Artırmak kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "artırmak" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise arttırmak şeklindedir.
ARTIRMAK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "arttırmak, artırmak mı" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı Artırmak şeklinde olmalıdır.
"artırmak" kelimesinin yanlış yazılmış hali. sözlükte bolca vardır.
Çünkü Artıkça kelimesi bir tane daha t harfi yanın da olmadığı için Artıkça kelimesi olmaz. Ve burada bir ses olayı var. Bundan bahsedeyim. Kelime normalde Ardık-ça ama d harfi t ye dönerek Ünsüz benzeşmesi olmuş.
1. -i artmasını sağlamak, çoğaltmak. 2. Bir malı başka alıcıların verdiği fiyattan daha yüksek bir fiyatla almak istemek. 3. Tutumlu davranıp biriktirmek, tasarruf etmek.
İlgili 37 soru bulundu
Arttırmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Artırma işi yapılmak. Yükseltmek.
Artırmak kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Art Arda Kelimesinin Doğru yazılışı
Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Olağanüstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu Kelimenin doğru şekilde yazımı bitişik olarak ele alınmış halidir. Zira olağan ve üstü kelimeleri kendi başına farklı anlamlar taşır. Ancak bu iki kelime bir araya geldiği vakit bambaşka bir anlam ele alma imkanı verir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, OLAĞANÜSTÜ şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda itibariyle kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "itibarıyla" şeklinde yazılır. zarf -den sayılmak üzere.
Herhangi bir TDK yazımının nasıl olduğuna bakacak olursak da Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime "herhangi bir" şeklinde ayrı yazılmalıdır.
Türk dil kurumuna göre ise kelimenin doğru şekilde yazılışı atölye olarak belirtilmektedir. Türk dil kurumuna göre atölye kelimesi; zanaatçıların ve özellikle de heykel veya resim gibi sanatlarla uğraşan kişilerin çalıştığı yeri ifade etmek için kullanılan bir kelimedir.
Bu kelimenin doğru yazılı “art arda” şeklinde kullanımı oluyor. Yani sıklıkla yapılan yazım yanlışı “ard arda” bu kelimenin yanlış yazımı oluyor. Yine yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', 'ardarda' ve 'artarta'.
Sorusu da merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Yüzyıl TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır. 15.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
"artırmak" "artı" isim kökünden gelir ve -r isimden fiil yapmak ekini alarak artır olmak suretiyle mastar eki almaya mazhar olur. sanıldığı gibi "artmak"tan gelip ettirgen olmuyor.
Artmasını sağlamak, çoğaltmak. Bir malı başka alıcıların verdiği fiyattan daha yüksek bir fiyatla almak istemek.
açık artırma, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'ç', 'ı', 'k', ' ', 'a', 'r', 't', 'ı', 'r', 'm', 'a', şeklindedir. açık artırma kelimesinin tersten yazılışı amrıtra kıça diziliminde gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri