Stratejik kararlar, bir kuruluşun stratejik alternatiflerin uygun şekilde değerlendirilmesi yoluyla uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için aldığı uzun vadeli birtakım kararlardır. Hedefe yönelik ve geleceğe yöneliktir.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
Karar verme stratejisi, bireyin, karar vermesi gereken bir durumla karşılaştığında, nasıl davranacağını belirlemesi işlemine denir. Bu stratejilerin birbiriyle birleşik olarak kullanılmasının mümkün olduğu belirtilmektedir.
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Yeni fikirlerin keşfedilmesi ve işlerin alışıldık dışı yöntemlerle ele alınması amacıyla kullanılır. Stratejik karar verme teknikleri; problemleri, sistematik bir plan dâhilinde çözme yöntemleri olarak tanımlanabilir. Sadece problem çözmek için değil, gelecek planlarını gerçekleştirmek için de uygulanabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bunlar; Beyin fırtınası tekniği, Dengeli puan kartı tekniği, Balık kılçığı diyagramı analizi, Süreç yenileme veya değişim mühendisliği, Dış kaynaklardan yararlanma, Stratejik kıyaslama, Örgütsel öğrenme, Stratejik toplam kalite yönetimi, FÜTZ işletme analizi ve Portföy analizi tekniğidir.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Stratejik yönetimin temel öğeleri olarak öne çıkan hu- suslar: Örgütün üst yöneticileri, misyon, vizyon ve amaçları, dış çevre faktörleri ve kaynaklarıdır (Üzün, 2000:11).
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor. Yapılarına göre kararlar; yapılandırılmış karar, yapılandırılmamış karar ve yarı yapılandırılmış karar olarak sınıflandırılıyor.
Önde gelen karar verme yaklaşımları, rasyonel karar verme modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar verme modeli ve yaratıcı karar verme modeli olarak sıralanabilir.
Yönetim biliminde ise strateji, “bir organizasyonun amacına ulaşmak için izleyeceği yollar” anlamında kullanılmaktadır.
Etkili organizasyonlar, etkili stratejik kararlar alan yöneticiler tarafından yönetilmektedir. Diğer bir deyişle bir organizasyonun etkililiğinin ölçütü, organizasyonu uzun dönemli amaçlarına ulaştıracak kişiler olan üst yöneticiler tarafından verilen stratejik kararlar üzerine kurulmuştur.
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Bunlar; güç, zaman ve mekandır. David Jablonsky, Napoleon'un, bu üç önemli unsuru bir 'kullanma sanatı' olarak belirlediğini belirtmektedir. Kuvvet, yani güç, bir strateji belirlediğinizde, akabinde oluşturulacak hedeflere ulaşmak için kullanılması planlanan dinamik bir unsurdur.
Stratejik yönetim süreci, işletmenin gelecekteki hedeflerini belirlemeye ve bunu gerçekleştirmek için gerekli stratejileri geliştirmeye başlamak için çalışmaların başlaması ile başlar. Bu süreç, işletmeyi başarıya götüren bir etkin planlama sürecidir.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).
Yönetim kademesine göre kararlar; stratejik, taktiksel ve operasyonel kararlar olarak sınıflandırılmaktadır.
Bu model, karar verme sürecinin belirli aşamalardan oluştuğunu söyler. Carnegie modelinin aksine örgüt içindeki politik ve sosyal faktörler üzerinde daha az durur. Aşamalı model, karar verme sürecinin dinamik olduğunu vurgular. Örgüt sürekli olarak önerilen çözümün uygulanmasını zorlayan engellerle karşılaşır.
Her karar verme işlemi bir hareketle sonuçlansın veya sonuçlanmasın, mutlaka nihai bir seçim ortaya koyar. Tanımlamak gerekirse, karar verme, karar verenin tercih ve değerlerine göre alternatifleri belirlemesi ve onlar arasından seçim yapmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri