok yakışır. Fırında levrek veya palamut tava yanına servis edebilirsiniz.
Yöresel Yemekler
Tavuk Kalamar yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, patates çorbası, fırında biber dolması, tavuk kalamar ve cevizli havuç tarator son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Kalamar balıkları dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
eBrandValue platformunun "Monitor" özelliği kullanılarak, sosyal medyada Ocak 2020 yılından günümüze, Rakı ile birlikte hangi balık türünün konuşulduğu analiz edildi. Sosyal medyada, tüketicilerin Rakıyla birlikte, Balık türü olarak eşlikçi tercihi sırasıyla kalamar, karides, levrek, çipura ve lüfer.
Aralık ayında hangi balıklar yenir diye soranlar ise aşağıdaki balık türlerini rahatlıkla tüketebilirler. Aralık ayında yenen balıklar: hamsi, istavrit, kefal, palamut, torik ve uskumru en taze halleriyle sofralarda yerini alıyor. Aralık ayında yenen balıklar arasında yıldız ise hamsidir.
Palamut, barbun, tekir, levrek, sardunya Ekim ayında balık tezgahlarını süsler. Hem lezzeti yerindedir hem de fiyatı her keseye uygun olur. Ekim ayının favori balıkları uskumru, istavrit ve kılıç balığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri