Yeşillik içeren salataların fazla bekletilmesi önerilmemektedir. Özellikle içinde domates olan salatalar, suyunu kısa sürede salar. Bu yüzden en kısa sürede tüketilmesi gerekir. Bunun dışında yoğurtlu salatalar, özellikle içinde sarımsak varsa hava almayan kaplarda 3-4 güne kadar saklanabilir.
PATATES, TON BALIĞI, YUMURTA SALATASI
Stafilokok gibi bakteriler, şarküterilerin, pikniklerin ve açık büfelerin vazgeçilmezi nemli, el değen yiyeceklerde büyümeye bayılırlar. Bu yüzden taze görünmeyen oda sıcaklığındaki salatalardan uzak durmak en iyisidir.
Doğru şekilde saklanmış yiyeceklerin ne kadar süreyle yenebilecekleri, her kaynakta farklı yazıyor. Uluslararası bildirilerde kullanılan sağlık tavsiyeleri, “En fazla 4 gün yenebilir” diyorlar. Bazı kaynaklar ise bu sürenin, her hangi bozulma belirtisi görülmüyorsa, bir haftaya kadar uzatılabileceğini söylüyor.
PİŞMİŞ YEMEK BUZDOLABINDA NE KADAR SÜRE DAYANIR? Pişmiş sebze yemekleri buzdolabında 3-5 gün dayanır. Yemekte çok fazla su bulunuyorsa, o yemeğin bozulma süresi de o kadar hızlanır. Sebze yemeklerini 3-5 günü aştıktan sonra tüketmemelisiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir.
İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır. Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır.
Bu hem aniden gelen soğuk hava ile sıcak yemeklerin lezzetini ve yapısını bozabilir, hem de sıcak yemek miktarına da bağlı olarak buzdolabının iç ısısını düşürerek diğer yiyeceklerin bozulmasına ve buzdolabının yıpranmasına neden olabilir. Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor.
Her gün aynı yemeği veya atıştırmalıkları yemek, ne yiyeceğinizi bulma stresi olmadan sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmanıza yardımcı olabilir. Aynı şeyi sık sık yemek, yemek seçmek ve planlamak için gereken süreyi kısaltır. Ayrıca hazırlamanızı ve pişirmenizi de kolaylaştırabilir.
Uzun vadede ki sonuçları ise özellikle böbrek ve karaciğer işlev soruları, kas tonusu azlığı ve güçsüz bağışıklık sistemine sebep olarak enfeksiyonlara sık yakalanmalar olarak sıralanabilir.
Pazı çabuk bozulan bir sebze olduğu için buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebilmektedir.
Bütün yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi ıspanakta da demir ve nitrat bulunur. Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Besin değerlerini yüksek ısıda kaybeden patatesi bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Yeşillik içeren salataların fazla bekletilmesi önerilmemektedir. Özellikle içinde domates olan salatalar, suyunu kısa sürede salar. Bu yüzden en kısa sürede tüketilmesi gerekir. Bunun dışında yoğurtlu salatalar, özellikle içinde sarımsak varsa hava almayan kaplarda 3-4 güne kadar saklanabilir.
Bu sırada elimizle iyice bastıralım ki aralarındaki havayı mümkün olduğunca çıkaralım. Daha sonra en üste de 2 kat peçete serelim kapağını güzelce kapatalım. Bu yöntem ile doğranmış salata en az 5 gün tazeliğini koruyor.
Salatanızı yemeden önce en fazla beş gün saklayın. Birçok önceden pişirilmiş salata, buzdolabında saklansa bile yaklaşık beş gün sonra bozulan mayonez bazlı soslar veya ürünler içerir.
Birçok bilimsel çalışmanın gösterdiği gibi iki öğün yemek, sağlıklı bir insan için hem yeterli hem de hastalıklara karşı koruyucu özelliktedir. Ayrıca peygamberimizin de önemli öğütleri arasında yer almaktadır.
Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Saat kaçtan sonra yemek yenmemelidir? Ne kadar erken saatte son yemeği yersek o kadar iyi, uzmanlara göre bu saat aralığı akşam 7 ile 7:30 arası, en ideali.
Az ve sık beslenmek, açlık hissi duymadan, 3 – 4 saat aralıklarla beslenmek demek. Az ve sık beslenirken doğru seçimler yaparsanız (bol lifli, şekersiz ve protein içeren) kan şekerinizi dengeleyip bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi de engellemiş olursunuz.
Mide eğer uzun süre besinleri alamaz ise midenin salgıladığı asit mide problemlerine yol açar. Midede ağrı, kasılma, mide bulantısı oluşabilir. Uzun süre aç kalmayı alışkanlık haline getirenler kronik mide rahatsızlıklarına ya da daha ciddi mide hastalıklarına yakalanabilir. 5- Bağırsak problemleri ortaya çıkar.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Kalan yemeklerin defalarca ısıtılıp yenilmesinin bakteri üremesine sebep olduğunu ve bunun da gıda zehirlenmelerini beraberinde getirdiğini söyleyen uzmanlar yemek pişirme ve saklama konusunda ev hanımlarına uyarılarda bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri