Kökeni Yunanistan olan kalamata zeytini, ülkemizde isim olarak eşek ve karamürsel su olarak da bilinmektedir. Yunanistan'ın en meşhur zeytini olan kalamata zeytini oldukça iri ve etli yapısıyla ülkemizde de popülerliğini arttırmaya başlamıştır.
Kalamata Zeytinlerinin Hasat Zamanı ve İşlenmesi
Mora Yarımadası Kalamata bölgesinde yetiştirilen Kalamata zeytini Ekim, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilmektedir. Elle toplanan bir zeytin türüdür. Zeytinlerin morarmasını önlemek amacı ile elle toplanmaktadır. Zeytinler toplandıktan sonra ayıklama işlemi yapılır.
Yeşil ve siyah zeytinlere nazaran boyutları daha büyüktür ve daha iri, uzun boylu bir şekle sahiptir. Bu zeytin sağlık açısından en iyi zeytinlerden biridir çünkü sağlığın korunması için gerekli etkili bileşikler içerir.
KALAMATA türü zeytinlerimiz özenletoplanarak özel kasalarla taşınmak sureti ile aynı gün içerisinde hiçbir katkımaddesi ilave edilmeden maksimum 24c 'de soğuk sıkım tekniği ile üretilmiştir.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
İlgili 34 soru bulundu
Ayvalık Bölgesi'nden yetiştirilen zeytinyağının kalitesi, en çok zeytin çeşidiyle alakalı. Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Ege bölgesinde yetişen zeytinler genel olarak kalitelidir ve ayrıca bu zeytinler zeytinyağı üretiminde de kullanılabilmektedir. Zeytin çeşitlerinden Gemlik zeytin için ayrıca Güney Marmara Bölgesi, Gaziantep ili ve Kahramanmaraş ili çok elverişlidir. Çünkü bu sayılan bölgeler sıcak iklim yaşanan yerlerdir.
Kalamata, yemeklik zeytin yapma yöntemidir. Kalamata usulü, iri ve genellikle siyah zeytin türlerine uygulanan bir yöntemdir. Türkiye'de Gemlik'ten toplanan iri boyuttaki zeytinler kalamata usulü ile üretilmektedir. Ülkemizde eşek zeytini olarak bilinen kalamata zeytin, genellikle hazır alınarak tüketilmektedir.
Asit derecesi yüksek olan natürel zeytinyağı en besleyici yağlardan biri. Natürel zeytinyağının sağlık açısından pek çok faydası var. Bunun yanında bazen kızartmalarda ve yemeklerde kullanılan natürel zeytinyağı çiğ ürünlerde veya salata gibi yiyeceklerde sıklıkla tercih edilebilir.
Kalamata Zeytini Bu yöntemde zeytinler çizilmeden tatlı su içerisinde tatlandırılır. Talebe göre zeytinler sudan çıkarılıp boylanır, çizilip kutulara yerleştirilip üzerine %8 lik salamura ilave edilir. Üzerine aromatik tatlar katmak için limon dilimi ve zeytinyağı ilave edilebilir. kazandırılır.
En iyi sonuç için 1 ay kadar bekletin. Ancak 15-20 gün arasında eşek (kalamata) zeytinleriniz yenmeye hazır olacaktır.
Arbequina zeytinleri yuvarlak ve küçüktür. Büyüme süreci boyunca soluk yeşilden pembe ve koyu mora dönerler. Hasat zamanı Kasım ayıdır ve çoğu yağlık çeşitlerden daha erken gelir. Yağının rengi zümrüt yeşili ile altın sarısı arasında değişir.
Belirli oranda tuz koyup kapağı sıkıca kapatılıp serin bir yere alınır. Zeytin belirli bir süre sonra acı suyunu salar. Yaklaşık 3 ay boyunca, belli bir mesafede yuvarlanarak tuzunu iyice sindirmesi sağlanır. Haftada bir çevrilerek zeytin kendi acı suyu içerisinde olgunlaşmaya bırakılır.
Kalamata (Karamürsel su)(eşek zeytini), Karamürsel, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük ilçeleri ve Bursa civarı ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür.
EŞEK ZEYTİNİ
İzmir'in Ödemiş ilçesi ve civarında yaygın olarak görülen bir çeşittir. Meyveleri ve çekirdekleri çok iridir. Meyve % 21,8 oranında yağ içerir.
Domat zeytin: Genellikle Manisa Akhisar Havzası'nda yetiştirilen domat zeytin, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir Merkez, Kemalpaşa, Selçuk, Aydın Merkez, Söke, Karacasu ve Kuyucuk ilçelerinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Meyveleri iri, çekirdekleri orta büyüklükte olup etten kolay ayrılır ve %20,6 oranında yağ içermektedir.
Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Kalamata TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Bir tür etli ve büyük zeytin.
Domat zeytin ağacı fazla büyüyen orta büyüklükte bir çeşittir. Ağacın taç yapısı yayvan ve muntazam şeklinde gelişimini sağlar. Fidanlar alçaktan ve yayvan büyür ve olgunluğa eriştiğinde yarı dik olur. Domat zeytini güçlü büyüyen bir çeşittir.
Patos zeytini Karadeniz'de yetişme imkanı bulan bir zeytin türüdür. Trabzon ve civarında yaygındır. Meyveleri ufak olan bu tür genellikle sofralık olarak tercih edilir.
Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle Gemlik çevresi ve dağların tamamına yakını, zeytin ağaçlarıyla doludur.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytinyağı üretiminde 2018-2019 döneminde İspanya 1,6 milyon ton ile zeytinde olduğu gibi ilk sırada yer alırken onu 265 bin ton ile İtalya, 225 bin ton ile Yunanistan, 200 bin ton ile Fas ve 183 bin ton ile Türkiye izlemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri