Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir. Kalça kemiğinin belirtileri; kalçanın çok fazla zorlanması durumundan sonra görülmektedir.
Kalçada Ağrı Neyin Belirtisidir? Kalçada ağrı, sadece o bölgeyi zorladığınız için oluşabilir. Bununla birlikte bir kemik veya eklem hastalığı veya travmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar da ağrının nedeni olabilir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Çok çeşitli faktörlerin neden olabileceği kalça ağrısı, kalçanın iç ve dış kısmında ağrıya neden olabileceği gibi kasık, bel ve diz bölgesine kadar yayılan ağrı da meydana getirebilir. Çoğunlukla ciddi bir sorunun habercisi olmayan kalça ağrısı, hareketsiz bir yaşam ve ters bir hareketin bedeli olarak görülebilir.
Gençlerde ve orta yaşlı bireylerde özellikle dinlenme sonrası artan, gece hissedilen, tutukluk hissi ile seyreden kalça ağrılarında iltihaplı eklem romatizmaları akla gelmelidir. İleri yaşlarda kalça kireçlenmesi, travma ile ilişki olabilen kalça kırıkları akılda tutulmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
En sık olarak ağrıyla kendini gösteren kalça eklemi iltihabı, yumuşak dokularda gelişen bir hastalıktır. Artrit olarak da bilinen eklem iltihabı, romatoid artrit ve osteoartrit gibi bazı artrit formlarından gelişebilmektedir. Sadece eklemleri etkileyen osteoartrit sonucu kıkırdak kireçlenmeleri ortaya çıkar.
Halk arasında omurga ya da bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan; omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizma türüdür.
Kemiklerin durumunu ortaya koyan röntgen (X-ray) en çok istenilen tetkiklerdendir. Leğen kemiği ağrısı teşhis edilecekken röntgenden yararlanılır. Bilgisayarlı tomografi (BT) ile de kalça eklemindeki deformasyonlar görülebilir. BT taramaları sayesinde kalçanın 3 boyutlu görüntüsü çıkarılır.
Bu durumun iki nedeni vardır. Biri bel fıtığı diğeri de siyatiktir. Bel fıtığı belde oluşan sorundan kaynaklanır. Siyatik ise sinirlerde gerilme, sıkışma veya hasar sonucunda oluşur.
Kalça eklemlerinin yapısındaki kıkırdak dokuda kayıp meydana gelmesiyle birlikte, başlangıç aşamasında kalça hareketlerinde ağrı, tutukluk ve topallama meydana gelmektedir. Genellikle hasta şikayetleri, kasık bölgesinden başlayarak dize vuran ağrılar oluşması şeklindedir.
KALÇA AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR? Kalça ağrısı iki haftadan uzun sürüyorsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bunun için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurmaları gerekir.
Kaslardaki zayıflık, leğen kemiği ağrısına sebep olan en yaygın faktördür. Kas zayıflığı ile birlikte gövde hareketleri desteklenememekte ve leğen kemiğine gelen baskı artmaktadır. Bunun dışında düşme ve trafik kazasına bağlı olarak oluşan travmalar da leğen kemiği ağrısına sebep olabilmektedir.
Kalça kemiği; bacakların ve uyluk kemiğinin üstünde ve karın ile omurganın altında bulunur. Her iki yanda birer tane leğen kemiği olarak da adlandırılan kalça kemikleri bulunur. Kalça kemiği oldukça dayanıklı bir kemiktir.
Kalça ağrısı her zaman ciddi bir sorunu işaret etmez. Bazı durumlarda uzun süre boyunca sabit şekilde oturmaya veya yapılan ters bir harekete bağlı olarak da kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağrıların birçoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Su içi egzersizleri ve kaplıca tedavileri de kalça kireçlenmesi için etkili tedavilerdir. Uygun durumlarda kalçaya ozon, hyaluronik asit, trombositten zengin plazma ve kortizon enjeksiyonları kullanılabilir. Ağır hastalık durumunda ise cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Bacağa yayılan ağrı “siyatik” olarak bilinir. Siyatik genelde bel fıtığına bağlı bir belirtidir. Siyatik, aynı adlı siniri oluşturan bir veya birkaç sinir üzerindeki baskı, kalçadan bacağa ve bazen ayağa kadar inen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşukluğa neden olabilir.
Omuzda sinir sıkışması durumlarında ise daha çok hapşırma ya da öksürme gibi reflekslerde omuz kaslarının seğirmesi görülebilir. Kalçada sinir sıkışması ise bele kadar uzanan ağrı ile kendini belli eder.
Tedavi ilk olarak istirahat ile ağrıya yol açan faaliyetlerin azaltılmasıdır. Ardından bu bölgedeki kasları esnetip güçlendirecek egzersizler ve fizik tedavi önerilir. Ağrıların önlenmesi içinde kısa süre ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Tüm bunların yeterli olmadığı durumda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Bu hastalık, kemiklerin daha kolay kırılmasına yol açabilir. Kalça kireçlenmesi genellikle yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır; ancak diğer faktörler de rol oynayabilir, örneğin düşük kalorili diyetler, sigara içme, hareketsiz yaşam tarzı gibi durumlar kalça kireçlenmesi riskini artırabilir.
Toplumda “Siyatik” olarak bilinen bu rahatsızlığın en önemli belirtilerini ise bacakta ağrı, uyuşma ve karıncalanma oluşturuyor. Ağrı sebebiyle yaşam konforunun önemli ölçüde düşmesine neden olan siyatik rahatsızlığının tedavi edilmemesi ise bacakta ve ayakta kalıcı sorunlar ile felç gibi durumlara neden olabiliyor.
Ağrının hafifletilmesi ve ortadan kaldırılması için genellikle parasetamol, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar gibi ağrı kesiciler önerilmektedir. Bunların yanı sıra uyluk kemiği ağrılarında istirahat önerilmektedir. İstirahatin yanı sıra bazı egzersiz uygulamalar da doktorlar tarafından önerilmektedir.
Klasik bulgusu eklem ağrısıdır. Kalça inflamatuar artriti kasıkta ve uyluğun yan kısmında sertlik, ağrı ile karakterizedir. Ağrı genellikle sabahları kötüleşir ve gün içerisinde aktiviteyle azalır. Ağrı hareketleri sınırlar ve yürüyüşü zorlaştırır.
Romatizma, eklem ya da kas ağrısı, şişlik, ateş ve eklem hareket açıklığının kısıtlanması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu tablonun yanı sıra zaman zaman halsizlik, kilo kaybı, kaslarda ve eklemlerde sertlik gibi aklınıza romatizmayı getirmeyecek belirtiler de yaşanabilir.
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri