Kalp krizi, kalp zarı iltihabı, kalp kapakçıklarındaki çökmeler, aort damar yırtılmaları kalp kökenli kalp ağrılarının nedenleridir. Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Kalbine iğne battığını hisseden kişilerin önemli bir bölümü bu sorunu psikolojik nedenlerden dolayı yaşar. Bu tür durumlar genellikle anlık olarak oluşur ve kısa sürer. Kişinin yaşadığı yoğun stres, kaygı ve endişe, üzüntü, kalbinde iğne batması hissinin oluşmasına neden olabilir.
Kalp sıkışması tiroit bezinin olağandışı aktivitesi, hipertansiyon, şeker hastalığı, kansızlık, aşırı kafein tüketimi, yorgunluk, uykusuzluk, stres, sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketimi gibi bir dizi farklı nedenden dolayı ortaya çıkmış olabilir.
Göğüs ağrısının yanında, hastalıklarda uzayan ateş, büyüme ve gelişme geriliği, çabuk yorulma, aşırı halsizlik, eklem ağrısı ve şişliği, göğüs grafisinde kalbin büyük olması, kalbin ve ana damarların biçimlenmesinde ve yerleşimindeki anormallikler de dikkate alınmalıdır.
Kalp spazmı, kalp krizi (miokard infarktüsü) gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir ve hatta ölümcül olabilir. Kalp spazmının belirtileri arasında aniden ortaya çıkan güçsüz hissetme, terleme, nefes darlığı, çarpıntı ve kalp atışlarının hızının ve ritminin değişmesi gibi belirtiler sayılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Koroner arterleriniz, kalp kasına kan sağlayan kan damarlarıdır. Bu damarlar daraldığında, kalp kasına giden kan akışını kısa süreli azaltır veya iptal eder. Kalp spazmı, kalp krizi gibi ciddi sorunlara sebep olabilir ve hatta ölümcül sonuçlanabilir.
Koroner arter spazmı, kalp kasına kan ileten kan damarlarının hızla büzülmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu spazmlar, arter duvarındaki kasların sıkışması nedeniyle belirgin hale gelmektedir. Spazmın süresinin uzaması ise, göğüs ağrısı (anjina) ve bazen kalp krizine neden olabilmektedir.
Kalp ağrısının en yaygın nedenleri şunlardır: Kalbe giden kan damarlarındaki tıkanıklıklardan kaynaklı olarak gelişen göğüs ağrısı (anjin) Kalbe kan akışının tıkanması ile gelişen kalp krizi (miyokard infaktüsü) Kalbi çevreleyen kesenin iltihabı olan perikardit.
Hastada stress sonrası göğüs ve sol kol ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, terleme, bayılacak gibi olma gibi belirtilerle seyreder ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Yapılan tetkiklerde de tıpkı kalp krizinde olduğu gibi bulgular izlenir. Kalp enzimleri yükselir, EKG ve ekokardiyografide kalp krizi bulguları görülür.
Bu durum, stres, kaygı, depresyon veya diğer psikolojik faktörlerden kaynaklanabilir. Fiziksel bir kalp sorunu olmadığı halde kişi, gerçek kalp ağrısı gibi hissedebilir. Psikolojik kalp ağrısının belirtileri, genellikle göğüste baskı, sıkışma, yanma veya ağrı şeklinde hissedilen semptomlardır.
Kalp atışlarının anormal olarak göğüs bölgesinde yada göğüs kenarında hissedilmesidir. Özellikle normalden hızlı ve düzensiz, terleme veya bayılmanın eşlik ettiği bu çarpıntılar kalp hastalığını işaret etmektedir. Bu hasta grubunun erken dönemde EKG ve ritim holter incelemesinin yapılması gerekir.
Kalp sıkışması durumunda başı yüksekte tutacak bir durumda uzanmalı ve sıkışma geçene kadar hareket edilmemelidir. Doktora danışılarak bir kanın daha iyi akmasını sağlamak amacıyla bir tek aspirin kullanılması kalp sıkışması anında yapılması gerekenler arasındadır.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Kalp spazmı, kalbin ani olarak sert ve hızlı bir şekilde kasılmasıdır. Bu durum, kalbin normalden daha fazla enerji gereksiniminde bulunmasına ve dolayısıyla daha fazla oksijen ihtiyacı duymasına neden olabilmektedir.
Soğuk kalbin yükünü artırır
Soğuk havalarda koroner kalp hastalarının göğüs ağrısı eşiği düşer ve daha ılık havalara göre daha kolay göğüs ağrısı oluşur. Bunun nedenleri kalp damarlarındaki soğuğa bağlı büzüşme ve soğuğun vücudun enerji ihtiyacını, dolayısıyla kalbin yükünü artırmasıdır.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Kalp krizinin hafif ya da ağır pek çok belirtisi olabilir. Kalp krizi geçiren bir kişinin hissettiği birincil belirti şiddetli göğüs ağrısıdır. Göğüs kafesi ardında adeta bir ağırlığın çöktüğü ve baskı yapıcı bir ağrıdan söz edilebilir.
Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Psikolojik kökenli kalp çarpıntısının ne kadar sürdüğünü merak edebilirsiniz. Ancak bunun için spesifik bir zaman aralığından bahsetmek doğru olmayabilir. Kimi kalp çarpıntıları saatlere yayılırken kimileri de saniyeler içerisinde geçebilir. Bu sizin maruz kaldığınız duygusal yoğunluğa ve strese göre değişir.
Yalancı kalp krizi; yoğun fiziksel aktivite, stres veya soğuk hava gibi durumlarla tetiklenebilen göğüste ağrı ve yanma hissidir. Yalancı kalp krizinde, kalp kasına geçici olarak yeterli oksijen gitmez ancak kalp kasında kalıcı hasar meydana gelmez.
Uykudan Uyanırken Kalp Çarpıntısı Neden Olur? Genellikle fiziksel aktivite, heyecanlanma ve korkma gibi hislerle gündüz vakti ortaya çıkan kalp çarpıntısı, bazı kişilerde uykudan uyanırken de görülür. Bunun sebebi düzensiz beslenme, egzersiz yapmama veya kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir.
Gaz sıkışmasının ağrısı bel ve kasıklara da vurabilmektedir. Gaz, ağrıya, rahatsızlığa ve utanmaya neden olabilir ancak ciddi bir sorun değildir. Gaz birikmesi endişe verebilir. Çünkü bu kalp krizi zannedilebilecek bir göğüs ağrısına benzeyebilir.
Yemekten sonra hastalarda midenin şişmesi sonucu kalbe baskı yaparak ritim bozukluğu ya da çarpıntı şikayetlerine neden olabilir.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri