Kırık ve ameliyatlardan sonra, gerek travmanın etkisiyle gerekse uzun bir süre hareketsizliğe bağlı olarak gelişen, toplar damar tembelliğine bağlı olarak ayak veya bacaklarda ödem ve şişme görülür. Bu durum ayakta kalındığında daha da artar. Bunun önlenmesi için, bandaj uygulamaları yapılır.
Şişliğin azalması için bacağın yüksekte tutulması ve buz torbası konulması gerekir. Kesiler iyileşirken bölge temiz ve kuru tutulmalıdır. Doktor işlem sonrası birkaç gün boyunca kullanılması için ağrı kesici ilaç verebilir. Hasta hemen yürüyebilir ya da bacağına ağırlık vermeden önce birkaç ay beklemesi gerekebilir.
Ameliyat sırasında bacağa ait toplar damarın bozulması ile de bacakta şişlikler oluşur. Çünkü bacak toplar damarı artık bacağın kirli kanını alıp kalbe taşıyamaz. Taşıyamayınca da artık kan bacakta birikir ve bacak iç varisi olur. Diğer bir neden ise kansere bağlı radyasyon tedavisidir yani radyoterapi (ışın tedavisi).
Aynı şekilde protez ameliyatları sonrasında enfeksiyon gelişirse eklem ve kemiği etkileyerek protezin gevşemesine yol açabilir. Enfeksiyon belirtileri genellikle ağrı, şişlik, sıcaklık, kızarıklık, hassasiyet olarak ortaya çıkar.
1. Cerrahi sonrası şişme görülmesi normaldir. Şişme cerrahi sonrası yaklaşık 48 saatte en büyük boyutuna ulaşır ve genellikle 4 ile 6 gün içinde geçer.
İlgili 38 soru bulundu
Bu, enfeksiyon belirtisi olabilir. Yara enfeksiyonu belirtileri: Ameliyat bölgesinde kızarıklık, şişlik, iltihap, aşırı akıntı, kötü koku veya yaranın açılması gibi enfeksiyon belirtileri fark ederseniz, hemen doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Kanama: Ameliyat sonrası normalde hafif kanama veya lekelenme olabilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İlaç Kullanımı
Aynı zamanda varis çorapları da 15 gün boyunca giyilmelidir.
Ayak bileği bölgesinde veya ayakta oluşan şişlik ayağın bu noktalarında sıvı birikmesine bağlı oluşan ödem kaynaklıdır. Gün içerisinde uzun süreler ayakta kalmak, oturmak, hamilelik, aşırı kilo, yaşlılık ve bacak, ayak bileği veya ayağın etkilendiği yaralanma ya da ameliyat da şişmenin arkasındaki nedenlerdendir.
Genç hastalar için ise ameliyat sonrasında ilk 3 hafta boyunca yakın bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Kalça protezi uygulaması sonrasında 3 ay sonra hastalar normal günlük yaşamlarına tamamen dönebilmektedir.
Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür. Önceleri günlük hayatı zorlaştıran bacak şişmeleri, ileri evrelerde ciddi sağlık sorunlarına da yol açar.
Bacak üzerinde meydana gelen küçük çaplı kesik, sıyrık gibi durumlarda bacakta hafif bir şişme görülebilir. Bu durum en geç birkaç hafta içerisinde kendiliğinden düzelir. Ancak eğer yara enfeksiyon kaparsa bacaktaki şişlik artar ve hastada şişkinliğe ek başka belirtiler oluşabilir.
Ayak, bacak ve ayak bileği şişmesi, vücudun bu kısımlarında sıvı birikimi anlamına gelen periferik ödem olarak adlandırılır. Sıvı birikmesi, yaralanma nedeniyle olmadıkça genellikle acı verici değildir. Şişlik, yerçekiminin etkisiyle vücudun alt bölgelerinde daha belirgin olma eğilimindedir.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Ayaklarınızın biraz yukarı kalkması, kan akışını hızlandırır ve ödemin dağılmasına yardımcı olur. Uzun süre hareketsiz kalmak da kan akışını yavaşlatarak ödem oluşmasına sebep olur. Mümkün olduğunca hareketsiz kalmamaya çalışın. Aynı pozisyonda uzun süre oturmayın veya uzanmayın.
Bazı şişmeler ise kalp ve damar hastalıklarının işareti olabilmektedir. Eğer bireylerin ayaklarına bulunana lenf düğümlerinde bir tıkanma var ise kesinlikle tehlikeli olabilmektedir. Çünkü ayak şişmeleri lenf tıkanmasında dolayı olan fil hastalığı dahi olabilmektedir.
Ayaklardaki şişme damar tıkanıklığını gösterebilir. Veya ayaklardaki yanma, sinirlerde bir yıpranma, sıkışma, iltihaplanma gibi durumları gösterebilir. Böyle sorunlarda da yine öncelikle bir ortopedi uzmanına başvurmak yarar sağlayacaktır. Ayaklarda şişme problemi, basit bir yorgunluğa bağlı şekilde ortaya çıkabilir.
1 GRAM TUZ 200 ML SIVI BİRİKMESİNE NEDEN OLUR
Her iki bacakta oluşan ödem uzun süre ayakta kalmaya bağlı olabilir. Bunda fazla tuz tüketimi çok önemli, fazladan alınan 1 gr tuz vücutta 200 ml sıvı birikmesine yol açabilir.
Ayak bileği şişmesine bir enfeksiyon ve beraberinde görülen bir iltihaplanma sebep olabilir. Diyabetik nöropati veya ayaklarında sinirle ilgili problemleri olan kişiler, enfeksiyon oluşumuna daha yatkındırlar. Enfeksiyon; su toplamış kabarcıklar, yanıklar veya böcek ısırıkları gibi yaralardan kaynaklanabilir.
Fazla tuz tüketmemeli, düzenli olarak hafif egzersizler yapmalısınız. Flavonoid ve C vitamini açısından zengin olan brokoli, turunçgiller gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Ayrıca bitki çayları içerek, ödemin çabuk dağılmasını sağlayabilirsiniz.
Hafif enfeksiyonlara; Stafilokok veya Streptokok bakterileri neden olur. Ancak ayakta meydana gelen yaranın derinliği ve şiddeti arttıkça diğer birçok patojenik organizmanın (gram-negatif ve anaerobik organizmalar gibi) neden olduğu ciddi bir enfeksiyon meydana gelir.
Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri