Son jenerasyon olarak vücutta eriyebilen stentler geliştirilmiştir. Bu stentler altı aydan sonra erimeye başlamakta ve bir-iki yıl içinde tamamen kaybolmaktadır. Stent takılan hastalarda en az bir yıl, tercihen iki yıl mutlaka aspirin ve kan sulandırıcı ilaç alınması önerilmektedir.
Bu doku kaplandığında hastanın kan sulandırıcı ilaç kullanımı başka bir operasyon için geçici bir süre kesilebiliyor. Stentin bir ömrü bulunmuyor, hasta kendine iyi baktığı ve doktorunun tavsiyelerini uyguladığı sürece ömür boyu tıkanmadan durabiliyor.
Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.
Hasta stent işleminden ne kadar zaman sonra normal hayatına döner? Hasta işlem sonrasında hastanede 1 gün süreyle takip edilir ve 1 gün sonrasında günlük hayatına geri döner.
İlaç kaplı stentlerin kötü tarafı ise normal stentlerde ilk 1 ayda % 1 ihtimalle görülen tam tıkanma riskinin ilaç kaplı stentlerde 1 yıla kadar uzamasıdır. İlaç kaplı stent takılan hastalar tam tıkanma riskini azaltan ilaçları 1 yıla kadar kullanmaları gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Normal stentler en fazka 3 ay uzun süreli stentler 1 sene durabilir. Bu süreler geçmeden bu stentlerin alınması gerekmektedir. Alınmazsa bu stentler taşlaşmaya başlayıp obstruksiyona neden olup böbreğe zarar verebilir.
Standart DJ stentlerin maximum ömrü 3 ay olup süre uzadıkça stentlerde taşlaşma, üreter ve böbreğe yapışma ve şiddetli enfeksiyonlara yol açabilip ciddi komplikasyonlar oluşturabilir.
Birkaç ay sonra stentin üzeri yeteri kadar dokuyla kaplanınca stentin kanla teması kesilir. Stent damar duvarına gömüldükten sonra risk azalır, bu nedenle artık tek bir kan sulandırıcı ilaç yeterli olur. İlaç kullanmamak; stentin pıhtı nedeniyle tıkanmasına, bu da kalp krizine ve ani ölüme sebep olabilir.
Anjiyo sırasında bir stent takılabileceği ve bin 500 TL olduğu, ancak stent takılırsa işlemin anjiyo değil stent takılma işlemi olacağı ve bunun da 18 bin 500 TL bedeli olduğu belirtilmiştir.
Balon veya stent uygulanan hastalarda, işlem sırasında kan sulandırıcı ilaç verildiğinden dolayı yatakta yatış süresi anjiyografiye göre bir kaç saat daha uzundur. Stent işleminden sonra doktor 3-6 ay süreyle kan sulandırıcı bir ilaç kullanılmasını (aspirin kullanıyorsanız ek olarak) isteyebilir.
Kalp krizi geçiren, by-pass ya da stent uygulanan hastalar için de erken dönemde spor sakıncalı olabilir. Bu hastalar spora başlama zamanını mutlaka doktorları ile görüşmelidirler. Ancak birçoğu 2-3 hafta içinde yürüyüşlere başlayabilirler.
Birçok koroner ve periferik vasküler stent “MR güvenli”, geri kalanlar ise “MR koşullu” olarak etiketlenmiştir. Dolayısıyla yukarıda tanımlanan hastaya MRG güvenle çekilebilir.
Evet. Stent işlemi kalbe giden kan akışını artırır, göğüs ağrısını ve kalp krizi riskini azaltır. Stent işlemi ile daralmış veya tıkanmış damarlar açılır ancak, kalp damar hastalığını tek başına tedavi etmez.
Buna sebep olan bazı bilinen nedenler şunlardır: Kan damarına göre çok küçük olarak seçilmiş veya yanlış hizalanmış stentler. Eski nesil stentler. Stent yerleştirilen damar bölümünün anormal iyileşmesi.
Bir hastaya en fazla kaç stent takılabilir? “Burada bir sınır yoktur. Gerekli olan en az stentin kullanılması tercih edilir. Bir hastaya birden fazla stent kullanılabilir, bu konuda bir sıkıntı yoktur.”
Stent malzemeleri, hedeflenen tedaviye spesifik olarak belirli ilaç maddeleriyle kaplanarak kullanılabilir veya büyük çaplı operasyonlarda greft halinde hazırlanabilir. Stentler, kullanım türü ve malzemesine bağlı olarak, geçici veya kalıcı olarak vücutta tutulabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapıldı. Tebliğe göre, ilaçlı stent bedelleri belirlenen şartların oluşması durumunda SGK tarafından karşılanacak. 50 yaşın altındaki hastalarda kullanılan seramik protezlerin bedelini de SGK ödeyecek.
ilaçlı stent bedelleri kurumca ödenmez” ibaresi hukuka aykırı görülerek iptaline karar verilmiştir. Bundan böyle, ilaç salımlı koroner stent bedelleri yargı kararı uyarınca SGK tarafından ödenecektir.”
"Acil kardiyovasküler cerrahiler özel hastanede de yapılsa ilave ücret alınmayacak hallerdendir.
Stent takılması by-pass ameliyatına göre daha basit bir işlemdir ve felç oranı by-passtan daha düşüktür. Fakat Amerikan Forbes dergisinin de haber yaptığı bir araştırmaya göre, stent takılan hastaların kalp krizi geçirme riski, by-pass hastalarına kıyasla daha yüksektir.
Anjiyo ile hastada herhangi bir iyileşme sağlanmaz. Çünkü, damara bir müdahalede bulunulmaz; damarın sadece görüntülemesi yapılır. Stent, eğer anjiyo ile damarda bir darlık saptanır ise aynı ya da başka bir seansta damarı açma işleminin adıdır. Yani, anjiyo bir tanı yöntemiyken, stent ise bir tedavi yöntemidir.
Örneğin stent takılan hastalarda sigara, stent tıkanma riskini ikiye katlar. İçilen her sigara ile bypass ameliyatına bir adım daha yaklaşılır. Kalp rahatsızlığınız varsa sadece sigara değil; puro, pipo ile nargile gibi tüm tütün ürünlerinden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.
Böbrekte stent varken cinsel ilişkiye girilir mi? Börek taşı ameliyatından sonra cinsel ilişkiye tıbbi olarak izin verme böbrek ile mesane arasında takılan kateterin çıkarılmasıyla eş zamanlıdır.
Çoğu insan girişimsel işlem sonrası 1 - 2 hafta içinde işe geri dönebilir ve normal yaşantısına devam edebilir. Eğer bir kalp krizi geçirilmişse bu süre daha uzun olabilir. Hasta ağır bir işte çalışıyorsa hekimine bu durumu bildirmelidir.
Çok nadiren hastalar üreter ve mesanenin kasılması ile stenti kendiliğinden düşürürler veya bir ucunun idrar kanalından çıktığını görürler. Bu durumda ilgili doktora başvurmak en akılcı yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri