Su sümbülü, dünyanın en zararlı su bitkisi olarak ta- nımlanmaktadır.
Göllerin, kanalların üstünü bir halı gibi kaplar. Güneş ışınlarının derinlere ulaşmasını önler. Sudaki nitratı emer, götürür. Sonuçta ekosistemleri allak bullak eder.
Su Sümbülü, su mercimeği türü bitkiler kirli suyu temizleyerek, atıksuyu tarımsal alanda yapılan faaliyetlerde sulama suyu olarak kullanılabilir hale getirmektedir. Su yüzeyinde oluşturdukları katmanla su yosunu oluşumunu yavaşlatırlar. alternatiflerden biri hatta en önemlisidir.
Sümbül, fulya ve nergisler de aynı familyanın çiçekleri olarak, yanlışlıkla yenmeleri halinde vücutta rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Bulantı, kusma, ishal ve şiddetli mide ağrılarına sebep olabilecek kadar etkili bir zehir içeriyorlar.Dokunulduğunda bile sizi zehirleyecek bir başka süs bitkisi de çuha çiçeği.
Devetabanı yendiğinde çocukların dillerinin, ağızlarının ya da boğazlarının yanmasına ve şişmesine neden olabiliyor. Köpekler ve kedilerde ise şişliklerin yanı sıra spazm gibi ciddi etkiler görülebiliyor. Oldukça zarif bir görüntüsü olan bazı zambak türleri de zehirli çiçekler arasında yer alıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir. Göz ve deri ile temas halinde tahrişe neden olur, yutulması durumda dilin şişmesi ile birlikte boğulmaya kadar gidebilen ciddi etkiler ortaya çıkabilir.
1) Güzelavrat Otu (Belladona)
Çiçek dükkanlarından sümbül alıp evinizde yetiştirebilirsiniz.
Dikkat. Soğanı zehirlidir ve tüketilmemelidir.
Zakkumu tüketen kişinin kalbi hızlanarak onu ölüme kadar götürebiliyor. Özellikle Asya ve Avusturalya'da bulunan bu zehirli bitkinin üç miligramı bile son derece öldürücü. Öyle ki bitkinin zehri diğer bitkilerden 75 kat daha güçlü.
Soğanlı kökü, ince uzun gövdesi, gövdesinin üst kısmında açan mis kokulu çiçekleri ve ince uzun yapraklarıyla kolayca tanıyabileceğiniz sümbül, genelde bahar aylarında sıkça karşımıza çıksa da aslında evde yetiştirmek isteyenlerin onu tüm mevsimlerde çeşitli konularda bakıma sokması, ömrünü uzatması ve hatta çoğaltması ...
Solms. olan su sümbülünün orijini Güney Amerika kaynaklı Ama- zon Nehri'dir. Bitki tropik, subtropik, ılıman iklimlerdeki durgun ya da hafif akıntılı sularda görülmektedir (Auld and Medd 1987). Pasifik'in kuzeybatısındaki gö- letlerin etrafında özel olarak bu amaçla yetiştirilmektedir.
Türkiye'ye Suriye üzerinden Asi nehrine girmiş, Altınözü-Hatay'da bulunmaktadır.
Sümbül, aromaterapide de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Sümbül kokusu; stres, gerginlik, üzüntü ve sıkıntı gibi negatif duyguların azalmasına ve vücudun rahatlaması ve tüm bedenin sakinlik kazanmasına yardımcı olmaktadır.
Sümbül çiçeğinin renkleri muhteşemdir. Sümbülün sarı, mor, beyaz, mavi ve pembe renkleri bulunur. Sümbül çiçeğinin anlamı ise "Sonsuz sevgi ve bağlılık" olarak bilinir. Kişilerin birbirine olan sevgi bağını ve yaşanacak olan sevgi dolu ilişkinin sürekli olduğunu ifade etmek için sümbül çiçeği kullanılır.
Akvaryumdaki kimyasal dengenin korunmasında vazgeçilmez bir yardımcı olarak kullanılabilir ve bitki toprağa ihtiyaç duymadığından, her akvaryumda bakıma uygundur.
Zehirli yaprakların kenarları pürüzsüz de olabilir tırtıklı da olabilir. Üst yüzeyleri parlak veya mat olabilir. Mevsimler boyunca değişiklik gösterebilirler; örneğin ilkbaharda yeşil, yaz aylarında sarı-yeşil ve sonbaharda kırmızı olabilir. Beyaz meyve kümeleri yaz başında gelişir ve daha sonra griye dönüşür.
Sümbül çiçeği, baharı müjdeleyen bir çiçek türüdür. Eşsiz renkleri ve güzelliği ile bahar çiçekleri arasında çok sevilen bir çiçektir. Doğru bir şekilde yetiştirildiğinde ve bakımı yapıldığında uzun seneler boyu yaşayabilir.
Bu bitkinin büyüyebilmesi için gereken ideal sıcaklık 14-15 derecedir. Ayrıca bitkinizin bulunduğu toprak bol humuslu, kumlu, nemli ve gevşek bir yapıda olmalıdır. Sümbül yetiştirmek için iç mekân oldukça elverişlidir.
Kış koşullarına dayanıklı sümbül çiçeğinin kısa sürede çiçek açması ve açtığı çiçekleri uzun zaman koruyabilmesi için en doğru şekilde ekilmesi ve bakılması gerekiyor.
Lavinia çiçeği misk çiçeği ya da ölüm çiçeği olarak da bilinmektedir. Son derece dikkat çekici güzelliğe ve özelliklere sahip olan bu bitki çiçek açan bir türdür. Evlerde ve bahçelerde rahatlıkla yetiştirilebilirler. Bitkinin çiçek açtığı evrede önce tomurcuklar belirir.
Mor çiçekleri ile oldukça ün kazanan safran çiğdem çiçeği, nadir bulunan bir tür olduğu için listenin başında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri