1- Bir süre sirkeye ara verip, turşu suyunu sirke olarak kullanabilirsiniz. Biraz daha ekşili olacaktır ama müthiş bir lezzet katacaktır. 2- Etlerinizi marine edebilirsiniz. Turşu suyuna yatırabilir, etinize farklı bir aroma katabilirsiniz.
*Turşunun kalan suyunu tekrar kullanabilir, aromaların birbirine karıştığı nefis turşular elde edebilirsiniz. Dışarıdan aldığınız turşulara ya katkı maddeleri girebilir ya da suyundaki tuz oranı yüksek olabilir.
Turşu suyunun faydaları
Kas kramplarını rahatlatır. Saksı bitkilerini canlandırır. Vücudunuzun su tutmasını sağlar. Temizlikte kullanılır.
Evde ya da bahçede solan bitkileriniz varsa turşu suyu ile sulayın. Turşuda yer alan potasyum bitkiler için faydalıdır. Turşudaki asit, toprağın PH değerini artırır.
Özellikle bacak ve eklem ağrılarınızı dindirerek, sizi daha rahat bir uykuya hazırlayabilir. Daha rahat uyumak için yatmadan 1 fincan turşu suyu tüketmelisiniz. İçeriği sayesinde kan şekerinizi düzenler. Yemeklerden sonra da bir fincan turşu suyu tüketmek sindirim sisteminiz için oldukça etkili olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Tuzu az olan bir turşu suyu içindeki sebzeleri yumuşatırken suyu da bulanıklaştırır. Eğer tuzu çoksa da bu durumda turşunun olgunlaşma süresi artar ancak turşunun üstünde su birikir. Bu fazla su da zamanla taşmaya başlar. Eğer bu şekilde turşu suyu eksilirse yerine tekrar turşu suyu hazırlayıp eklemelisin.
Turşu suyu sporculara giren krampları önlemek değil onların krampları rahatlat için kullanılıyor. Sezon öncesi, sezon başında ve oyuncular sakatlıktan döndüğünde kullanıldığı da bildirildi. Kramp anında kaybedilen tuz oranını turşu suyu ile tamamlanıyor ve vücutta rahatlama meydana geliyor.
Turşu suyunun düzenli tüketimi ile kasların güçlenmesi sağlanır. Kas arasında zaman içinde toksinler birikir. Tuşu suyu da bu toksinleri atmanıza yardımcı olur. Turşu suyu tüketimi ile vücutta meydana gelen sıvı kaybı dengelenir.
Turşu suyu kandaki sodyum ve elektrolit seviyesini düşürdüğü için akşamdan kalmaya iyi gelir. Enerji İçecekleri: Enerji içeceklerinde bulunan elektrolitler iyileşmek için birebirdir.
Eğer turşu suyu içilecekse limondan yapılması gerekiyor. Ama turşu suyu içilmeyecekse sirkeyle yapılmalıdır. Sirke turşuyu eritebilir. Çok fazla limon konursa yine erir.
Bazen de turşuyu açtıktan ve tüketmeye başladıktan sonra oluşuyor bu tabaka. Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir.
Turşu yaparken kullanılan malzeme cam kavanozlardaki kapak önemlidir. Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Ustası uyardı: Turşularınızı karışık kurmayın, turşu suyunu kaynatmayın.
Asitli topraklarda yetiştirilmesi gereken bitkilerinizin toprağına dökebilirsiniz. Turşu suyunun asidik özellik göstermesi sayesinde asitli toprakları seven bitkiler, turşu suyu dökülmüş bir toprakta daha kolay ve verimli bir şekilde yetişiyorlar.
Turşuları hemen ekleyip turşu suyu ve içme suyunu ilave ettikten sonra kaynamaya bırakın. Fokur fokur kaynayınca mısır ununu yavaş yavaş ilave edip karıştırın ki topaklanmasın. 5 dakika karıştırmaya devam edin. Pul biber, nane ve karabiberi ekleyip biraz kısık ateşte 10 dakika pişirin ve ocaktan alın.
Bozulma nedenlerinden bir diğeri de turşuların doğrudan gün ışığı alması ya da oda sıcaklığında yaşanan dengesizlikler. Bu durumda da turşu suyunun rengi değişir. Beyaz ya da bakır renkli bir hal alır. Bu da turşuların bozulmuş olduğunun bir diğer göstergesi arasında sayılabilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan akademik bir araştırmaya göre yoğurt, turşu ve kombuça gibi mayalanmış yiyecek ve içeceklerin bağırsaklardaki yararlı bakterileri (probiyotik) artırdığı ve vücutta oluşan iltihapları (inflamasyon) azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.
Severek yenilen ve genellikle yemeklerin yanında tercih edilen turşu, insan vücuduna oldukça faydalıdır. Kalorisi az olan bu besin, diyet listelerinde de yer alır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan turşu, aşırıya kaçmadıkça kilo vermenize destek olur.
Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir. Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir.
Turşu suyunda sodyum ve potasyum bulunur ve bunlar aşırı alkol alımı nedeniyle kaybedilmiş önemli elektrolitlerdir.
İlk maddede belirttiğimiz gibi turşunun içindeki kalsiyum klorür ve sirke, sodyum ve potasyumun vücut içinde daha kolay bir şekilde absorbe edilmesine yardımcı olur. Profesyonel atletler antrenman öncesi ve sonrasında krampları önlemek amacıyla turşu suyu içerler. Bu durumla ilgili tıbbi kanıtlar da bulunmakta.
Bulanık turşu suyunu düzeltmek için en olay yol turşunun üzerine 1 bardak kadar mor lahana eklemek olacaktır bu basit yöntemle hem turşunuz daha lezzetli hale gelecek hem de turşu suyunuz pembe bir renkte olacaktır. Dürüst olmak gerekirse bulanan turşu suyu su gibi şeffaf bir renge dönmez.
Ekşi turşu suyunu çıkarmak için bütün salatalık turşularını soğuk suyla yıkayın. Turşuları parçalara veya istediğiniz boyuta getirin ve tekrar temiz kavanoza koyun. 2 -1/2 bardak beyaz şeker, 2/3 bardak sirke, 1/3 bardak su, 1 tatlı kaşığı kereviz tohumu orta bir tencerede karıştırın.
SOĞAN VE SİRKE
2-3 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve sirke içerisine koyun. Daha sonra bu soğan ve sirke karışımını, hazırlamış olduğunuz turşuya ekleyip 3-4 hafta bekletin. Süre sonunda turşudaki tuz oranının azaldığına şahit olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri