Hazır gıda ve abur cuburlar yerine, ev yapımı az yağlı kekler, az yağlı süt ile meyve karışımları, taze meyve ile yoğurt karışımları, yağsız patlamış mısır, kuru meyveli gevrekler, meyve tatlıları, 5-6 tane kestane ve taze meyve suyu gibi gıdaları tercih etmeliyiz.
Abur cubur yiyecekler yüzünden kanda trigliserid ve kolesterol düzeyleriniz artar. Ayrıca bu yiyeceklerin içindeki fazla miktardaki kalori nedeniyle kilo alma ihtimaliniz artış gösterir, bu da kalp hastalığı için ilave bir risk yaratır.
İlgili 27 soru bulundu
Abur cubur derken fiyatı genelde 0,1 TL ile 5 TL arasında değişen enerji içecekleri, gazlı içecekler, meşrubatlar, meyveli-aromalı içecekler, kolalı içecekler, meyve suları, kızartmalar, cipsler, tüm çikolata ürünleri, tüm şeker ve şekerleme ürünleri (jöle şekerleme, sert şekerleme çikolatalı-kakaolu barlar), gofretler ...
Bisküvi, çikolata, şeker, cips, gofret gibi abur cuburlar çocukların vazgeçilmezleri arasında.
Genellikle en çok kilo aldıran yiyecekler arasında kızartma ve abur cubur bulunmaktadır.
ABD'nin Florida eyaletindeki Scripps Araştırma Enstitüsünde görev yapan bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları testlerde, hamburger, kızarmış patates ve kek gibi çok kalorili abur cubur yiyeceklerin de uyuşturucu kadar bağımlılık yaptığını ortaya koydu.
Özellikle işlenmiş, şekerli ve yağlı yiyeceklerin fiziksel bir açlık olmadan ve aşırı tüketilmesi durumunda beyindeki ödül sistemini harekete geçirdiği, bu yiyeceklere tolerans geliştiği ve sonrasında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıktığı gözleniyor.
Her diyetisyen haftada bir gün olmak şartıyla diyette izin verilmesini ve en çok istenen, sevilen besinin bir öğünde tüketilmesini önerir. Patates cipsini çok seviyorsanız, haftada 1 kere tüketebilirsiniz. Fakat bu tüketimi de dengeli şekilde yapmanız gerekir.
Abur cuburlar; besleyici değerleri düşük ve yüksek kalori içeren, başta obezite olmak üzere kalp hastalığı, alerji, diyabet, kanser gibi hastalıklara davetiye çıkaran, aşırı tüketilmesi tavsiye edilmeyen ancak kontrolsüz ve bilinçsiz tüketilen gıdalardır.
Abur cubur tüketimi sindirim sistemi enfeksiyonlarını davet eden önemli bir etkendir. Yiyeceklerde ya da suda belli miktarda bulunan bakteriler, yine üst solunum yollarındaki bazı bakterilerle birlikte mideye inebilir.
Doç. Dr. Ali Yurtseven, 'abur cubur' olarak nitelendirilen katkı maddeli gıdaların, çocuklarda vitamin ve mineral eksikliği, kansızlık, fazla kilolu olma (obezite), aşırı zayıflık, zeka düşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine sebep olabildiğini söyledi.
Sigara ve alkol bağımlılığından sonra günümüzde bağımlılığı en yüksek madde olan esrarın tarihi çok eski çağlara kadar dayanmaktadır. Yapılan araştırmalar yasadışı olan bu maddenin dünyada en çok kullanılan maddeler arasında yer aldığını göstermektedir.
Cici Bebe Zararları
Sürekli ve aşırı tüketimde kilo artışına neden olur. Şeker hastalığı olan kişilerin bu bisküviyi tüketmesi tavsiye edilmez. Kan şekerini yükseltebilir.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
Bisküvi, çikolata, şeker, cips, gofret gibi abur cuburlar çocukların vazgeçilmezleri arasında.
Eğer normal öğünde normal bir yemek tüketimi gerçekleşmişse mideye gelen mikroplar etkisiz hale getirilir. Ancak abur cubur tüketimi ile birlikte bol miktarda sıvı alınması, yiyeceklerin midede kalış sürelerini uzatır. Sonuç olarak midedeki asit miktarı azalır ve enfeksiyon geçişi olur.
Meyve suyu bir zamanlar sağlıklı bir diyetin parçası olarak görülüyordu, ancak bugün genellikle yüksek dozda şekerden biraz daha fazlasını sağladığı düşünülüyor. Giderek artan bir şekilde meyve suları abur cubur olarak görülüyor ve tüketim düşüyor. Ancak, meyve suyu diyetlerimizden tamamen çıkarılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri