2) Alçak gerilim: Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilimdir. 3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir. 4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
Tehlikeli Gerilim: Etkin değeri AA da 50V, DA de 120V üstünde olan, yüksek gerilimde ise hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir. Alçak Gerilim:1000 volta kadar ▪ Yüksek Gerilim:1000 volt ve üzeri; Akım: Bir borudan akan su miktarı olarak düşünülebilir.
Elektrik Hakkında Tanımlamalar
Küçük gerilim: Anma gerilimi 50 Volt'a kadar olan gerilim değeridir. Alçak gerilim:Etkin değeri 1000 Volt ya da 1000 Volt' un altında olan fazlar arası gerilimdir. Yüksek gerilim:Etkin değeri 1000 Volt' un üzerindeki fazlar arası gerilimdir.
3) Yüksek gerilim (YG): Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir. 4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri alçak gerilimde 50 voltun üzerinde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
Elektrik kazalarında insan yaşamını korumak için tali panolarda 30 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi kullanılmalıdır[12]. Aksi takdirde, insan vücudundan geçen akımın değeri 30 mA' den büyük olması durumunda solunum organlarında kramplar başlar[13].
İlgili 26 soru bulundu
kazazedelere mutlaka kurtarma tedbirleri uygulanmalıdır. edilirse, 220 V şebeke geriliminde insan vücudundan 220 mA gibi bir akım geçer ki, bu da üçüncü bölgeye isabet eder. 0,3 saniyeden daha uzun bir süre tesir ettiği takdirde bu akım, ölümle sonuçlanan kalp fibrilasyonlarına yol açar.
“BASİT ÖNLEMLERLE TEHLİKELİ DURUMLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”
Bu voltajdaki ve 55 volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 volt elektrik ise insanı öldürür.
Türkiye'de en yüksek gerilime sahip iletim hattı ve trafolar 380 000 V= 380 kV tur. En uzun mesafeli ve en güçlü hatlardır. Uluslararası enterkonnekte sisteme bağlanan yüksek gerilim hatlarında 154 kV kullanılır.
Elektriğin asıl ölümcül özelliğinin akım miktarı olduğunu düşünülür. Buna karşılık, elektrik ile ilgili birçok noktada bulunan uyarı levhalarında, gerilim üzerinden bir tasvir yapılmakta ve aslında öldürücü darbeyi vuranın gerilim olduğu belirtilmektedir.
Tehlikeli Gerilim: Etkin değeri alternatif akımda 50 V'nin, doğru akımda 120 V'nin üstünde olan, yüksek gerilimde ise hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir. 4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
1000 volt üzeri yüksek gerilim, 1000 volt altı ise alçak gerilim olarak tanımlanmıştır.
Elektrik enerjisinde 1000 V'un altında olan gerilimler alçak gerilim üstü olanlar ise yüksek gerilim olarak adlandırılır. Kullanım kolaylığı veya ifade açısından 154 ve 380 kV olanlara yüksek gerilim, 34,5 kV olanlara da orta gerilim deniliyor.
2) Alçak gerilim (AG): Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilimdir. 3) Yüksek gerilim (YG): Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir.
Yani akım yükseldikçe voltaj düşer, voltaj düşünce de çıkış akımı azalır (bkz. Ohm kanunu) bu loop sayesinde akım sınırlı kalır. Sınırlı akımın değerini basit devrelerde sabit seri direnç belirler.
Orta gerilim şebekeleri 1000 volt (l kV) ile 35 000 volt (35 kV) gerilimler arasındakişebekelerdir. Bu şebekeler yüksek ve çok yüksek gerilim şebekeleri ile alçak gerilim şebekelerinin birbirine bağlanması işleminde kullanılır.
Akıma ne kadar uzun süre maruz kalındığı etkisi açısından büyük önem taşır. Akım dokulardan ne kadar uzun süre geçerse verdiği zarar da o kadar artmış olur. Bununla birlikte ölüm olasılığı da artar. 12 volt gibi tehlikesiz olarak kabul edilen düşük bir akım dahi uzun zaman maruz kalınırsa ölüme sebep olabilir.
Aküde kullanılan DC voltajla temas kurulduğunda insanı çarpmaz , sadece AC voltaj çarpar. DC voltajında daha farklı bir etkisi olur yüksek DC voltaja( 150-200 )uzun süre maruz kalınırsa elktroliz nedeniyle yanığa neden olacaktır. FAkat aküdeki 12 voltluk düşük bir voltaj size zarar vermez.
Voltaj çarpar akım ise öldürür. Bunu bir örnek ile açıklayalım. Örneğin: kendimizi savunmak amaçlı yanımızda bulundurduğumuz şok cihazları insanı çarpar ama öldürmez bunun nedeni ise gerilim yüksek akım değeri ise düşüktür. 75 volt üzeri kalp hastaları için risklidir.
Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin sinyali de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Bir cihazın nominal voltajı, cihazın düzgün çalışabilmesi için gereken voltajdır. Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir.
Edison ve Tesla cephelerinde yaşanan DC vs AC çekişmesi sonucunda Amerika'da elektriğin 110VAC, 60 Hz standartında kullanılmasına karar verilir ve benimsenir. O günden bu zamanda kadar da 60 Hz standartı değişmez.
“Elektrik çarpması sonucu kalp hasar görebilir ve kalp ritmi bozulabilir. Bu durumda kalp masajı yapmak gerekir. Ancak kalp masajı yapmak için ilk yardım eğitimi almak gereklidir. Elektrik çarpan kişinin nefes aldığından ve kalp atışının normal çalıştığından emin olduktan sonra masaj bırakılmalıdır.
Kaynağın gücünün yüksek olması ya geriliminin yüksek olması ile veya akımının yüksek olması ile olur. Mesela 220 Volt'luk bir şebekeye dokunan kişinin üzerinden çok yüksek akımlar akması beklenir. Çünkü şebekenin gücü çok yüksektir ve sonsuz kabul edilir.
90 Volt üzeri akımlar öldürebilir. İnsan sinir sistemi 90 Volt ile çalışır, Türkiyedeki ev elektriği monofaze 220 Volttur. Genelde 180-250 Volt arası dalgalanır. Uzun süre akım alırsa sakat kalma, yaralanma ihtimalin ölme ihtimalinden fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri