Kapattıktan hemen sonra düz bir zemine ters çevrilir ve soğuyana kadar bu şekilde bekletilir. İyice soğuyan konserveleri güneş görmeyen bir yerde saklayarak domatesin olmadığı kış aylarında afiyetle tüketebilirsiniz.
Kapakları kavanoza tam olarak oturması için kaynar su dolu tencerede 8-10 dakika kadar kaynatın. Sos dolu kavanozları hava yapmaması için bir gece boyunca ters tutarak bekletin. Bu süre sonunda buzdolabı ya da karanlık ve serin bir yerde muhafaza edin.
Kavanoza gıdayı doldurduktan ve kapağı sıkıca kapattıktan sonra ürün hala sıcakken ters çevirmeniz de konserve yapımında önemli yer tutuyor.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Konserveleri bekletmeden temiz ve kuru bir bez üzerine ters çevirin. Bu şekilde 1 gece bekletin.
İlgili 34 soru bulundu
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
En sık yapılan hatalardan biri ise ters çevirme işlemi. Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir. Asla soğuk doldurma işlemi yapılmamalıdır ( hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir).
5- Yaptığınız konserveleri, direkt güneş ışığına maruz kalmayacağı, ısı kaynaklarından ve nemden uzak bir dolapta saklayabilirsiniz. Bu koşullar sağlandığında, konserveleriniz, lezzetlerini koruyacak ve bakteri üretimini durduracaktır.
Sıcak olan kapaklar bir bez yardımı ile tutularak kavanozlar iyice kapatılır ve bir başka bezin üzerine kapakları aşağı gelecek şekilde koyulur. Bu şekilde ertesi güne kadar bekleyen kavanozların kapakları sıkılaşmış olur.
· Konserve kapağı tuttuğunu nasıl anlarız? Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. · Konserve kapağının tuttuğunu nasıl anlarız? Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız..
Bozulmuş konservelerde; Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş, parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve ekşime görülür.
Sıcak olan kapaklar bir bez yardımı ile tutularak kavanozlar iyice kapatılır ve bir başka bezin üzerine kapakları aşağı gelecek şekilde koyulur. Bu şekilde ertesi güne kadar bekleyen kavanozların kapakları bombeleşerek konserve olmuş olur.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır.
Derin bir tencerenin içerisine domatesleri, zeytinyağını ve tuzu koyun. Karışımı orta ateşte yaklaşık 1 saat ara ara karıştırarak pişirin. Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir. Önlem olarak aldığınız konserveyi yemeden 10 dakika önce kaynatılmalısınız. Üretim tarihine, son tüketim tarihine bakarak, gerekli izinlerin alınıp alınmadığını kontrol etmelisiniz.”
1- Domatesler yıkanıp sirkeli suda bekletilir. 2- Domatesler dörde bölünür. 3- Robotta çekilir. 4- Çelik tencerede kaynadıktan sonra yaklaşık 15-20 dakika pişirilir.
Domatesler kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Ardından tuzunu ekleyin ve bir tahta kaşık ile karıştırın. Yaklaşık 20 – 25 dakika kısık ateşte, domateslerin fazla suyu uçup, sos kıvamına gelene dek pişirin.
Şeker konservenizin bozulmaması, ömrünü uzatması için kullanılmaktadır. Herhangi bir tat verme amaçlı değildir. Miktarı az olduğu için tadını hissetmeyeceksiniz. Konservenizde kullandığınız şeker aynı zamanda domateslerin ekşiliğini de alır.
Konserve yaparken pişirilen ve hazırlanan gıdanın sıcak hatta kaynar haldeyken cam kavanoza alınması ve önceden kaynatılıp dezenfekte edilen kavanoz kapaklarıyla kapatılarak ters bir şekilde üzeri örtülerek soğuması beklenir. Kavanoz kapaklarının daha önce kullanılmamış ve sağlam olmasına dikkat etmek gerekir.
Konserve yaparken kavanozları sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı şekilde doldurabilirsiniz. Sıcak usulle doldurma: Sebze ve meyveler kavanozlara koymadan önce sıcak su yada şurup içinde kaynatılır. Daha sonra süzülerek kavanozlara doldurulur ve üstlerine tuzlu su ya da şurup eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri