Aniden gelişen sırt ağrısı veya göğüs bölgesinde ağrı ile karakterize olan aort diseksiyonu; kalp krizi, çoklu organ yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.
Aort yırtığının hangi tipte meydana geldiğinin ayrımını yapmayı sağlamaktadır. Aort yırtılmasında tedavi neredeyse tamamen cerrahidir. Çok acil müdahale edilmelidir. Bu hastaların yarısı hastaneye ulaşamadan hayatlarını kaybederler.
Aort (Yırtılması) Diseksiyonu Ameliyatı
Bu hastalık genellikle yüksek tansiyonu yada damar sertliği bulunan hastalarda gelişmektedir. Yaşamı ciddi derecede tehdit eden bir durumdur. Tedavi edilmeyen hastaların çoğunluğu 3 ay içerisinde ölür ve kronik safhaya geçenlerin az bir kısmı 5 yıldan fazla yaşar.
Aort yırtılmasının en önemli belirtisi ani gelişen göğüs ağrısıdır. Ağrı öylesine şiddetlidir ki hastalar, iç organlarının yırtıldığı hissine kapıldıklarını ifade ederler. Ağrı ilk olarak yırtığın başladığı yerde hissedilir ve yırtık ilerledikçe aynı doğrultuda yayılır.
Genel olarak ortalama aort çapı 2,5-3,7 arasında değişiklik gösterir. Ancak ölçümlerde aort çapının beklenen yada olması gerekenden %50 daha fazla ölçülmesi anevrizma olarak nitelendirilir. Yani aort çapı 3cm beklenen kimsede 4.5 cm ölçülürse anevrizmadan söz edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Aynı yaş grubundaki kadınlara oranla erkeklerde 2-3 kat daha sık görülen bu durum, hızlı tanı ve tedavi gerektirir. Aniden gelişen sırt ağrısı veya göğüs bölgesinde ağrı ile karakterize olan aort diseksiyonu; kalp krizi, çoklu organ yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.
Aort anevrizması ameliyatları yüksek riskli ameliyatlar grubundadır. Tüm cerrahi prosedürlerde görülebilecek genel riskler olan anesteziye bağlı reaksiyonlar, solunum problemleri, inme, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon, kalp krizi ve hatta ölüm gibi riskler değişen oranlarda gerçekleşme olasılığı bulunur.
Aort anevrizması, sol kalpten çıkan ve aort adı verilen atardamarda bölgesel genişleme olması sonucu kesecik oluşması durumudur. Sıklıkla 60 yaşın üzerindeki hipertansiyon hastalarında görülebilen bu genişleme noktalarında ani olarak yırtılmalar meydana gelebilir.
Aort damarı ameliyatı, genel anestezi altında uygulanır ve operasyon 2 ila 6 saat arasında sürebilir. Ameliyattan sonra hasta, yaklaşık olarak 1 hafta hastanede kalabilir ve daha sonra taburcu edilir.
Ameliyat sonrası 5 ile 10 gün arasında hastanede kalış süresi vardır ve iyileşme süresi yaklaşık 2-3 aydır.
Hipertansiyon zamanla aort damarının duvarını yıpratır ve balonlaşmaya, kireçlenmeye veya diseksiyon denen içten yırtılmaya yol açar. İşte bu durumda basit bir öksürme bile damardaki hasarı artırıp yırtılmaya yol açabilir.
Aort damarı kalpten çıkan ana damar olup tüm vücuda kan taşıyan en büyük damardır. Aort damarı oldukça sağlam bir yapıya sahip olmasına karşılık nadiren yırtılabilir ve ölümcül olabilir.
Aort damarımızdan çıkıp beynimize kan götüren damarlara “karotis arter” yada bilinen adıyla Şah damarı adı verilir.
Çıkan aort (kalpten çıkan bölüm), arkus aorta (kol ve beyin damarları çıkar), inen aorta(sırttan başlayıp aşağı diyaframa girişe kadar olan kısım) ve abominal (karın boşluğundaki) aortadan oluşur.
Kullanılan suni damar normal aorta büyüklüğünde olan bir boru tipinde Dacron denilen polyester kumaş veya telfondan oluşan tıbbi bir alettir. Bu suni damar aortanın olağan halde duran kısımlarına dikilir. Açık ameliyatla tedavi tipi anevrizmanın standart tedavi tekniği olarak kabul ediliyor.
Genelde erkeklerde beş kat daha sık rastlanıp, 50 yaşlarında ortaya çıkmaya başlar ve en yoğun olarak 80 li yaşlarda görülür.
Operasyon yaklaşık 10 saat sürdü.
Akgül, "Kişi eğer tansiyon hastasıysa, özellikle erkekse, kiloluysa bu hastalarda bazen aort damarı geniş olabilir. Bu yüzden devamlı kontrol için kardiyologlara veya kalp damar cerrahlarına gitmesi gerekir.
Karında Aort Anevrizması Belirtileri
Anevrizma, eğer abdominal aort anevrizması ise genellikle karın bölgesini etkileyen belirtilere neden olur. Bunlar eğer anevrizma yırtılmamışsa geçmeyen karın ve bel ağrısı, karın bölgesinde kalp atışı hissi şeklinde kendini gösterir.
Göğüs kafesi içerisinde aort anevrizması olan ancak endovasküler yöntemlerin uygun olmadığı hastalarda ise, kaburga aralığından yapılan 4-5 cm'lik küçük bir kesi ile genişlemiş aort damarı çıkarılarak yerine yapay bir damar dikmek şeklinde aort anevrizmaları kapalı cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir.
Aort kapak darlığı tedavi edilmezse kalp yetmezliğine kadar götürür. Kalp yetmezliği de hayatı tehdit eden ciddi bir hastalıktır.
Vücudun en büyük atar damarı olan aort, tüm vücuda kan akışını sağlamaktadır. Bu nedenle aort anevrizmasındaki genişleme, yırtık veya tıkanma tedavi edilmez veya fark edilmezse; ölümle sonuçlanan durumlara sebebiyet verebilmektedir.
Aort anevrizması tanısı konduğunda doktorlar kalp hızını ve kan basıncını azaltacak ilaçlar verirler, bu da patlama riskini azaltır. Geniş aort anevrizması tanısı konulduğunda, genellikle aortun hastalıklı kısmının replase (değiştirilme) edilmesi şeklindeki cerrahi ile tedavi edilebilir. Sonuçlar, genellikle iyidir.
Aort, insan vücudundaki en büyük arterdir. Sol ventrikülden çıkar ve karnın aşağısına doğru uzanır ve sonra daha küçük damarlara dallanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri