Takozlar ön lastiklerin arka tarafına konulmalıdır böylede lastiği onarırken aracınızın kaymasını önler. Eğer arka lastiğinizi değiştiriyorsanız bunları ön lastiğe yerleştirirsiniz. Ama patlak lastik öndeyse takozları arka lastiklerin arkasına koyarsınız.
Lastik yanağında “M+S” sembolü taşıyan arazi lastikleri hem çamur hem de karlı yollarda kullanılmak üzere tasarlanmış lastiklerdir.
Kamyon Lastikleri monte edilirken lastik montaj kremi kullanılması esastır. Lastik montaj kremi lastik topuğunda kullanım için tercih edilen malzemeler arasındadır. Asla antifriz, benzin, eter, silikon veya herhangi bir petrol bazlı kayganlaştırıcı kullanmayın.
Araç Lastiği Değiştirmek İçin Gereken Alet Edevatlar
Araba lastik değiştirme sürecinin doğru bir şekilde tamamlamak için mutlaka doğru ekipmanlara, malzemelere ihtiyacınız var. Bu malzemeler ise stepne (yedek lastik), kriko, bijon anahtarı ve takoz olarak sıralanabilir.
Yaz lastiklerinin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yaptırmak gerekiyor. Lastiğin herhangi bir noktasında görülen düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma gibi sorunlar lastik konusunda uzman kişiler tarafından incelenmeli ve tamiri mümkün değilse lastikler yenilenmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Farklı lastik boyutları, yapıları, yük endeksleri veya hız derecelendirmeleri kullanmak, araç performansını ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, araç üreticisinin belirlediği teknik özelliklere uymak ve yetkili bir lastik uzmanından destek almak önemlidir.
Araç lastiği değiştirilirken, aracın kriko ile kaldırılması durumunda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A El freni bırakılır.
Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir? Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir.
Lastik ömrünün kaç yıl veya kaç kilometre olduğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir fakat ortalama araç lastik ömrü 5 veya 10 yıl arasında değişmektedir.
Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Sabunlu su, arap sabunu ya da araç yüzeyi temizleyiciler kullanılarak lastiklerin temizliği ve parlatılması gerçekleştirilir. Yumuşak uçlu fırça ile sabunlu su karışımı ile lastik yüzeyini fırçalayarak etkili bir temizlik sağlayabilirsiniz.
Lastiğin ters takılması sadece yol tutuşu ve sesi etkiler. Yönünü düzeltin kullanmaya devam edin, simsarlara paranızı kaptırmayın. normalde doğru takmaları lazım ama çoğu lastikçi yönüne bakmıyor ama okadarda farkedeceğini sanmıyorum. daha önce sıfır alıp ters takılmış lastikte kullandım bi sıkıntı yaşamadım.
Merhaba, Herhangi bir çatlama ve aşınma tespitinin yapılması için lastiğinizi uzman bir kişiye göstermenizi tavsiye ediyoruz. Malesef lastik yumuşatmak mümkün değildir, tek çözüm yeni lastik satın almanızdır.
Petlas sessiz lastik olarak tanımlanan yumuşak dolgun ürünler ortaya çıkarır. Uygun muhafaza koşullarına göre saklanan ürünler, mevsime göre sessiz, yumuşak ve keyifli bir sürüş deneyimi sunar. Farklı asfalt tiplerinde veya toprak yollarda aksamlardan yolcuların az etkilenmesi için zemin koşullarına göre şekil alır.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Lastik tipi
RAC'ye göre ortalama bir lastik önde 32.000 km dayanır ve bu rakam bir Michelin lastiğinden yaklaşık 8000 km düşüktür. Önden çekişli bir araçta arka lastiklerin ömrü bunun iki katıdır. Dolayısıyla kullanacağınız lastik tipi, lastiğinizin kaç kilometre dayanacağını önemli ölçüde etkiler.
Ülkemizde araç altında lastiklerin 3-5 yıl kullanıldığını dikkate alırsak, bayilerden lastik alırken 5 yıldan daha eski üretim tarihi olan lastikleri almamaya özen gösteriniz.
"R-U": Bu endeksler, lastiğin saatte 170 ila 200 km hızlara dayanabileceğini ifade eder. "H": Bu endeks, lastiğin saatte 210 km hıza kadar dayanabileceğini belirtir. "V": Bu harf, lastiğin saatte 240 km'ye kadar olan hızlara dayanabileceğini ifade eder.
Yeni bir arabadaki lastiklerin en az 60.000 km dayanması beklenir, ancak lastik ömrü kaç yıl sorusunun cevabı birçok faktöre bağlıdır. Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir.
Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır. Oto lastik ömrünü kilometre olarak ele aldığımızda ise kaynaklar, 100.000 kilometre olduğunu belirtir. Aynı zamanda ömrünü tamamlamış araç lastikleri, frenleme mesafesini uzatacaktır.
Lastik yüksekliği ne kadar fazla değiştirilirse kilometre sayacı o kadar sapma gösterir. Daha düşük çapta lastik seçilirse kilometre sayacı olduğundan daha yüksek hızda gidildiğini gösterir.
Lastik söküm işlemi için öncelikle krikoyu şasinin altına koyarak sonrasında ise aracın kaldırılmasına yer vermeniz gerekir. Gerçekleştirilecek olan işlemde lastiğin yerden temasının tamamen kesilmesi gerekir. Sonrasında ise lastikte bulunan tüm civatalar bijon anahtarı ile sökülür.
Patlayan lastiği, yedek lastik ile değiştirebilirsiniz. Önce lastiğin somonları gevşetilir sonra kriko ile araç kaldırılır. Çıkarılan lastik güvenlik amaçlı lastiğin altına alınır daha sonra yerine yedek lastik yerleştirilir. En son tekrardan somonlar takılır, bijonla sıkıştırılır.
Örneğin arka lastiğiniz yüksek hızda patlar ise, otomobilin dengesi bozulacaktır. Arka lastiğin patlaması, ön lastiğe nazaran kaza riskini fazlasıyla arttırır. Eğer ki ön lastiğiniz patlar ise direksiyon aniden sertleşir. Aracın kontrolü zorlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri