Sizin söylediğiniz her şeyi doğru olarak kabul ederler. Çünkü onların kendi dünyalarında yalana ve hileye yer yoktur. Bu nedenle yalanla ilgili bir algıları yoktur. Kimse hakkında şüpheci düşünmezler, şüpheci bakışlar atmazlar.
Bedenin İslamiyet'e severek ve kolay uyması için, kalbin temiz olması lazımdır. Kalbin temiz ve nefsin mutmainne [uysal] olduğunun alameti, bedenin İslamiyet'e seve seve uymasıdır. Namaz kılmak, kalbi temizler.
Kalbi temiz olmak nedir?” diye sordu. Peygamberimiz “O; tertemiz, onda günah, başkaldırma, aldatma ve haset olmayan kalptir.” buyurdu. İnsan bedeninde ilk oluşan organ kalptir.
Kalbde, ya dünya sevgisi veya Allah sevgisi bulunur. Allahü teâlâyı anarak, ibadet yaparak, kalbden dünya sevgisi çıkarılınca, kalb temiz olur. Bu temiz kalbe, Allah sevgisi, kendiliğinden dolar. Günah işleyince, kalb kararır, hastalanır, dünya sevgisi yerleşir ve Allah sevgisi gider.
gönlü temize yakın olarak “özü sözü doğru”, “iyi niyetli” ve “samimi, içten” anlamları da verilmektedir. anlamı “gönlü temiz, temiz kalpli, özü sözü doğru” anlamlarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Iyi kalpli TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz Başkaları için hep iyilik düşünen, iyi yürekli.
Saf kelimesinin ilk anlamı halis ve berrak, ikinci anlamı kolayca kandırılan kimsedir. Saftirik de saf sözcüğünün ikinci anlamında kullanılır.
Kelime-i tevhidi bir süpürge olarak nitelemekte, nasıl ki süpürge bir ev ya da ortamı temizleme aracı olarak kullanılmaktaysa “Lâ ilâhe illâllah” zikri de aynı şekilde kalbi temizleme aracı olarak gö- rülmektedir.
Şarkı, çalgı dinlemek, uygunsuz resimler ve görüntüler seyretmek, bu sevgiyi kalbde yerleştirir. Bunların hepsi, insanı Allahü teâlâdan uzaklaştırır. Kalbin hasta olması, Allahü teâlâyı unutmasıdır. Allahü teâlâya kavuşmak isteyenlerin, bunlardan sakınması, nefsi kuvvetlendiren, azdıran her şeyden sakınması lazımdır.
Evliyanın büyüklerinden Zünnun-i Mısri hazretleri buyurdu ki: Kalbin kararmasının dört alameti vardır: 1- İbadetin tadını duymaz. 2- Allah korkusu hatırına gelmez. 3- Gördüklerinden ibret almaz. 4- Okuduklarını, öğrendiklerini anlayıp kavrayamaz.
Sağlıklı bir kalp bir dakikada yaklaşık 70-80 kez ve bir günde yaklaşık 100.000 kez kasılır. Bu sayede tüm vücuda her saatte 300 litreye yakın kan pompalar. Normal bir kalpte dört boşluk vardır. Üst iki boşluk sağ ve sol kulakçıklar, alt iki boşluk ise sağ ve sol karıncıklar olarak isimlendirilir.
Kalbin boyutu yaşa ve vücut boyutlarına göre değişmekle birlikte, yetişkin bireylerde sağlıklı bir kalp boyutu bir elin yumruğundan biraz daha büyük boyuttadır. Sağlıklı bir kalp günde yaklaşık 100.000 atım yapar ve hiç durmaksızın çalışır.
Lâ ilâhe illallah zikri kalbi temizler ve nefsi terbiye eder... / Kerem Önder - YouTube.
İdeal nabız yetişkinlerde istirahat halindeyken 60-100 atıştır. Bu kalp atışı, boyunda ve bileklerde hissedilir. Örneğin; kalbiniz 70 defa kasılırsa yani atarsa, nabzınız 70 demektir.
Kalp durması hızlı ve şiddetlidir: Bilincinizi kaybedersiniz, nabzınız atmaz ve nefes alamazsınız. Olmadan hemen önce yorgunluk hissi, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı olabilir. Bayılabilir veya göğüs ağrınız olabilir. Ama bunlar her zaman şart değil.
“Temiz insan”; kirli, lekeli, bulaşık olmayan, ahlakça lekesiz, dürüst, namuslu, pak insan, hayatı temiz yaşayan insan olarak tarif edilir. Temiz insanın diğer yalın tanımı; olduğu gibi görünen, göründüğü gibi olan, halk diliyle siyaset yapmayan, rol yapmayan, maskesiz yaşayan, yalansız dolansız insan tanımıdır.
YOĞUN stres, üzüntü ya da ani, büyük mutluluk ve sevinçler, kalpte sersemletici etki göstererek kasılmasına, bozukluğa ve ani gelişen kalp yetersizliğine yol açabiliyor. Bu hastaların çoğunda damar tıkanıklığı bulunmuyor. Ama hastalar aynı damar tıkanıklığa bağlı kalp krizi geçirenlerin yaşadığı sıkıntıları yaşıyor.
Kalbin en büyük düşmanları sigara, stres, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme. Sağlıklı bir kalp için düzenli egzersiz, yeterli uyku, sigarasız bir hayat, stresten uzaklaşmak, omega değeri yüksek gıdalar tüketmek ve düzenli kalp kontrolü yaptırmak önemli."
Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Hadis-i Şerifte günde 100 defa "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" zikrini getirmenin büyük sevâbını anlatıyor.
Hatmi tehlil ya da tehlil hatmi kelime tehlinin 70000 defa okunmasına denmektedir. Hatim etmek için mutlaka 70000 kere la ilahe illallah denmesi gerekmektedir. Her 100 kelimede bir de “Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem" denmesi gerekmektedir.
Değerli âlim Hâfız el-Hakemî -Allah ona rahmet etsin- "Sullemu'l-Vusûl" adlı manzumesinde lâ ilâhe illallah'ın şartlarını şöyle sıralamıştır: "İlim, Yakîn, Kabul ve İnkıyâd, bilmelisin söylediğimi, Sıdk, İhlas ve Muhabbet, Allah seni hoşnut olduğu şeyde muvaffak eylesin."
Türk Dil Kurumuna göre kurnaz kelimesi; kolay kolay bir konu hakkında ikna edilemeyen, ancak kendisi başkalarını oyuna getirerek ikna etmeyi başaran ve amacına erişen açıkgözlü insanlar olarak açıklanmaktadır.
Gerçek saf mutluluk dışsal koşullara bağlı olmadan gelişen bir durumdur. Koşullara bağlı mutluluk olgusu ise bağımlı düşünce ve yaşam stilimizi teşvik eden bir kavram olarak kendini sürdürecektir. Mutluluk asıl saf haliyle hiçbir şeye, herhangi başarıya, servete, kariyere sahip olmadan sahip olunan duygu durumdur.
Masum, hem temiz kalpli hem de suçsuz anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri