Süt ya da süt mamullerinde bulunan süt proteinleri anne sütüne de geçebilir. Bu nedenle bebeğinde süt alerjisi olan anneler emzirme döneminde diyetlerine dikkat etmelidir. Kimi durumlarda ise bebekte bulunan inek sütü alerjisi, anne sütünden ve annenin beslenmesinden etkilenmez.
Bebeğe hangi mamanın uygun olacağı doktor tarafından belirlenmelidir. Bu bebekler inek sütü proteini içermeyecek şekilde ek gıdalara zamanında başlamalıdır. Ek gıdalara başlandıktan sonra da özel mama kullanmaya devam etmelidir. Özel mamalar inek sütü alerjisi iyileşinceye kadar verilebilir.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Süt Alerjisine Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? Özel Mamalar: Bebeklerde ortaya çıkan süt alerjisi için ilk olarak özel mamalar tercih edilir. Özel mamalar ile birlikte bebek bir müddet sütten uzak tutulur. Vücut reaksiyonları normale dönene kadar bebekler özel mamalar ile beslenir.
İlgili 31 soru bulundu
Bebeklerde yüz bölgesinde, dudakta ve vücutta kızarıklık, ciltte kuruluk, kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olan inek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açarak hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor.
Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur. Cildinde döküntüler meydana gelir.
İnek sütü protein alerjisinin en sık belirtileri; kusma, karın ağrısı, uzun süreli huzursuzluk veya ağlama, ishal, dışkıda kan veya mukustur. Eğer tedavi edilmezse bebeklerde büyüme-gelişme geriliğine neden olabilir.
Ancak bebeğinde inek sütü alerjisi olan annelerin diyet yapması gerekiyor. Aksi takdirde bebeklerinde deri döküntülerinden gaza, solunum yolu enfeksiyonlarından büyüme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabiliyor.
Manda sütünün içeriğindeki protein dizilimi inek sütü ile yüksek benzerlik gösterdiği için; çapraz reaksiyon riski yüksektir. Bu sebeple çocuğunuzda; çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konulan inek sütü protein alerjisi varsa manda sütü ve ürünlerinin tüketilmesi önerilmemektedir.
Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor. Deri ve kan testleri negatif olan inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında düzelme eğilimi göstermektedir.
SÜT ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ
Belli başlı belirtiler şunlardır: İlk aylarda aşırı ağlama ve ciddi gaz sancısı
Anne Emziriyorsa Anne De Dana Eti Yememeli
Çünkü anne sütünden de süt alerjenleri geçebilmektedir. Bu nedenle emziren ve çocuğunda süt alerjisi olan annelerin süt ürünlerinden ve dana etinden sakınması gerekmektedir.
İnek sütü alerjisi çoğu zaman bebeklikte özellikle de ilk 6 ay içerisinde belirti vermeye başlar, ancak daha büyük yaşlardaki çocuklarda da başlayabilir. Süt alerjisi görülen çocukların bir kısmı 2-3 yaşında bu alerjiden kurtulurken, bir kısmında da bu sorun hayat boyu sürebilmektedir.
Belirtileri sıklıkla ciltte döküntü, kızarıklık, kuruluk, kaşınma ve egzema olarak mide barsak sisteminde ise kusma, reflü, ishal, kanlı mukuslu dışkılama bazen de huzursuzluk, karın ağrısı, beslenmeyi reddetme ve gaz sancılarını andıran ağlama krizleri şeklinde olabilir.
Süt alerjileri, sütün içilmesinden 2 saat sonra vücudun reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkabileceği gibi 2 gün veya bir hafta sonra da farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. İnek sütünün alerjik yapısı nedeniyle özellikle alerjik bünyeli çocuklarda, 2 yaşına kadar inek sütü verilmemesi tavsiye edilir.
Tipik olarak, bir çocuk 3-5 yaşına geldiğinde süt alerjisi kendiliğinden geçer, ancak bazı çocuklarda süt alerjisi ömür boyu devam etme eğilimi gösterir.
İnek sütü alerjisi düşünülüyorsa ciltten alerji testi yapılır. Gerekirse kandan da inek sütü alerjisine ve diğer sık alerjiye neden olan gıdalara bakılır. Bu testler sonucunda çıkan alerjinin derecesine göre hareket edilir.
Kusma. Bu bebekler genellikle yediklerini hazmedemez ve karnı doyduktan hemen sonra kusar. Yani annenin verdiği ya da hazır mamalardan aldığı inek sütü bebeğe dokunur. İnek sütünün içindeki proteini bebeğin midesi tolere edemediği için vücuttan atmaya çalışılır.
Sonuç olarak; inek sütü alerjisi olanların kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısı olmasında sakınca yoktur. Her aşıda olduğu gibi kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısından sonra 30 dakika süreyle aşı yapılan sağlık kurumundan ayrılmamanız iyi olur.
İnek sütü veya diğer besin alerjileri nadiren tek başına; hırıltı, öksürük ve astım belirtilerine neden olabilmektedir. Alerjik şok gibi ciddi alerji durumlarda; nefes borusunda ani daralma olarak nefes almada zorluğa neden olabilmektedir. Bu durumda genelde ciltte de yaygın kaşıntılı döküntü görülebilmektedir.
İlk 6 ayda ya da daha geç yaşlarda görülebilir
Klinik bulgular genellikle ilk 6 ayda başlamakla birlikte, bazen daha geç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Belli başlı belirtiler şunlardır: İlk aylarda aşırı ağlama ve ciddi gaz sancısı Beslenme sonrası kusmalar ve buna bağlı olarak tartı alamama.
İnek sütü protein alerjisinin bir belirtisi olarak kolik
Kolik, hem formül mama ile beslenen6,7,8,9 hem de anne sütü alan10,11 bebeklerde inek sütü protein alerjisinin (İSPA) bir belirtisi olarak bilinmektedir.
Elemental diyete ihtiyaç duyulan diğer durumlar için de uygundur. Vitamin, mineral ve eser elementler ile zenginleştirilmiştir. İnek Sütü proteini, soya proteini, tavuk yumurtası proteini, buğday proteini, laktoz, galaktoz, fruktoz ve gluten içermez.
İnek sütü alerjisi belirtileri görüldüğü zaman çocuğunuzu, çocuk alerji uzmanına götürmeniz yararlı olacaktır. Çünkü; Çocuk alerji uzmanları bu konuda en eğitimli ve deneyimli uzmanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri