Özellikle gluteal bölgeye yapılacak intramuskuler enjeksiyonlar sırasında bu yapılar zarar görebileceği için enjeksiyonların güvenli bir bölge olan kalçanın üst-dış kadranına yapılmasına dikkat etmek gerekmektedir.
İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi-baha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır.
Dorsogluteal Bölge (Arka Kalça Bölgesi)
Yetişkinlerde ve 3 yaş üzeri çocuklarda kullanılır ve daha çok erişkinlerde tercih edilir. Bu bölgede yer alan gluteus maksimus ve gluteus medius kasları enjeksiyon için kullanılır. Bu kasların ilaç alma kapasiteleri fazla ve bölgedeki derinin ince olması ise bir avantajdır.
Yol: Gluteal bölge, hayali çizgilerle dört eşit parçaya bölünür. Üstte ve dışta kalan 1/ 4' lük parçanın üst dış kısmı, enjeksiyon alanıdır.
Enjektörü kalçaya dik bir şekilde tutarak diğer elin baş ve işaret parmakları ile deri hafifçe gerilerek iğne bu bölgeye saplanmalıdır. İğnenin damara isabet edip etmediğini anlamak için piston geri çekilip enjektöre kan gelip gelmediğine bakılmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir. İğneden Sonra Sertlik Nasıl Geçer? Kalçada enjeksiyon sonrası apse oluşması halinde yanlış uygulanan tedaviler apsenin büyümesine neden olabilir. Bu nedenle tedavilerin bilinçli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
Özellikle gluteal bölgeye yapılacak intramuskuler enjeksiyonlar sırasında bu yapılar zarar görebileceği için enjeksiyonların güvenli bir bölge olan kalçanın üst-dış kadranına yapılmasına dikkat etmek gerekmektedir.
Gluteus maximus veya büyük ilye, kıç bölgesinde (gluteal bölge) kas. Bölgenin en büyük kası olma özelliğiyle diğer ilye kaslarının (gluteal kaslar) çoğunun üzerinde yer alır.
Kas içine enjeksiyonda en çok tercih edilen bölge kalçadır. Buna ilave olarak baldırlardan, uyluktan veya omuz (deltoid) kaslarından da iğne yapılabilir. Hastanın ağız yoluyla ilaç alamadığı zamanlarda ve ilacın çabuk tesir etmesi gerektiği anlarda uygulanır.
Doktorunuz tarafından eklem içi bölgeye girebilmek için bölge tespiti yapılır. Hedef girişim noktası belirlendikten sonra steril iğne ile diz eklemi içine girilir. Enjeksiyon öncesi dizde fazla sıvı varsa boşaltılır. Sonrasında enjeksiyon için belirlenen ilaç içeriği eklem içine enjekte edilir.
al Vastus Lateralis Bölgesi; Uyluğun dış yanında bulunur Enjek- siyon alanı dizin biraz üstünden ve büyük trokanterin biraz altında olmak üzere ölçülen kasm 1/3'lik. bölümüdür (Şekil 4) (3).
4.TANIMLAR: Hava Kilidi Tekniği: İntramüsküler enjeksiyonlar sırasında bu teknik kullanılırsa, tahriş edici ilaçların cilt altı dokusunu tahriş etme olasılığı aza-lır. Enjektöre verilmesi gereken ilaç doğru dozda çekilir ve kontrol edilir. Bundan sonra enjektöre 0,2- 0,3 ml hava çekilir.
Bu işlem kas içine (kolun üst dış kısmı, kalçanın üst dış kısmı veya uyluğun üst ön kısmı) ilaç enjekte edilmesi işlemidir.
Ajutaj: İğnenin takıldığı yerdir. Hazne: Enjektöre ilacın çekildiği yerdir.
August 2, 2022. Gluteus medius kası, gluteus maximus kasının bir parçasıdır. İnsan vücudunun kalça kısmında yer alan bu kas, farklı birçok hareketin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Özellikle sahip olduğu yapı ile enjeksiyon gerektiren tedavilerde, bu bölge kullanılmaktadır.
M. gluteus medius ve minimus:
coxae'nın abduksiyon ve iç rotasyonunda görev alırlar. Tek ayak üzerinde durmada m. gluteus medius ve minimus aynı tarafta kasılarak kalçanın o ekstremiteye doğru kaymasına ve rotasyonuna neden olurlar.
M. Gluteus Medius ve Minimus; yürüme için çok önemlidir. Yürüme esnasında ayak yerden kalktığı zaman yere basan ayak tarafındaki m. gluteus medius ve minimus kasılarak pelvisin yerden kalkan ayak tarafına eğilmesini önler.
İntramusküler enjeksiyon amacıyla kulla- nılan bölgeler dorsogluteal (gluteus maksimus kasını kapsar), ventrogluteal (gluteus medius kasını kapsar), laterofemoral (vastus lateralis kasını kapsar) ve delto- id (deltoid kası kapsar) bölgedir.
tercih edilmelidir (Kaya ve Palloş, 2012). Bölge, subkütan tabakanın ince olması, cilt altı yağ dokusunun az olması, hastaya verilecek pozisyonun kolay olması ve ilacın subkütan dokuya verilme olasılığının düşük olması nedeni ile avantajlı bir bölgedir (Nicoll ve Hesby, 2002).
Enjeksiyon bölgesi olarak yenidoğan ve küçük çocuklarda (<3. yaş) vastus lateralis, üç yaş ve daha büyük çocuklarda deltoid ve ventrogluteal bölge tercih edilmelidir.
Farklı bir deyişle belin alt bölgesinde bulunan L4, L5, S1, S2 ve S3 sinir köklerinin birleşmesi ile meydana gelen siyatik sinir, kalçada yer alan ve coxa olarak tanımlanan leğen kemiğinin içindeki delikli bölgeden geçerek bacağın arka bölgesine uzanır.
Siyatik (Sinir Sıkışması) Belirtileri Nelerdir? Siyatik ağrısı genel olarak belden başlayarak ayağa kadar uzanan bir ağrı ile karakterizedir ve ağrı hareket ettikçe şiddetlenir. Aynı zamanda ayakta ya da bacaklarda his ve güç kaybı da oluşabilir.
3. Alternatif Siyatik: Alternatif siyatik, her iki bacağı da dönüşümlü olarak etkileyen siyatik sinir ağrısıdır. Bu nadir görülen bir siyatik tipidir ve eklemdeki dejeneratif sorunlardan kaynaklanabilir. 4. İki Taraflı (Bilateral) Siyatik: Bilateral siyatik, her iki bacakta birlikte oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri